Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A nyolcadik, eddigi legsikeresebb képzőművészeti alkotótábor zárult vasárnap Mezőbergenyében.Ez az időszak,amikor ismét "megbolydul" a falu,amikor figyelemre méltó rendezvényre számíthatnak a falubeliek.A tábor szervezőjét,Ősz P.Zoltánt:a Mezőbergenyei Református egyházközség,a mezőpaniti önkormányzat,a Kincsásó Egyesület és az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány,valamint a Maros Megyei Tanács támogatta.A mezőbergenyei a alkotótábor a mezőpaniti,mezőmadarasi,mezőbándi és csittszentiványi táborok mellett a Maros-Mezőségi Művésztelep egyike,amely évről évre népszerűbb.-Nem túlzás,ha azt állítom,hogy talán ez volt a legsikeresebb eddig.Tizenketten jöttek el- Bálint Zsigmond Marosvásárhelyről,Baranyainé Tóth Éva Kalocsáról,dr.Bíró Ernő Kecskemétről,Czákler Éva és Sz.Nagy Sándor Sopronból,dr,Király Péter Budapestről,Hadnagy Gabriella,Fábián Margit,Hintea- Szabó Máriusz Marosvásárhelyről,Sipos Loránd Bajáról és Székely Konrád Kolozsvárról.A tábort ideális környezetben,a református egyház volt felekezeti iskolájának felújított termeiben bonyolítottuk le.A pénzügyi keretek szűkösek voltak,azonban ezt a részt vevő művészek nem érzékelték-mondta Ősz P.Zoltán helybeli képzőművész,nyugdíjas tanár.A tábor kiállítással zárult,amelyre az új kenyér alkalmából kiszolgáltatott úrvacsoraosztás után került sor.Az eseményre és tárlatra nagyon sok falubeli volt kíváncsi,ahol ifj.Molnár Dénes képzőművész hangsúlyozta,hogy az idei táborban az eddigi legszínvonalasabb munkák születtek.Ősz P.Zoltán elmondta,miért tartják szükségesnek a tábor megszervezését,hogy menteni kell,amit még lehet a falusi környezetben,megismerni a falusi életnek azokat a mozzanatait,amelyek ideig óráig fellelhetők még.A helybeliekben próbálják tudatosítani,hogy értékeljék,ami a sajátjuk,amit elődeik hagytak rájuk.A tábor eredményét,az itt megélt élményeket Bálint Zsigmond,dr.Király Péter,Nagy Árpád,a Kincsásó Egyesület elnöke is méltatta..Az ünnepi hangulatot a Domahidi Trió-Zsuzsa,Kata és Sára- ,a helybeli lelkész művésznövendék lányai fokozták,akik klasszikus darabokat adtak elő fuvola,cselló és hegedű hangszereiken.A szervezők nem mulasztották el a köszönő szavakat sem,hiszen támogatók nélkül elképzelhetetlen egy ilyen nagyszabású rendezvény.A bevezetőben említetteken kívül a presbiterfeleségek és Barabási László vállalkozó is segítséget nyújtott.-Jó csapatmunka volt!Élmény mindannyiunknak.Az eredmény:sok szép kép a falon-mondta Ősz P.Zoltán
. Mezey Sarolta(Népújság)

Megtekintések: 165

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kósa Márta Szeptember 20, 2011, 7:42am

Gratulálok és egyben kicsit irigykedem is!

"Városunkban" negyedik alkalommal szervezi egy ifjú festőpalánta, bizonyos Somogyi Boglárka a festőtábort.

Két elkötelezett, nagy tudású művész Ghyczy György és Sáska Tibor vezeti a tábort, hol 12-16 "növendék" /felnőttek/ gyarapodik tudásban, élményben és jól tartásban 8 napon át!

Esténként értékelik az alkotásokat, az elemzések számos tanulsággal szolgálnak nekem kétbalkezesnek is, segítik látni és láttatni a világot.

Eddig dicsekedtem.

Most jön az irigykedés - nyílt tábor lévén kettesben leballagunk esténként a napi termést megszemlélni, okulni és beszélgetni. De szinte senkit sem érdekel a helyiek közül, hogy miféle csodák születnek a szép dunai tájról, a szűk kis utcákról és az ittlétről.

Azaz tömény közöny. A záró kiállításon is kevesen vagyunk, pedig nem a hírverés hiányzik!

Jó ott, ahol még él a lélek!

 

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 17, 2011, 7:21pm
Köszönöm Edmond a jó kívánságokat,amíg erőnkből telik,tesszük a dolgunkat.Az utókor aztán vagy tudomásul veszi,vagy figyelmen kívül hagyja az elődök munkáját.Nagyszerű a tanyai írásod,hát lehet gondolkodni rajta,de    főként tenni kellene,ha megértő fülekhez eljut majd a szomorú valóság.Baráti üdv.Zoltán
Hozzászólt Berekméri Edmond Szeptember 17, 2011, 6:53am
Gratulálok, Zoltán bátyám! Kívánok erőt, egészséget Önnek, hogy még hosszú évekig tudják szervezni az alkotótábort! Kissé restellem, hogy idén nem jutottunk el Mezőbergenyébe, de jövőben mindenképpen ott leszünk. Minden jót!
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 3, 2011, 9:41pm
Ezért a szép elismerésért hálás tudok lenni,sajnos kevés az olyan ember,aki  mások sikerének örül és tudja       értékelni.Te,Katalin mindenképp e kevesek közé tartozol.Köszönöm szépen.
Hozzászólt Csergő Katalin Szeptember 3, 2011, 2:48pm
Szívből örvendek az alkotótábor sikerének .Én is szívesen látnék egy párat az ott készült alkotásokból.Köszönet Neked,Zoltán az önzetlen és fáradhatatlan szervezői munkáért!Ezt a csokrot Neked küldöm szeretettel.
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 2, 2011, 11:30pm
Kedves vagy Szendike,köszönjük szépen az elismerő szavakat,mint szervező örülök,mert egyik legsikeresebb    tábor volt sok szép képpel.Üdv.Zoli bácsi

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek