Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Multi. Jövés-menés, szekerek, türelmetlen, fáradt emberek. Ők a vásárlók. Türelmetlen, fáradt, köpenybe burkolózott emberek- ők az alkalmazottak. Az összkép teljes.

A semmi közepén nagy szekér. Az alján alig lézeng valami. Öregember tolja. Felesége körülötte sürgölődik.

- Papa, lisztet is kell vennünk. Sütök holnap kalácsot. Ahogy szereted, mazsolával. Jajj, mazsolát is vegyünk. Papaaaa, hát gyere máár, nem látod, hogy itt nincs mazsola?

Papa megy. Tolja a szekeret rezzenéstelen arccal. Aztán elakad: kikent-kifent nagysága áll az út közepén. A kosarát is ott parkolja. Válogat a müzlik között. Ráérősen, bosszús arccal. Kissé lebiggyeszti a szája sarkát és visszacsapja a polcra a gabonát.

A Papa várakozik udvariasan. Közben oda-oda pillant távolodó-totyogó feleségére. A hölgy végigméri az öreget, majd válogat tovább. A Mama mondja-mondja a magáét, észre sem veszi az elakadást. Aztán egyszerre visszafordul, keresi a Papát. Meglátja.

-Papaaa, gyere már, hát mit állsz ott?

Kínos helyzet. Papa kissé tanácstalan. Hölgyike bosszús, a Mama mérges. Bizonytalan „elnézést” szócskával igyekszik felhívni a figyelmet magára. A hölgy észreveszi a fennakadást, még bosszúsabb arccal rántja félre a kosarat. Megzavarták. Bolond öregember! Mikor annyi baj van ezekkel a szárított vackokkal…

Mama megkönnyebbül. Leveszi a polcról a cukrot. Az is kell a kalácshoz…olyan édesszájú lett a Papa!

-Papaa, told már közelebb azt a  szekeret!
 
Papa tolja. Van már benne tojás, liszt, cukor, mazsola. Micsoda fényűzés- gondolja. Mazsola. Kicsit megenyhül a szíve a morgó Mama iránt. Finom kis mosoly bujkál a szája környékén.

A kasszánál hosszú sor. Türelmesen áll a szekérrel. A fiatal kasszás monoton ütemben, monoton kényszermosollyal húzgálja az árut. Csippanások jelzik a sikert. Szája állandó mozgásban: rágózik. A két öregre kerül a sor. Kasszás automatikus mozdulatokkal csipogtat. Aztán rosszul fogja meg a tojástartót. Egy tojás kifordul, toccsan, majd méla lassúsággal folyik szét. A leányzó bosszúsan ciccent, rágó megáll a  szájban. Dühösen méri végig a Papát. A szeme üzeni: vén marha, most mehetek rongyért!

És akkor a Papában felszökken az indulat.

- Hát hogy lehet így megfogni azt a tojást? Hát miért nem vigyáz jobban, Kisasszony?- hördül fel.
   
- Papaaa, ne bosszankodj máár, hát kicserélik!- próbálja csitítani a Mama.

De a Papa már nem is hallja. Csak tör fel belőle a keserű tehetetlenség.

- Tudja azt, hogy nekünk is volt tyúkocskánk? Tudja, milyen öröm volt, amikor megtojt? Aztán most ide jutottunk, hogy örülünk, ha tojásra futja, tudja maga, milyen sokba kerül egy tojás?

A Mama próbálja megállítani, finoman kérleli a Papát, majd próbálja a karját megfogni, hátha a Papa megtalálja a pontot a mondat végén. Hiába. Aztán a Mama összeszedi minden határozottságát.

- Laci!

Csend. Döbbent, néma csend. A Papa ámulva nézi a Mamát. Ízlelgeti a szót. Laci. És a hangsúlyt. Azt a határozott, energikus, ellentmondást nem tűrő hangsúlyt, amelyre csak az ő kedves Mamája képes. Az a nő, akit feleségül vett 49 esztendővel ezelőtt. Új tűz költözik a szemébe, úgy néz a Mamára. Átfogja a vállát, bátran, óvón.

Aztán minden megy tovább a maga útján. A két öreg is. Talán nem is vette észre senki: ez volt az ő pillanatuk. Érzés és szeretet az automatizmus világában.

 

( 2011 június)

 

 

Megtekintések: 85

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kaloz Maria Magdolna Július 1, 2011, 6:27pm
Bizony,nem konnyu eligazodni a nagy bevasarlokozpontok forgatagaban fokent,ha idosebb korban kenyszerul ra ez ember.Mindenki csak rohan....rohan,a kisgyerek a bevasarlo kosarba kerul !?.Szinte elszedul az ember az aruk tomegetol es mar el is felejted mit akartal  vasarolni.Minden van,csak nyugalom es jo szo hianyzik....!
Hozzászólt gyuge erzsebet Június 27, 2011, 12:50pm
Orulok,hogy a fiatalabbak mint te is meglatta ,hogy az idos kornak is vannak szepsegei 49 ev eltelte utan is ! Tetszett az irasod meglatasod.
Hozzászólt Velicsek Szaniszló Gusztáv Június 25, 2011, 9:36am
Köszönjük Kata! Amit leírt, az szelíd változata annak, ami a multiknál rendszeresen történik.
Hozzászólt Fazakas Csaba Zoltán Június 24, 2011, 11:28pm
Jó volt olvasni,köszönöm.Mi "öregek"nehezebben vesszük fel a ritmust ebben a pörgő világban,és valahogy mások nem veszik észre,hogy mi is tológatjuk bevásárló kocsinkat,többnyire türelmesen...
Hozzászólt Becze Jolán Június 23, 2011, 1:58pm
Jó volt olvasni ezt a kedves kis történetet:)
Hozzászólt v.lvg.Márk Gábor Viktor Június 23, 2011, 10:20am
Első pillanatban egy légiesen könnyed történetecske, veszek egy levegőt és rájövök: nem! Nekünk szépkorúaknak sokat jelent, mindent. Akik 40-45 évet éltek le békében, szeretetben mint mi is Katámmal, azok tudják értékelni Akik ennyi idő után sem engedik el egymás kezét, lesik a másik éjjeli szuszogását éjjel- azoknak örömet jelent ez az írás. Köszönöm! Gabipapa
Hozzászólt Sara Sabau Június 22, 2011, 11:34pm
Koszonom, hogy olvashattam....
Hozzászólt Kovács Lászlóné Június 22, 2011, 5:28pm
Aranyos kis történet...jó volt olvasni.
Hozzászólt Józsa Miklós Június 22, 2011, 5:24pm

Szép kis történet az "automatizmus világá"-ból, amelyben a papa korabelieknek nem könnyű eligazodniuk. De a régi szeretet, egymás megbecsülése köveendő példa kéne legyen a jövendő "papák" számára is.Gratulálok!

Hozzászólt Nagy Kata Június 22, 2011, 5:19pm

Köszönöm mindenkinek a szép gondolatokat.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek