Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Tréfacsinálók

Olyan tízéves forma lehetett, mikor nagyapja rákos hegyi kertjében bandázva kicsiny fém tárgyat leltek. Sokfelé volt ilyen akkoriban, alig két éve tették le a fegyvert a nagy háború után. Kicsit piszkálták, kicsit dobálták, a kölyök állatok szertelenségével, az már csak véletlen volt, hogy az ő kezében robbant. Később azt mondta az orvos, szerencsés, hogy csak az egyik lábát szakította le bokában és a fél keze fejét. Megtréfálta az élet, mondogatta az anyja, így lett rokkant 1920 nyarán, alig tizenöt évesen.

Hogy a lelkében micsoda deformációt okozott a visszafordíthatatlan, azt a világ elöl jól rejtette. Csendesebb lett, figyelőbb, de személyiségének egy része megmaradt olyan tréfamesternek, mint amilyennek megismerték. Ő volt, aki higanyt csempészett a házmester felmosó vödrébe, mumifikálódott egeret a közeli plébánia imapadjába, de senki nem bántotta. Egy nyomorékot?

Férfivá érése idején a két utcával odébb üzemelő nyilvánosház egy szőke primadonnája segített rajta, igaz, a madám kifejezett kérésére, mert irtózott a sebeitől. Onnantól csak szőkét szeretett, és később a lányok is szívesen fogadták, mert kedves volt, előzékeny és bőkezű. Tréfacsináló kedve töretlen, néha a kedvenc szeretője párnája alá kis ajándékot rejtett, csatot, masnit, olcsó parfümöt vagy épp döglött denevért.

Családtalan maradt és később, mikor 1940-ben behívták a házmestert, beköltözött annak üresen maradt lakásába, hivatalosan is elfoglalva pozícióját.

Szőke volt, búza szőke az az asszony is, aki az év őszén beköltözött férjével az első emelet hatba. Kis, fakó bajszos tanárember volt az ura, csendes, udvarias természet, az asszony meg merő arany lobogás, Tündér Ilona lehetett ilyen a mesékben. Amerre szoknyája lobbant kamasz fiúk éjszakáit keserítette, pohos vénemberek néztek kigyúlt szemmel utána és ő az egészből semmit nem értett. Úgy volt szép, hogy nem tehetett róla, csak ment muzsikás lépteivel és szépsége beleivódott az emberekbe, mint a lassan ölő méreg. Kis kalap szalonjában, ha néha létrára mászott, a vevők kiküldték férjeiket. Üde volt, roppanós és kívánatos. De nem kacér. Az urát szerelemmel szerette, világuk zárt volt és kerek, egymás létezésében tökéletesen feloldódtak. Éjszakánként lázas reményekkel ölelték egymást, ám csúnyán megtréfálta őket az élet, mert gyermekük nem fogant.

Aztán eljött a nap, mikor a kis tanár a frontra távozott. Onnantól az asszony csak a leveleknek élt. S milyen öröm volt a sánta házmesternek, ha titkos ideálja bekopogott hozzá a posta után érdeklődve. Eleinte mindig átadta, a tanár úr szorgalmas levélíró volt, s a front állásától függően két-háromhetente érkeztek levelei szálkás, határozott betűivel. Később tréfának indult, tetszett neki, hogy játszadozhat az asszony érzelmeivel, kis sánta angyalnak képzelte magát, ki megörvendezteti vagy elbúsítja hívét, levéllel vagy a nélkül.

Lassan mindennapos vendég lett az asszony a kis házmesterlakásban, halk kopogtatás után szótlan, reménytelen mosolya az ajtóban mindig meghatotta. Ilyenkor elöntötte a féltékenység, a szánalom és a vágy furcsa elegye, s már attól is izgalomba jött, ha közelgő lépteit meghallotta.

Egyik este nem bírta tovább, ma levele jött, invitálta be kiszáradt torokkal és váratlan indulattal az ágyra szorította, ép kezével mellén babrált, falábával szorosan combjai közé furakodva arcát mámorosan merítette nyaka illatába. Az döbbenten és undorodva védekezett, majd erejét megfeszítve kiszabadította magát és feltépve az ajtót, kirohant.

 Az asszony onnantól leveleit a postára kérte kézbesíteni, kis vödrében egyedül cipelte a szenet és a fát a pincéből, nem kérve és nem fogadva el segítséget senkitől, bezárkózott szépségének elefántcsonttornyába.

Azon a napon, mikor a front elérte a házat, már harmadnapja kuporgott ötödmagával a szenespincében, s igazán nem értette mi történik, mikor feltépve az ajtót a sánta házmester jelent meg. Zsena, mondta az idegen arcvonású, részeg katonáknak, és rá mutatott.

Azzal sem vesződtek, hogy kirángassák, ott, a szénkupac tövében gázolt át rajta akárhány mongol katona.

Másnap még visszajöttek, keresték, belokuraja zsena, mondták, de addigra öntudatlanul hevert a szomszéd patikus kamrájában. Két hétig lábadozott, s amint lábra állt, első dolga volt arany haját egy üvegcseréppel tövig metélni. Kicsit megbolondult, szánták a szomszédok, de aztán majdnem minden jóra fordult, mert nemsoká a kis tanár is hazakeveredett. Ősz lett, mire valahogy elcsitultak a kedélyek, ám egy reggel hiába kereste az ura.

Már nem élt, mikor rátaláltak. A szenespincében, egy szénkupac tetején kuporgott, lábainál egy véráztatta rongyban egy mongol csecsemő nyöszörgött.

 

Megtekintések: 80

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Február 16, 2011, 6:36pm
Mindkét ember tragédiáját a háború okozta, csak másképpen. Nagyon jó írás.
Hozzászólt Kenesei Aurélia Február 16, 2011, 5:21pm
Jaj de szép,jaj de borzasztó.Édesanyám egy tyúkpajtában töltött pár napot amíg az orosz katonák a faluban voltak.Olyan szív beteg lett,hogy 1983- decemberében szívműtét közben meghalt.Bennünket is elért a háború szele.A döbbenetes az,hogy a nyomorékot az élet gonosszá is tette.Szomorú.Nagyon szépen megfogalmazott nagyon szép írás Katalin-alkalomadtán felolvasom egy irodalmi esten.
Hozzászólt Csergő Katalin Február 16, 2011, 12:28pm
Megdöbbentő történet és valós.Hogyan válik egy nyomorékká vált testben lakozó lélek is nyomorékká.A háború borzalmai már csak adalékok a történethez.Remek írás Katalin.Gratulálok és köszönöm!
Hozzászólt Berekméri Edmond Február 16, 2011, 11:45am
Megrázó történet, kiváló írás. Elismerésem. Írj gyakrabban nekünk, kedves Katalin!
Hozzászólt Szita Júlia Február 16, 2011, 9:48am
Szép és nehéz, mint az élet és a háború.
Hozzászólt szabó enikő Február 16, 2011, 7:54am
nagyon megrázó sztori...az  élet nem tréfál egyesekkel...
Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Február 15, 2011, 9:11pm
Hálásan köszönöm, hogy olvastok és szerettek!
Hozzászólt Andre Ilona-Ibolya Február 15, 2011, 4:34pm

Hááát... tíz perc döbbent csend után valahogy csak sikerül leírni: tökéletes írás.

Gratulálok.

Hozzászólt Dömösi ( szovátai-Szász) Anna Február 15, 2011, 2:58pm

Igazan szep munka,irjal sokat nekunk,mindegy hogy mit csak irjal....koszonjuk,az idod is hogy rank forditod.

Hozzászólt Nagy Magdolna Február 15, 2011, 10:38am
Ennek fele sem tréfa:-(

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek