Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Zöld tündér
Tóth Tihamér éppen túl volt egy igen fárasztó próbaidőszakon, s tekintve, hogy a koncert igen jól sikerült, elhatározta, hogy megjutalmazza magát egy pesti kiruccanással. Nem állíthatjuk, hogy sűrűn élt volna e lehetőséggel, bár agglegény léte joggal predesztinálta volna erre. Prímhegedűsként magányos életének szerény kis rítusai szilárd, ám szürke alapját képezték független létének, s talán ez egyhangúságot oldandó döntött egy egész napi kirándulás mellett a székesfővárosban.
Már az utazás izgalomtól egyáltalán nem mentes óráit is roppant élvezte, ugyanis volt szerencséje egy kupéban utazni egy Szveratovics nevű lókupeccel, egy köpködős parasztemberrel és egy igen bájos hölggyel, ki tízéves forma unokaöccsét volt hivatva gardírozni egész Budapestig. A fiatalember, ki a Rudolf névre hallgatott, szeplős és ehhez mérten igen izgága teremtés volt, aki az őrületbe kergette az utazóközönséget és a kalauzt egyaránt. A meleg miatt kissé lehúzott ablaknál csimpaszkodva először könnyű szalmakalapját eresztette szélnek, majd a nagyobb állomásokon megálló vonat utazóközönséget inzultálta általános derültséget vagy megbotránkoztatást keltő beszólásokkal. A kisasszony színeket játszott, de megregulázni nem tudván a csintalan gyermeket, végül a lókupec lett a helyzet megmentője, ki kalandos történeteket mesélt, mik a lóvásárokon estek meg vele. A szótlan paraszt mélán hallgatott, időközönként nagyot köpve, míg Tóth Tihamér igyekezett beszédbe elegyedni az ifjú hölggyel, kinek titkon csodálta szépségét, ám a helyzet Pest felé közeledvén elmérgesedett, mert Rudolf úrfi egy állomáson fejen dobta a baktert egy almacsutkával. A kalauz berontott és válogatott pofonokat ígért a szépreményű fiatalembernek, ám ekkor már közel jártak a fővároshoz, s az indulatokat felváltotta a várakozás remegése, megérkeztek. Szveratovics nyájasan köszönve kászálódott le a leszállók között, a szótlan bácsika nagyot köpött, mintegy búcsúzóul, a kisasszony meg láthatóan megkönnyebbülve integetett az ablakból egy idősebb párnak.
A pályaudvaron leszállván hősünket szinte beszippantotta a fővárosi miliő, rikkancsok kínálták újságjaikat, bőszoknyás parasztasszonyok siettek, kosaraik megtömve répával, almával és krumplival. Élénk szín ruhába öltözött leányok bukétokat és cukorkát árultak, szurtos arcú gyerekek tisztították gyors mozdulatokkal újságjaikat böngésző úriemberek cipőit, és mindenen átlengett a mozdony füst, a ló gané és a vattacukor átható illata.
Tóth Tihamér szinte révületben meredt a napsütésben előtte nyújtózó város nyüzsgésére.
„Magda, a szőrös testű tengeri hableány! Egzotikus alakok a fővárosban! Rendkívüli látványosság!”-csábított a Vasárnapi Újság. És ő elcsábult. Irány a városliget!
Bár Magda, a szőrős testű, inkább nézett ki pelyhes bajszú növendékfiúnak, és a guminő sem hozta a legjobb formáját, ő mégis pompásan szórakozott. Pukkadásig tömte magába a diákabrakot, dobogó szívvel és kigyúlt orcával leste a bukjelszoknyában flangáló demimonde-okat, az úri divat legújabb kiegészítőit, egészében véve az egész boldog és hanyag pesti eleganciát. Kipróbált minden látványosságot, a szellemvasúttól az óriáskerékig s még az sem szegte kedvét, hogy kissé kopott ám tiszta felöltőjét oldalba okádta egy szöszke fürtös kisleány, és utána mosolyogva tűrte, amint gyönyörű szemű édesanyja szabadkozva letisztogatja.
Micsoda szép nap, nézett utánuk kedvtelve. Délfelé elfogyasztott egy adag pirosra sült kolbászt friss zsemlével meg mustárral és az egészet leöblítette egy korsó frissen csapolt sörrel. Teli gyomorral, kissé elpilledve pihent egy padon, mikor az ismeretlen kisasszony megszólította.
Utólag ki bírna emlékezni a szavakra, melyekkel a szív meghódíttatott, a szélre, mely a vihart kavarja vagy a napsütés ízére, mely kicsalogatja a tavaszt. Elég az hozzá, a kisasszonynak vörös haja volt, mit haja, valóságos zuhatag vette körül csinos kis orcáját, szeme zölden tüzelt, mint egy tigrisnek, és tigrishez méltón bátor is volt, mert kis idő multán már meghitten beszélgettek egy divatos kávéház asztalánál az élet hiábavalóságairól. A kisasszony elmesélte, hogy apja viceházmesterként áll alkalmazásban, otthon még öt kistestvér várja mindig morgolódó mostohája mellett, ő maga meg gyors és gépíró iskolára gyűjt nagy szorgalommal, hogy álmait megvalósítandó jó állásba kerüljön, lehetőleg egy bank alkalmazásában. Addig meg idős hölgyeket gondoz, rebegtette pilláit szégyenlős mosollyal. A tetszetős életrajznak némiképp ellentmondott a tény, hogy a kávéházi törzsközönség ismerősnek kijáró örömmel üdvözölte a hölgyet, maga a főpincér jött asztalukhoz és vette fel a rendelést. Tóth Tihamér otthon, Váradon, járt ugyan kávéházban épp eleget, ám e hely előkelősége, egyben varázslatos tündérvilága, lássuk be, megfosztotta józan ítélőképességétől. A virágos réz falikarok ragyogtak, nehéz bordó függönyök zárták el a kilátást, teremtve ezzel éjjel nappal igazi budoár hangulatot, tükör falak és egzotikus, ritka fajú növények takarásában halkan koccant a biliárd, cukrokat kínáló angyalkák, gyors szolgálatot tevő ördögfiókák siklottak az asztalok között, s a bársony függöny fél takarásában diszkréten játszott egy női zenekar. Kávé, színes italok fűszeres aromája és lágy muzsikaszó lengte be a teret, az érzékiség bűbájos világának tündérpalotája volt ez, kicsiny, ám diszkrét szobákkal a vénuszi örömök hódolóinak.
A főúr abszintot javasolt, és hősünk elcsodálkozott az előkészületek láttán. Magas falú, díszes pohárban szédítő illatú, zöld színű italt tett eléjük a pincér, keresztbe fektetett míves kanálon cukor fehérlett, ezt könnyedén merítették az italba, majd kis vártatva meggyújtották s a forró karamell kéjesen csöppent a pohárba, végül vízzel keverték opálosra az itókát, melyhez foghatót Tóth Tihamér sohasem kóstolt. Aromája az ánizs és édeskömény illatát idézte, kiegészítve egy kesernyés, ám harmonikusan édes ízzel. Erős volt és bódító, mámorító és csalfa, mint a zöldszemű tündér, kivel Tihamér immár a második pohár varázsitalt fogyasztotta. A főpincér kis tálkában sósmogyorót tett eléjük, és megértően bólintott a harmadik körnél. A mellettük lévő asztalnál erősen borotvált arcú úr olvasta újságját, időnként összenézve a kisasszonnyal, ki bár csínján fogyasztott az italból, meglehetősen hevesen fogadta hősünk udvarlását. A zöld tündér ostromának ellent állni nem tudván, Tóth Tihamér ép eszének maradékával még konstatálta egy kis budoárszerű szoba meghitt melegét, s kicsivel később oly élvezetekben részesült, melyekről e lapokon nem áll módomban beszámolni.
Másnap a konflis a hajnal kijózanító hűvösében a pályaudvarra vitte utasát, fel is segítette kupéjába. S bár a kisasszony alaposan megkopasztotta vendégét, arany szíve volt, és a vissza út árát meghagyta neki. Tóth Tihamér álmos arcán az üdvözültek mosolyával nézte a suhanó tájat, s kis idő múltával jött csak rá, hogy zöld tündére nem csak tárcájától, hanem apjától örökölt gyűrűjétől s szerény arany órájától is megfosztotta. Kicsit megdöbbent a veszteség mértékétől, majd nagyot nyújtózva, szemüvegét megigazítva lehunyta szemeit. Elmerengve az éjszaka történésein, magában mosolygott és gondolatban talán a következő kiruccanást tervezgette.

Megtekintések: 51

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Cseh Tamás Április 20, 2011, 2:17pm

Köszönöm,tetszett.szerintem a történet jobban mint a múltkori Tóth Tihaméros.Itt legalább jól összejöttek a dolgai.

Gratulálok.

Hozzászólt László Emma Április 19, 2011, 7:19pm
Ki is a szerző? Mintha olvastam volna ezt a művet nem is olyan rég .
Hozzászólt zachari ilona Április 19, 2011, 2:27pm

 nagyon,nagyon tetszett,szinte szomjasan ittam minden szavat. koszonom es varom a kovetkezo irast.

 

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Április 18, 2011, 8:25pm
Köszönöm, hogy szép perceket szerezhettem!
Hozzászólt Dr. Csuták János Április 18, 2011, 11:24am

Kedves Katalin!

Írásaiban - jelesül most éppen ebben - még az árny(as) oldal is csupa napsütés és szeretet.

Gratulálok.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Április 18, 2011, 10:31am

Tíz percre megmerültünk a múlt század első éveinek hangulatában...

Örülök, hogy végre valami jó történt a kedvencünkkel. Csodálatos napja volt, a veszteségek eltörpültek mellette... Már várom a következő kalandot!

 

Hozzászólt Kozák László Április 18, 2011, 10:17am
Mesterien keveri egésszé a valószerü és a fantáziaelemeket. Hogy megint a lényeget kommentáljam: anélkül hogy a zöld tündér bájainak meggyözöerejét kétségbevonnám, nem tudom elképzelni, hogy Tihamér ilyen könnyen elkönyvelte a családi ékszer elvesztését. Már csak azért sem, mert szerintem lényegében ugyanezt a saját környezetében Váradon is megkaphatta volna (ingyen)...
Hozzászólt Kali Anett Április 18, 2011, 9:26am

 

Gratulálok írásodhoz, egyszerűen elragadó! Még olvastam volna tovább, tovább...!

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Február 22, 2011, 8:12pm
Kedves Ági, köszönöm!
Hozzászólt Rokonál Ágnes Február 21, 2011, 8:33pm

ZSENIÁLIS!

Ilyen mohó tisztelettel kevesen bánnak anyanyelvünkkel, mint ahogyan ezt Te teszed :)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek