Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Már az általános iskola alsó tagozatában tanítják, hogy a magyarban mely szavakat kell nagy kezdőbetűvel írni (személynevek, állatnevek, földrajzi nevek, csillagnevek, intézménynevek, kitüntetések és díjak, művek címe), s pontos szabályai vannak a köznevesítésnek is, amikor valamely tulajdonnevet kis kezdőbetűvel írunk (pl. ferencjóska, röntgen). „Tulajdonnevesíteni” eddig leginkább a költők szoktak volt, amint azt gyakran tette – okkal - Ady Endre is (A magyar Ugaron, Új Vizeken járok). Manapság azonban elharapódzott az indokolatlan nagybetűzés, különösen a szöveges reklámokban, a Facebookon s még magánérintkezéseinkben is! Túlfűtötten hazafias érzelmű barátom például rendszerint így zárja leveleit: Magyarnak Lenni Büszke Gyönyörűség! Nemrég meg az egyik egyházközségtől kaptam meghívót, melyben szeretettel invitáltak Gyülekezeti Napra, éppen május 10-én, a Madarak és Fák Napján (ez utóbbit is szinte mindenki, mindenütt nagy kezdőbetűvel írja!) .

„Ős Péterfián”, kedves városomban, villamosra várva láttam az eddigi talán legelrettentőbb példát. Diszkréten elhallgatva a cég nevét és elérhetőségeit, így fest a hirdetmény: Teljesen Újjáépített, Irodák, Üzletek, Szolgáltató Egységek, Magas Komfort Szintű, Ultra Flat Studio Lakások. A mintegy 5x3 méteres molinó, két emelet között kifeszítve már több mint egy éve rontja az arra járók, no meg a szemközti református iskola diákjainak nyelvérzékét.
Nem akadt ennél a cégnél egy, az általánost legalább közepes eredménnyel elvégzett írástudó, vagy a molinót elkészítő vállalkozásnál valaki, aki figyelmeztette volna a megrendelőt kapitális hibáira?

A napokban, ugyanott kellemes meglepetésben volt részem.  Öt-hat villamosra várakozó alsós kisdiák azon vitatkozott, hogy fenti hirdetményben csak tizenöt vagy tizenhét, netán tizennyolc helyesírási hibát lehet-e összeszámolni. Vita tárgyát képezte még, hogy kell-e a szöveg végére pontot tenni vagy sem.

(Legközelebb meghívom őket, hogy nézzük meg együtt a következő megállónál, a laktanya falán látható Nagysándor-József emléktáblát is. Vajon ahhoz mit szólnak majd?)

(Megjelent az Evangélikus Élet 2015. évi 23. számában.)

Megtekintések: 227

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 6, 2015, 2:29pm

Elgondolkodtam a "nyakló" szavunkon, ami csak a "nélkül" szó társaságában értelmezendő, (bocsánat az -andó,

 -endő a magyarban nem használandó...) de honnan ered(het)?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek