Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Siess! Szedd a lábad! Haza kell érnünk, megfagyunk!- szólt ingerülten a tíz év körüli kislány a fiúcskára. Vacogtak a téli estében, kesztyű egyikükön se volt, csizma is csak a fiú lábán. a kislányon egy valamikor bundás, sok számmal nagyobb, szakadt  papucs. Vékony kis alakjuk elveszett a hirtelen leszállt sötétségben, szaporán lépkedtek a buszmegálló felé. 

 

 A buszon valamivel jobb lesz- vigasztalta az öccsét a lány, mikor látta, hogy már lefelé görbül a szája. Aztán meglásd, otthon biztos van már tüzelő! Finom meleg lesz, hamar átmelegszünk. Éhes vagyok...fázom, nem tudok tovább menni- reszketett a kicsi hangja, sírósan. Dehogynem! Gyere, fogd erősen a kezem, kapaszkodj jól belém, úgy könnyebb. 

 

 A megállóban sokan voltak. Vastagon felöltözve is dideregtek a felnőttek. Pöfögve, büdösen érkezett meg a régi busz. A kislány szerette ezt a büdöset, a meleg jutott eszébe, ami majd az üléseken fogadja őket. Kicsit szorongott, hogy megint nem ülhetnek fel, mert pénzt ma senkitől sem kaptak, igaz, a reggel , egy kedvesebb nénitől kapott kiflin kívül élelmet sem. Nem furakodtak, illedelmesen megvárták, amíg a felnőttek feszálltak. A kicsi annyira szorította a kezét, amennyire csak bírta. Őt tuszkolta előre, majd elővette a legszélesebb mosolyát, amit csak elő tudott venni: Ne tessék haragudni, nincs pénzünk, ugye hazavisz?- tette fel a kérdést, belső remegéssel a sofőrnek. A sofőr elmosolyodott. Megkönnyebbült...ha mosolyog, akkor az jót jelent. Ostorcsapásként érte a mosolyt követő durva röhögés, nem számított erre : Lefelé, mocskos koldusok! Csak nem gondolod, hogy eltűrlek a buszomon! még pénzzel sem! Takarodjatok! A kislány szétnézett. Közömbös, másfele néző felnőtteket látott... A kicsiből kiszakadt a zokogás. 

 

 Már rég nem sírt a fiúcska. Bukdácsolva, utolsó kis erejével ment a nővére után. Üljünk le, Mári, kérlek, csak egy kicsit üljünk le...- suttogta néha. Nem lehet, kincsem, mennünk kell, hideg van. Meglásd, anya biztosan meleggel és finom vacsorával vár!- biztatta, de tudta, hogy hazudik, semmi nincs otthon, se meleg, se vacsora. Már látszott a falucska sötét árnyéka...De ő sem bírta a lábait emelni. Mikor  a kicsi megint kérte, épp egy öreg fenyő tövében voltak, leült, ölébe vette a fiút, nekitámaszkodott a fa törzsének. -Csak egy picit, egy iciri picirit pihenünk, aztán tovább kell mennünk- suttogta a kipirult apróság lázas arcocskáját puszilgatva. 

 

 Hirtelen fény öntötte el a vidéket. A két gyerek mozdulni sem bírt ámulatában. Akkora volt a ragyogás, hogy be kellett hunyni a szemüket. Mikor kinyitották,  egy meleg szobában találták magukat, a vaskályhában vidáman pattogott a tűz, egy öreg apóka reszkető mosollyal éppen az asztalon gözölgő levest merte a pléhtányérokba. Kicsi, fagyos kezükkel alig tudták a kanalat tartani. Mennyei íze volt a levesnek, soha ilyen jót nem ettek... Látod, kincsem, látod? vannak csodák! Van szeretet a világon! Egyél, kincsem, egyél!- mondogatta egy egy kanál leves közt a kislány. Boldog mosoly játszott az ajkuk körül, az aranyló leves ettől le-lecsurgott a szájuk szélén.

 

 Reggel a csikorgó hidegben, a fenyőfa tövében,  az erdész találta meg őket...Nem értette mi késztette őket mosolygásra, mielőtt végleg elaludtak..

Megtekintések: 321

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Február 22, 2012, 10:20pm

köszönöm a sok visszajelzést, köszönöm, hogy olvastok.

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Február 21, 2012, 9:54pm

Hát igen,amióta világ a világ koldusok és gazdagok mindig voltak,hogy ez miért van most is így,válaszoilja meg,aki tudja.Szomorú történet szépen megírva.Tetszett.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Február 21, 2012, 9:48pm

Zoltán, a mindennapi koldusok láttán , valós alapja is lehet...Annyira közömbösen megyünk el mellettük...Tudom, nem lehet megváltani a világot. De ki tudja mi rejlik egy-egy koldus kinyújtott keze mögött...vajon hogy jutott idáig? vajon hogy tudnánk segíteni rajtuk...? Az utóbbi idöben azt csinálom, mikor koldus gyermeket látok, hogy élelmet vásárolok neki, nem pénzt adok. De ki tudja...lehet, hogy pillantnyilag jól lakik, pár perc múlva meg verést kap, mert nem pénzt követelt...

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Február 21, 2012, 9:41pm

Megrendítő,elgondolkoztató szomorú történet.Honnan vetted a témát,lehetett valami valós alpja is?

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Február 21, 2012, 1:08pm

Kedves Emese, én köszönöm, hogy elolvastad!

Hozzászólt BODA EMESE Február 21, 2012, 12:41pm

jo volt olvasni koszonom

Hozzászólt Bukszár Gyuláné Február 20, 2012, 11:41pm

A történet hasonlit a kis gyufaárus lány történetéhez,csak Ő egyedül volt,nem a testvérével.

Hozzászólt Bukszár Gyuláné Február 20, 2012, 11:29pm

 

 

Gyönyörű,megrenditő történet,megkönnyeztem!

Hozzászólt GÁLL KRISZTA Február 20, 2012, 6:42pm

Tetszik.Sajnos az a szomorú,hogy a mai világban sokan szenvednek számos ember durvaságától,nincstelenség-

től.Ezt az írást olvasva,talán sok embernek a szíve meglágyul és nem megy el közömbösen egy egy feléje nyújtott kéz vagy kérés mellett.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Február 20, 2012, 4:19pm

Köszönöm, kedves János, hogy elolvastad, hogy értékelted. Èn is örülök, hogy itt olvashatsz :)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek