Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

LEHUNYTA SZEMÉT.. . Hatodikosok voltunk már,amikor közölték a lesújtó hírt,hogy lehunyta szemét a"nagy szemét"Sztálin apánk.Mi csak azt tudtuk,hogy minket,pionírokat nagyon szeretett,s nincs többé apánk...!Meghatottan álltunk díszőrséget gyászkeretes portréja mellett és gyermeki szívünk tele volt fájdalommal.Aztán egy elvtárs bácsi olyan szívhez szólóan kezdett beszélni róla,hogy többen sírva fakadtunk.Úgy emlékszem,egész évben gyászoltuk,hisz ő volt a mi apánk,lendületünk.Aztán jól előre lendültünk az útján...később.

Megtekintések: 369

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Október 20, 2011, 11:01am
Örülök kedves Dezső,hogy elolvastad az írásom,Andrással levelezgetünk és felidézzük a Szeredában történteket.Ismerem a helyzetét,sajnos,hogy így alakult egészségi állapota.Igen,írogat,verselget,a mai állapotokat állítja pellengérre,küldött nekem is belőlük.Örülök,hogy megismertelek,baráti üdvözletem,Zoltán
Hozzászólt Birta Dezsö Október 20, 2011, 10:03am
Kedves ösz p. zoltan örömmel olvasom a szep leirasaidat ! Hat a nagy Sztalin elvtars halalara en is jol emlekszem , akkorjaba  Resican  vegeztem a femipari szakiskolat, bizony  elvoltunk keseredve , de hat akkor ugy volt  a kommunista diktatura belenk nevelte a vezetöink iranti tiszteletet! Megemlited a gegesi Szabo Andrast is , nagyon jol ismerem , kisgyerekkori jobaratok voltunk, most is Gegesben el esnagyon ert a törtenelmi , lirikai leirasokhoz, sajnos csipöforgoi panasszai vannak! Varom a tovabbi  szep leirasaidat!!!
Hozzászólt Szente Cs. Janos Október 18, 2011, 9:17pm
...Most hirtelen próbáltam legalább annyira híres embert keresni kinek volt akkora személyiségi bélyege mint Sztálinnak az akkori korban,talán a II.Benedek Pápa kinek halála volt talán akkora tömeghatása mint az akkori közszereplőnek.Najó...persze nem ősszehasonlitani akartam a személyiségeket... semmi közük
Hozzászólt zachari ilona Október 18, 2011, 1:37pm
nagyon tetszik az iras,sokminden megelevenedik ujbol ahogy olvasom a tortenetet
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Október 17, 2011, 4:59pm
Hát kedves Miklós,ez bizony akkortájt úgy volt,a mostani generáció ezt el sem hiszi,erre viszont mi még tanuk vagyunk.A nővérem és bátyám is ebben az időszakban voltak egyetemisták Kolozsváron,úgy,hogy emlékeid hitelesek.Annak a kornak a mi generációnk lett az áldozata,nekem papi származásom miatt kellett bűnhődnöm.Köszönöm a figyelmed,üdv.Zoltán
Hozzászólt Józsa Miklós Október 17, 2011, 4:37pm
Mikor a N.Sz. meghalt, én egyetemi hallgató voltam Kolozsvárt. A Bolyai diákjait összehívták az Arany János utcai épület aulájába, ahol D. tudszoc tanár elvtársnő  síri hangon bejelentette: "Elvtársak, meghalt Sztálin elvtárs!"  Utána hatalmas testével ráborult az asztalra és hangosan zokogott. Mi nem!!!
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Október 3, 2011, 11:30pm
Köszönöm szépen kedves Krisztina,hogy érdemesnek tartottad elolvasni ezt a kis írásom,hát ahogy már kifejtettem az emlékeket nem lehet csak úgy nyomtalanul kitörülni,igyekszünk a múlt hibáiból okulni,de a jelen sem kecsegtet valami sok bizakodással.Most ezt kell megélnünk.
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Október 2, 2011, 10:27pm
Hát,akik azt az időszakot kellett megérjék,bizony sok mindenről tudnának beszélni.A gyerekkori emlékek           sokunkban elevenen élnek,nos életünk ezen szakaszában az emlékek sorjáznak,mi pedig visszaképzeljük         magunk az akkori környezetbe.Hogy azóta sokat változott a világ,ez nem vitás,nem beszélve a mai ifjak             szemléletváltásáról,viselkedésformáiról,ítéletalkotásukról.Ez a generációváltás.Aztán kinek mit sikerült átmenteni a mai életviszonyokba,az már mindenki egyéni meglátása.Kedves vagy és köszönöm,hogy elolvastad.
Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 2, 2011, 4:37pm
Azt szeretem a történteidben a legjobban,hogy olyan mintha az én,a velem megesett dolgokat írnád le.Tényleg így volt-a hazafias érzelmek olyan felfokozottak voltak bennünk hogy egy pionír avatáson egy "nagy "hazafi halálán sírtunk bizony.Emlékszem '65-ben a Gheorghiu Dej halálakor is álltunk vigyázban és sírtunk.Valahogyan mégis bizonyos dolgokat akkor és azokkal az eseményekkel tanultunk meg.Belénk ivódott egy bizonyos alázatosság egy fajta tartás,megtanultunk különbséget tenni a dolgok között.Hozzátartozik a múltunk az életünkhöz s ha ma azt írom itt Neked,hogy a pionírsághoz szép emlékek fűznek akkor őszinte vagyok és nem szégyellem.Szívesen és lelkesen mesélek a régi hazafias életünkről s nem szégyellem elénekelni a "mint a mókus fenn a fán"-t sem  ha úgy adódik.Folytasd csak folytasd mert még csak "hatodikos"-ok vagyunk -hú de sok van még hátra! Lesz mit olvasnunk a télen-remélem!
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Október 1, 2011, 11:10pm
Köszönöm Szende,hogy van véleményed a megtörtént eseményekről.Üdv.Zoltán

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek