Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

"Lépj fel határozottan, tátsd ki a szád, és hagyd hamar abba!"

                                                                                                                                                    Nemcsak reformátusoknak...

Luther tanítványainak szóló retorikai tanácsairól még gimnazista koromban hallottam először, id. Fekete Károly egyik kedvcsináló előadásán, a Debreceni Református Kollégiumban. Később a színművészeti főiskolán Fischer tanár úr is idézte, nemrégiben pedig a beszédtanárok doyenje, Wacha Imre hivatkozott rá a Kodolányi-főiskola Szabadpart folyóiratának egyik tanulmányában.

Lelkészeink és a nyilvánosság előtt gyakran megszólaló atyámfiai ma is megszívlelhetnék a nagy reformátor kifejezetten gyakorlati intelmeit, s különösen pedig a középsőt, mely a helyes-ejtés elsőrendű követelménye. Vagyis ne motyogjunk, ne beszéljünk mormolva, zárt szájjal, ne nyögjünk, ööö-zzünk - a legtermészetesebb elvárás pedig, hogy ne legyünk beszédhibásak (pöszék, selypesek, raccsolók, hadarók)! S mindenekelőtt legyünk tisztában orgánumunkkal, mert annak hármas összetevője (hangerő, hangmagasság, hangszín) egyéni adottságunk, s ha nem jól használjuk saját „szerszámunkat”, akkor - a hallgatóság számára is zavaró módon - felvett hangon fogunk beszélni.  Magánstatisztikám szerint nevezettek jelentős hányadára, s különösen a kezdőkre ráférne egy kis igazítás. Ez bizony nem megy egyedül, külső segítséget kell igénybe venni - belső hallásunk ugyanis meglehetősen hízelgő, becsap bennünket. Emlékezzünk csak vissza arra a kiábrándító élményre, amikor először hallottuk vissza felvételről saját hangunkat! A teológusok tanulnak ugyan retorikát, s bár vannak átfedések, az a stúdium nem helyettesítheti a beszédtechnikát! Az orgánum „beállításán” túl például el kellene sajátítani a vegyes mély légzést, a szöveg- és mondatfonetikai eszközök tudatos használatát, s ismerni kellene a magyaros beszéd zsinórmértékét is.

Luther tanácsainak csak a középső elemével bíbelődtünk el eddig - vázlatosan.  Mindhárom részletesebb kifejtése már komoly tanulmányt érdemelne…

(Megjelent a Reformátusok Lapja 2015. évi 26. számában)

Megtekintések: 158

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek