Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Elsőéves, kommunikáció-szakos beszédóra van, rádiós gyakorlat. Ha ismeretlen kifejezést vagy idegen szót találnak a felolvasandó szövegben, tisztázniuk kell előbb jelentését s helyes ejtését. Egy fiú fennakad a következő mondaton: „Kun Béláék Kecskeméten kivagonírozták a Piave poklából hazatérő bakákat”.

Kik azok a bakák?

Hogy a régies-németes katonai műszót nem ismeri, az nem az ő hibája, de hogy fogalma se legyen arról, hogy a ’baka’ mit jelent… Gyors körkérdés - a jelenlévők egyike sem tudja! További tapogatózásra a ’Piave’ sem mond semmit tucatnyi 18-20 éves magyar fiatalnak - Kun Béla azért némelyiknek „megvan". A Harry Pottert viszont majd’ mindenki ismeri, nem jelent nehézséget a mű nyelvezete, páran vágják Középfölde eredetét és történetét is Tolkientől. Fenti magyar szavak, történelmi kifejezések viszont hiányoznak még passzív szókincsükből is – liberális és kozmopolita oktatáspolitikánk legnagyobb gyönyörűségére!

                                                                                                                                        

 

Megtekintések: 162

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Halász Gizka Március 25, 2012, 5:17pm

Rengeteg, számomra új szóra lelek még mostanában is. Ez köszönhető az átkos/áldott netnek is :)

Fel-fel kapom a fejem, mikor a délvidéki, erdélyi, alföldi barátaim ugyanazt a fogalmat, tárgyat más- más szóval írják le. A gondom az, hogy általában el is felejtem ezeket a kifejezéseket... 

... hát nem elég nekem a rezsnek, a ficsitel meg az a néhány ezer másik szó  :D

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Március 23, 2012, 8:56am

A szavaink számát illetően sajnos, egy nullát tévedtem. Köszönöm a kiigazítást. Hát, Arany Jánostól bizony fényévekre vagyunk...
A Bush-beszédet hallgatva viszont könnyesre nevettem magam. Főleg a reményteljesen várakozó és figyelő közönség láttán... Hátha mégis mond valamit... Nálunk ne ez legyen a mérce!

Hozzászólt Ozsváth Sándor Március 23, 2012, 8:28am

http://www.youtube.com/watch?v=FyEZava2iQw

(Egy kis csipkelődés: George W. Bush intelligens beszéde)

Hozzászólt Ozsváth Sándor Március 23, 2012, 8:08am

A  XIX. század első felében már közel  500 ezer magyar szót regisztráltak a Tudományos Akadémia első nyelvésznemzedékének tagjai (lásd pl. a Czuczor-Fogarasi szótárt!), s azóta is tart a feldolgozás...

Egy átlagos - ha van egyáltalán ilyen - magyar ember mintegy 3 ezer szavas aktív szókinccsel rendelkezik. Passzív szókincsünk ennél lényegesen több (ezalatt azokat a szavakat értjük, melyeket ismerünk, de nem használjuk rendszeresen)! Egy felső tagozatba lépő, tehát kb. tízéves magyar gyermek aktív szókincse átlagosan 1500 szó.

A vizsgálatok szerint Arany Jánosnak volt a legnagyobb aktív szókincse 40 ezer szóval, Petőfi "csak" 25 ezer körüli magyar szót használt rendszeresen. Egy hortobágyi pásztornak, csupán arra, hogy milyen színe lehet egy lónak, 36 szava van!

Amikor az USA elnökei leköszönnek, megvonják működésük mérlegét (hány kilométert utaztak, hány beszédet mondtak, hány órát töltöttek fogadásokon, hány szendvics fogyott kampányútjaikon stb., stb.). Anno azt is kiszámolták, hogy George W. Bush hány szót használt beszédjeiben. Az eredmény több mint meglepő: 980 szó volt az aktív szókincse! Gyermekkori barátom, aki most az Egyesült Államokban él, s szállítmányozással foglalkozik, mondja: néger rakodómunkásait kb 60 szóval tudja irányítani, ennél többel már túl bonyolult számukra a "társalgás"...

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Március 21, 2012, 1:35pm

Nagyon szomorú látlelet. Talán 8-10 éve egy akkori oktatáspolitikus (neve felejthető, és remélem, azóta más ül a székében) azt mondta, ha egy szót a gyerekek 80%-a nem ismer, ki kell hagyni a tankönyvekből!
Akkor vajon mikor és honnan fogják megtanulni?
Úgy emlékszem (javítsanak ki, ha tévedek), a magyar nyelvnek kb. 50 000 szava van, ebből egy átlagos ember 2-3 ezret ismer és használ. Biztosan nem kellene mind az ötvenezret tudnunk, hiszen többségük tájszó, vagy már elavult fogalmat jelöl. De a két-háromezer akkor is siralmas eredmény!
Ez a nyelvi elszegényedés nem tegnap kezdődött. Hibásak vagyunk benne mindnyájan, mert nem beszélgetünk eleget a gyerekeinkkel, nem olvasunk nekik mesét, az érzelemgazdag személyes kapcsolatot a tévéve, számítógéppel pótoljuk, vagy még azzal sem. Anyuka, apuka fáradt, ideges, nincs türelmük, pedig az anyanyelvet otthon, a családban kellene megalapozni!
A szövegértés nehézségeit mindaddig hiába próbálják pusztán olvasástechnikai megoldásokkal orvosolni, amíg gyerekeink, fiataljaink nem tudnak magyarul, siralmas a szókincsük, nem ismernek alapvető fogalmakat - mert a leírt szavak fogalmakat jelölnek!
Hogy ebben mekkora része van pl. a reggeltől estig a számítógép előtt ülésnek, még elgondolni se merem... Hiszen ott meg se kell fogalmazni a gondolatot... Csak csinálni...

(Harry Potter...? Egyszer nekifogtam megnézni a tévében, öt perc után elaludtam... olyan hihetetlenül sivár és primitív az egész...)

Hozzászólt Nagy Magdolna Március 21, 2012, 1:23pm

Nem is lenne baj, ha ismerik a mai ifjak a Harry Pottert, Gyűrűk urát, de lassan feledésbe megy a MI gyermek- és ifjúsági irodalmunk, történelmünk. A mai gyerekeknek már nem szükséges, a nemrég még kötelező házi olvasmány, amiről rövid tartalmat is kötelező volt bemutatni, ne adj' Isten illusztrálni.

Hozzászólt Dr. Varga Terézia (vterezia) Március 21, 2012, 9:29am

SAJNOS  ez a valóság ...

Hozzászólt Boros Magdolna Március 21, 2012, 9:16am

De Kun Béla " megvan "! Ez nm véletlen!!!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek