Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nem sok tája van ma a vén Európának, ahol egy honfiú - legyen az angol, orosz, spanyol, francia vagy német - ha megáll s körülnéz, elmondhatja: Őseim, a velem egy nyelvet beszélők már ezeregyszáz esztendővel ezelőtt is e földet birtokolták, itt éltek s itt is haltak meg, ahol én most állok! Ritka kivétel ez alól a Kárpát-haza jó néhány területe! Közülük egy, mégpedig a legkorábbiak közül való, a Bodrogközben, Karoson található. Itt, Sárospataktól és Sátoraljaújhelytől közel egyforma távolságra, egy hármas dombvonulaton kerültek elő a 20. század első felében majd a ’80-as években az Árpád-féle honfoglalók eddig ismert legnagyobb s leletanyagában leggazdagabb temetői.

 

Az Eperjes-szögnek nevezett terület északi dombján található temetőből csupán 13 sírt sikerült feltárni, mivel előzőleg, a mezőgazdasági munkák során már legalább 50 sírt teljesen megsemmisítettek.

A legnagyobb, egyben leggazdagabb temető a középső dombon került elő. 1986-90 között itt 73 sírt tártak fel, s közülük az 52. sorszámúban rendkívül gazdag leleteket találtak!  Ez alapján gyanítják, hogy az elhunyt igen tehetős s nagy befolyású férfiú lehetett a honfoglaló fejedelmek udvarában. E temetőt rekonstruálták aztán a kegyeleti park kialakítása során, s a már említett 52. sírt emlékmű jelöli. Yöngsiebu Barsbold Denzen mongol szobrász alkotását az államalapítás ezeréves évfordulóján állíttatta a sárospataki Rákóczi Múzeum. Felirata Liudprand cremonai püspök (922-972?) Magyarokról című írásából való részlet: „…A HÍRNEVET ÉS EZT AZ / ÖRÖKSÉGET HAGYJUK / ÖRÖKÖSEINKRE ÚGY, / AHOGYAN AZT MI KAPTUK / ATYÁINKTÓL…”

A déli dombon, már az országút túloldalán lévő harmadik temető 19 sírja 1988-90 között került elő. Az egy sorba rendezett nyugvóhelyek közül a 11. vezéri sír! Szinte ugyanúgy temették el az elhunytat, ugyanolyan méltóságjelvényekkel, mint már említett társát a középső temetőben.

A feltárást végzők szerint e három temető szervesen és szorosan kapcsolódik egymáshoz, s szinte valamennyi azonos időszakban keletkezett – az Árpád féle honfoglalás nyitányától a 10. század közepéig.  Az ez alatt a bő fél évszázad alatt ide temetkezettek nagy része férfi volt (64 %), ami arra mutat, hogy a nagyfejedelem itt építhette ki első hatalmi-irányítási központját. A férfisírok fegyvermellékletei és felségjelvényei is arra utalnak, hogy itt a fejedelmi udvar vagy a fejedelmi katonai kíséret magasabb rangú vezetői tartózkodtak a kíséretükhöz tartozó harcosokkal, esetleg családtagjaikkal.

A 10. század második felében azonban már nem temetkeztek ide! Addig, pontosabban a nyugatra vezetett kalandozó hadjáratok befejeztéig lehetett e jól védhető terület a honfoglaló magyarság első kormányzati központja. A Tisza, a Bodrog és a Latorca által határolt hatalmas félsziget-szerű területre csak egy szűk, pár kilométernyi földsávon, a mai Csap fölött lehetett „száraz lábbal” bejutni. Hogy milyen is volt e táj egészen a Felső-Tisza vidékének ármentesítéséig? Vizenyős, lápos vidék, tele dús füvű legelőkkel, imitt-amott szelíden emelkedő s embernek-állatnak biztonságot nyújtó dombokkal. Később már más helyen, a Kárpát-medence szívében, a Pilis-hegység környékén épülnek ki új fejedelmi központok (Esztergom, Fehérvár, Óbuda), nyugati mintára, végérvényes felejtve a keleti módit.


A karosi kegyeleti emlékhelyet a Bodrogközi Régi Magyar Kulturális Közhasznú Alapítvány hozta létre a feltáró munkálatokat vezető régész, dr. Révész László szakmai irányításával. A középső dombon, a számmal jelölt sírok mellett, hatalmas körben elhelyezett 64 kopjafa - a megyék nevével feliratozva – emlékeztet ezeréves országunkra. E körön belül egyre több település állítja fel a sajátját, történelmi megyéje szektorában. S e jelek hál’ Istennek egyre szaporodnak! A megemlékezőknek csak egy feltételt kell betartaniuk: kopjafájuk nem lehet két méternél magasabb.

Az emlékhely földterületét annak egykori tulajdonosa, „Megay Oktáv ajándékozta a Magyar Nemzeti Múzeumnak néhai régész nagybátyja, Megay Gusztáv (1904-1963) iránti tiszteletből, aki munkássága során azon fáradozott, hogy minél jobban megismerhessük népünk múltját, régi kultúráját”. A hazafiúi áldozatkészség, a szakszerű régészeti feltárás valamint a karosi hagyományőrző civil szervezetek óvó-féltő szeretete és gondozó munkája eredményeképp állhat ma ez az emlékhely itt, Zemplénben, a trianoni magyar határ mentén.

 

Karos csak 15 kilométerre van Újhelytől, Pataktól pedig 16-ra. Ha erre vezet útjuk, el ne kerüljék, mert ha megállnak e helyen s körülnéznek…

 

(Megjelent a Polgár Portálon, 2012. október 24-én)

Megtekintések: 476

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor Október 30, 2012, 8:18am

Kedves Magdi!

Megjegyzésed, ami a hallgatásra (elhallgatásra) vonatkozik teljesen helytálló! A közelmúltban, Zemplén szlovákiai részén az Árpád féle honfoglalás korából származó vezéri (fejedelmi?) sírt találtak az ottani régészek. Szinte semmit nem tudunk róla. Legutóbb a helyszínen - a névadó településen, Zemplénben - járva szereztem róla én is tudomást. Pár sírmelléklet az éppen felújítás alatt álló történelmi megyeházán hányódik... Ezek pl.:

Hozzászólt Boros Magdolna Október 27, 2012, 8:58am

Sajnálatos,hogy a figyelem felkeltése csupán innen (egy közösségi oldalról) történik. Hol voltak, vannak az illetékesek? Ezek a leletek kicsit módosíthatják honfoglalás kori történelmünket. Talán ezért hallgatnak?

Hozzászólt Biro Anna Október 26, 2012, 8:47pm

Tisztelni oseinket kotelessegunk!!

Hozzászólt forro maria Október 26, 2012, 6:11am

hala es koszonet,amiert mindezezeket velunk egyszeru emberekkel is ismertetni akarja  KOSZONET !

Hozzászólt Ozsváth Sándor Október 26, 2012, 1:07am

Még sok erdélyi és partiumi történelmi vármegye nem állított emlékjelet Karoson, de az is lehet, hogy nem tudnak róla.

Atyámfiai, hívjuk fel a közösségek  (városok, községek, magyar szervezetek és szerveződések) figyelmét e lehetőségre! Legyen olyan kopjafa-erdő a karosi kegyeleti emlékhelyen is, mint Nyergestetőn!

Hozzászólt Mária Hendrik Október 26, 2012, 12:11am

„…A HÍRNEVET ÉS EZT AZ / ÖRÖKSÉGET HAGYJUK / ÖRÖKÖSEINKRE ÚGY, / AHOGYAN AZT MI KAPTUK / ATYÁINKTÓL…”

Ha ez a gondolat vezérelne mindenkit, mennyire másként lenne hazánk, s a világ.  Köszönöm.

Hozzászólt Dr. Csuták János Október 25, 2012, 11:47pm

Még egy gondolat: nagyon szépek a képek!

Hozzászólt Dr. Csuták János Október 25, 2012, 11:47pm

Őseink már ezer évvel ezelőtt szabatosan megfogalmazták a ma divatos (és sajnos csak szólamokban követett) "fenntartható fejlődés" alapgondolatát, ami tmost csak lényegileg idézek: a Földet úgy adjuk át unokáinkank, ahogyan azt mi kaptuk kölcsönben. Ősmagyarjaink szerint: „…A HÍRNEVET ÉS EZT AZ / ÖRÖKSÉGET HAGYJUK / ÖRÖKÖSEINKRE ÚGY, / AHOGYAN AZT MI KAPTUK / ATYÁINKTÓL…”

Nem csodálatos, hogy Ők már akkor tudták ezt, és nem sajnálatos, hogy a világ még ma sem veszi komolyan ezt az egyik legalapvetőbb gondolatot?

Nagyrabecsülésem a fiygelemfelkeltésért!

Hozzászólt Dr. Csomai Miklós Október 25, 2012, 6:49pm

Két évvel ezelőtt nyolc lovas társammal -fele magyarországi, fele felvidéki magyar- jártunk ottan. Őseink emlékezetére egy vágtakörrel tisztelegtünk szép magyar sportlovakon. Sok érdekes olvasnivaló van a síremlékeken. Áldott legyen minden csontocska ebben a földben. Dr. Csomai Miklós, az Erdélyi Vitézi Rend tagja.

Hozzászólt Kacsó Márton Október 25, 2012, 6:44pm

Valóban el kell menni ide s megnézni.

Már évekkel korábban olvastam a teljes régészeti anyagát. Nagyon értékesek a leletek, sajnos, hogy nem ismerjük e kivételes nők, és férfiak nevét.

Nekem az 52. sírból való tarsolyom van, s büszkén viselem!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével adományozok


átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek