Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nem tudom, ki hogy van vele, én egyre nehezebben igazodom el az újabb és újabb betű- meg mozaikszavak, szakkifejezések világában. S most nem a bizonyos körökben szinte kötelező anglicizmusra gondolok (már megint külföldiül beszélnek – mondja ilyenkor szomszéd nénim), hanem a friss keletű magyar nyögvenyelősökre. Évek óta szokjuk az ÁNTSZ-t, de sokan még ma sem tudják, hogy ez minek is a nyelvi „sűrítménye” (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat), mert ők bizony változatlanul az SZTK-ba járnak orvosi vizsgálatra, az idősebbek meg egyenesen az OTI-ba. Ez idő tájt, iskolakezdéskor pedig sűrűn olvasunk, hallunk a KLIK-ről, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ betűjeléről, ami egyelőre szinte csak negatív érzelmeket kelt az érintettekben, sokan hosszú k-val is mondják, s talán nem véletlenül…

Minap, az MTVA betűjelét látva kitűzőmön, szomszéd néni megkérdezte, hogy mit jelent az A a végén. Az MTV-t régóta ismeri, de ez az utolsó betű mindmáig rejtély számára. Miután felvilágosítottam, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap emblémája díszeleg a bilétámon, láttam a szemén, hogy hiszi is meg nem is - a biztonság kedvéért azért elismételtette a megfejtést.

Már azt hittem, nem ér újabb meglepetés, de a hétvégi rádiózás közben ismét felkaptam a fejemet egy új kifejezésre. A G7 gazdasági magazin előtt így figyelmeztette hallgatóságát a bemondó: A műsor termékmegjelenítést is tartalmaz! Már lement a műsor fele, de én még mindig azon tűnődtem, hogy mit is jelent ez a fránya szóösszetétel. Á, biztosan rosszul hallottam, legyintettem, mikor a következő magazinműsort is ugyanígy konferálták fel, „termékmegjelenítéssel”.

Napok óta kerülöm a szomszéd nénit, nehogy rákérdezzen.

(Megjelent az Evangélikus Élet 2014. szeptember 21-i számában)

Megtekintések: 80

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek