Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Keserű szájízzel írom e sorokat, minek oka az az ismét jól érzékelhető (szított?) zsigeri gyűlölet, melyet társadalmunk ellenérdekeltségű tagjai támasztanak minden és mindenki iránt, ami és aki az öntudatos, népben-nemzetben gondolkodó magyarság számára még egyáltalán fontos. A hazai irodalomból több mint 60 éve hatalmi önkénnyel száműzött, majd az aczélos értékszemléletű évtizedekben agyonhallgatott, felnövekvő nemzedékektől tudatosan távol tartott írókról, továbbá Horthy Miklós kormányzó úr emlékét a maga módján őrizni és ápolni kívánó közösségekről van szó.

Az Amerikai Népszavában tavaly nyáron megjelent Kertész-opus mocskolódását lassan feledni látszó magyarságot – nehogy csituljon körülöttünk a botrány! – újra és újra szándékosan megsértik, sőt provokálják, hogy robbanjon már végre valami, aztán… Teszi mindezt egy jól körülhatárolható balliberális értelmiségi-politikusi kör, aki évtizedeken keresztül hozzászokott ahhoz, hogy ő mondja meg, mi az irály, mi a művészi-irodalmi érték stb. (természetesen az, amit e törpe minoritás annak tartott). Mint a rossz gyermek, kinek büntetésből elvették a játékát, toporzékolnak, acsarognak, s időről-időre hisztérikus kirohanásokkal vonják magukra elvbarátaik és külhoni patrónusaik figyelmét. Azt sem hajlandók tűrni, hogy az elmúlt évszázad magyar történelmi személyiségei közül bárkit is másképp minősítsen s értékeljen valaki, mint ahogyan ők azt egyszer s mindenkorra megcímkézték. Nevezettek, hál’ Istennek - már két éve, kipottyanva kulcspozíciókból – nem gyakorolhatnak többé vélemény- és ízlésterrort! De mindig akad soraikban egy agent provocateur, mint legutóbb például az a felvállaltan szélsőbalos, feltűnési viszketegségben szenvedő ügyvéd, aki elébb egy somogyi falucska frissen felállított, meglehetősen naiv Horthy-szobrát fröcskölte vörösre, majd a szokott minősítő jelzőkkel (antiszemita, fasiszta, stb.) fröcsögte tele a média valamennyi létező csatornáját. Természetesen ugyanígy ízléstelennek tartom az olyan reakciókat is, mint amilyen pl. a Wallenberg-szobor „felékítése” volt!

Legutóbb, Debrecenben tanúja voltam annak az „inkriminált esetnek”, mikor is a Református Kollégium Baráti Köre május 19-én, az idei refis diáktalálkozón, visszahelyezte az 1947-ben eltávolított Horthy-emléktáblát az intézmény belső, udvari falára.  Az eseményt megelőzően, a dísztermet zsúfolásig megtöltő öreg és ifjú diákok előtt dr. Győri János, a baráti kör elnöke ismertette az emléktábla történetét, illetve méltatta Horthynak egykori Alma Materéhez fűződő patriarchális viszonyát. Olvasmányélményei alapján  felidézte a Kollégium hajdani világát s a kisdiák első napját is: „A tanteremben újfajta támláshátú ülőpadok voltak három csoportban az alsó osztálybeli fiúknak, míg a IV. osztály a hátulsó fal mellett való két padban ült. A falak tele voltak mindenféle színes állati és növényi képekkel, …a fal közepén pedig a magyar királyok származási fája, rajta a hét vezér között Árpád fejedelem és mind az 55 király egész családjával… Ebbe a tágas tanterembe nyitott be 1876 őszén, mikor már a tanítás kezdetét vette, egy magas őszes hegyesszakállú úr, egy különleges ruhába öltözött kisfiút vezetve a kezénél fogva. Nagyságos nagybányai Horthy István egyházmegyei gondnok úr volt Miklós fiával, aki a két alsó elemi osztály végzése után Kenderesről Debrecenbe került iskolába a gyakorló III. osztályába… (a tanító úr) bemutatta a fiúknak Horthy Miklóst, aki hangos bátor szóval mondta ki a nevét, mire Kállay bácsi leültette az első padba. Rendszerint azt szokta ilyenkor rá mondani: különb ember légy, mint az apád…”

Dr. Győri, aki „civilben” a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet igazgatója, tudósi tárgyiassággal ismertette az emléktábla előéletét, eltűntetését majd előkerülésének körülményeit. Minden esetleges félreértést elkerülendő, még jóval az esemény előtt, május 9-én közzétett nyilatkozatában - Horthy Miklós kormányzó emléktáblájának visszaállítása ügyében (Egy elmaradt párbeszéd helyett) – így írt: „1938-ban, a Debreceni Kollégium 400. évfordulóján, az intézmény akkori vezetői és fenntartója az épület külső homlokzatán és belső udvari árkádjai alatt az iskola neves diákjainak, tanárainak, patrónusainak bronz domborművét helyezték el. Ezek mellett az egykori elemi iskola bejárata mellé került egy külsejében puritán vörösmárvány-tábla – az előbbiekkel ellentétben portré, jelképek és évszám nélkül -, melynek felirata egyszerűen arra utal, hogy „Ennek az iskolának volt növendéke Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Magyarország kormányzója, a Kollégiumi Diákszövetség fővédnöke”. A Kollégium által állított nemesfém domborműveket, amelyeket neves képzőművészek készítettek, tehát egyúttal műalkotások is, az intézmény írott törvényei hívták életre, s az évszázados Kollégium által képviselt kanonizált értékeket jelenítik meg. A Kollégium akkori öregdiákjait összefogó egyesület márvány emléktáblája a közösség szívébe vésett, de íratlan törvényeinek kifejezője volt. Viszonzás azért a sokféle apró gesztusért, amelyet a kormányzó az előző években gyakorolt egykori iskolája felé.”

Annyi történt tehát s nem több, hogy a baráti kör ezt az emléktáblát visszaállíttatta eredeti helyére! (Még tavaly, a Kollégium ’A’ épületének felújítási munkálatai során került elő véletlenül, hátán annak az öt tanítóképzősnek sajátkezű aláírásával, akik 1947. március 7-én, „A felszabadulás harmadik évében” eltávolították. E megjelölés, az ügybuzgó prepák neveivel együtt, remélhetőleg örök időre befalaztatott!)

Miközben bent méltóságteljesen zajlott a megemlékezés, majd azt követően dr. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és dr. Győri János - mindketten a Kollégium egykori diákjai - leleplezték az emléktáblát, a főépület előtt helyi szocialisták tüntettek - nyomatékul felvonultatva még néhány izraeli zászlócskát szorongató, jobb sorsra érdemes idős embert is. Amint országosan, Debrecenben is folyik hát a vörös festék (időközben fordított horogkeresztet pingáltak szorgos kezek Wass Albert nagyerdei szobrára), szánni való öregeket heccelnek fel, kollégiumi diákokat tesz nevetségessé a bulvársajtó.

 S írás közben, az egyik debreceni portál (www.vagy.hu) idevágó cikkeit szemlézve mire találok? A „Te tetted ezt, király!” című opusában Szakál György ekképpen címkéz és általánosít: „bejárati emlékmű”, „trendi fűzfapoéta”, „gagyi, de ártalmatlan írónők”, „fasiszta bölények hamvaival rohangálnak Európa-szerte”, a sajátoldalit meg így aposztrofálja: „a kommunista terror szentté szelídült vezetője”. Ami a törpe minoritásnak gúny tárgya, az nekünk Verecke meg Wass Albert, Tormay Cécile és Nyírő József. Sajátoldaliját most inkább nem méltatnám…

Kelt Pünkösdvasárnap, mikor a Székely Apostolt még haló poraiban sem hagyják nyugodni szülőföldjén!     


(Fenti írás rövidített, szerkesztett változata - Vörösmárvány tábla címmel - megjelent a Magyar Hírlap május 31-i számában.)

                                                                                                  

Megtekintések: 206

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Június 3, 2012, 2:46pm

Hirosimában is robbant végre valami.

Hozzászólt Boros Magdolna Június 3, 2012, 9:31am

"...hogy robbanjon már végre valami, aztán..." - igen, ez az érdekük, ehhez keresik lázasan az okokat és sajnos mindig találnak szellemi társakat, megtéveszthető embereket .Mint látjuk elegendő egy ártatlan, politikamentes emléktábla elhelyezése, ami csupán arra utal, hogy valaki itt járt iskolába.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 3, 2012, 9:06am

Sejtem én azt, csak megpróbáltam finoman fogalmazni...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 3, 2012, 5:39am

Kedves Zsuzsa! Nem eszmei rokonságról van szó, hanem a véleménydiktatúrát gyakorló elit itt is, ott is meg másutt is ugyanazon "jól körülhatárolható" körből kerül ki!

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 2, 2012, 10:28pm

Nemrég olvastam egy kevéssé ismert folyóiratban az amerikai "lopakodó véleménydiktatúráról". Talán ideillik a bevezető gondolat:
"Amerika látszólag valóban a szabadság földje. Az ottani 'véleményformáló elit' azonban olyan, elsőre láthatatlan egyeduralmat épített ki, aminek, ha bárki ellene mer szegülni, az rögtön intellektuális karanténban találja magát, elfogy körülötte a levegő, kihátrálnak mögüle a szponzorai, projektjei nem kapnak több támogatást. Mondhatja továbbra is szabadon, amit akar, csak nem fogja meghallani senki."
"Látszólag minden egy emberségesebb világ és nagyobb szabadság elérése érdekében történik, ám aki a kijelölt kereteken kívül is megpróbálna élni a szabadságával, azt rögtön megbélyegzik és ellehetetlenítik."
Lehetséges, hogy eszmei rokonság van e 'véleményformálók' és a vörös festékes elkövetők között...? Átléptük a számunkra kijelölt kereteket...

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 2, 2012, 9:44pm

Nagyon szomorú ami zajlik...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek