Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Közeleg Tamási Áron halálának ötvenedik évfordulója. Budapesten hunyt el 1966. május 26-án (született Farkaslakán, 1897. szeptember 20-án).

Nem szándékom Tamási életét és munkásságát méltatni, azt megteszik az irodalomtörténészek, csupán pár személyes emléket szeretnék idézni, életre szóló, meghatározó élményeket.

Már igen korán megkedveltem műveit! A túloldali Szatmárban, partiumi nagyszülőknél nyaralva végigolvastam a kicsiny, de gondosan összeválogatott családi könyvtár valamennyi halinakötéses könyvét, az egykori Erdélyi Szépmíves Céh kiadványait. Akkor kerültem közelebbi ismeretségbe Tamásival, Nyírő Józseffel majd Wass Alberttel is. Kamaszkorom meghatározó olvasmánya az Ábel-trilógia, Nyírőtől a Madéfalvi veszedelem, az Uz Bence meg Wass Albert Tizenhárom almafája. Utóbbi szerzők – mennyit szapulják őket még most is bizonyos irodalmi körök! – hazafiságra, öntudatos magyarságra neveltek, s nem mellesleg olvasóvá, könyv- és irodalomkedvelővé.

Tamási Áronnal tizenhárom évesen kötöttem igazán szoros barátságot, azon a nyáron olvastam el ugyanis először Hazai tükör című regényét. 1953-ban írta, s rákövetkező évben e művéért kapott Kossuth-díjat. Ma úgy mondanánk, hogy műfaja történelmi ifjúsági regény - mégpedig a legjavából. Visszaröpíti az olvasót a múltba (1832-53 között játszódik a cselekmény), Székelyföldre, az Ojtozi szoros alá, Bereck mezővárosába. Egy fiúgyermek felnőtté válásának folyamatát követhetjük nyomon, öntudatra ébredésének, személyisége formálódásának katartikus pillanatait élhetjük át, s Tamási lebilincselő előadásában Madár Vincével együtt mi is belesodródhatunk a ’48-49-es szabadságharc erdélyi eseményeibe.

Később aztán majd minden könyvét elolvastam, s különösen megragadtak „tündéri realizmussal” írott színművei. Első nagyobb amatőr színházi rendezésem is természetesen Tamási-darab volt Püspökladányban: az Énekes madár első felvonása.

Farkaslakán 1966-ban jártam először, közvetlenül temetése után, s később szinte minden évben elzarándokoltam a „bajlátott szülőföldre”. Volt, hogy öccse, Gáspár bácsi engedélyével a szülői ház pajtájában éjszakázhattam, másnap meg az udvaron, egy lóca végén, székelyharisnyásan, fél térdre ereszkedve dedikálta nekem Vadon nőtt gyöngyvirág című kötetét. S ott voltam ’72-ben is, mikor már Áron bátyó síremlékét faragták Szervátiuszék. A „tonnás hegyibeszédet” - ahogyan az emlékművet Sütő András becézte - végül a nagy székely író születésének 75. évfordulóján avatták fel. Az elmúlt 44 év változásait talán jól érzékeltetik a mellékelt fényképek…

Az utóbbi időkben már évente kétszer is felkeresem sírját, tavasszal és késő ősszel, meg-megszakítva a kényszerű parajdi kúratúrát. Szívem–lelkem örül ilyenkor, mert mindig koszorúk, virágcsokrok borítják a hantot, s nemzetiszínű szalagok sokaságát lobogtatja kedves hegye, a Gordon felől fúvó szél. Odafönt a tetőn pedig hatalmas, rozsdamentes acélból készült, kilátóként is használt Jézus-szobor vigyázza a tájat, s őrzi Tamási Áron álmát.

Kelt Parajdon, 2016. május 20-án.

Megtekintések: 186

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Június 1, 2016, 12:13am

:) A Vadon nőtt gyöngyvirágtól én is úgy éreztem, hogy közelebb kerültem Tamási Áronhoz.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Május 30, 2016, 3:12pm

Tamási Gáspár könyvét dedikálja

Hozzászólt Ozsváth Sándor Május 30, 2016, 3:11pm

A szülőház udvarán - háttérben a pajta (1972)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek