Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Döbbenet és meglepő tekintet látszik a kiskatonákon, amikor megjelent a rés a falon.(Google képgaléria jóvoltából)

Nekem és gondolom másoknak is egy óriási élmény volt 1989. november 9. A Magyar és Román Szabad Európa rádiót hallgatva sejthető volt, hogy „valamiért”már rengve inog a szovjetunió kelet európai gyarmat rendszere.

 Akkor még Marosvásárhelyen (Erdélyben és Romániában) javába dúlt és fúlt a kiúttalan és lehetetlennek tűnő lét, télen hideg, nyáron vízhiány. Amikor lement a nap akkor elvették a villanyt, amikor éhes voltál nem volt kaja, amikor beteg lettél nem volt megfelelő gyógyszer. Télen a moziba, színházba és a templomba nagyon hideg volt és közbe tombolt a diktatúrát megmagyarázó propaganda rendszer. Azzal hitegettek, hogy máshol -főleg a szomszédos országokban- még rosszabb állapotok vannak és hozzájuk képest nekünk paradicsomi életünk van, az esetleges hiányosságokért a rohadt kapitalista rendszer a hibás.

A mai eszemmel gondolkodva, valami kicsi rész igazság volt benne, ami a gazdasági részét illeti. Ami pedig az ember szellemi szabadságát illeti, finoman szólva, nagyon is hiányosan nyilvánultak meg. Ugyanis, szerintem, az egy párt rendszer világából szándékosan kitörölik az egyén felelősségét, így nagyon is relatívvá válik a szabadság! Ezzel a hiba lehetőséggel igen is éltek a gyarmatosítok, akiknek új piaci terepre volt szükségük, aztán addig csűrték és csavarták, amíg meg lett a „rés a falon”, és már 27 éve megérkezett az új gazdasági és politikai rend a kelet európai tömbe!

Szerintem, azért csak jobb világ lett, azonban ma, akik nem hiszik és vallják az egyéni felelősség tudatát a szabadsággal együtt, azoknak nettó veszteség biztosítva van! Ami pedig a mai „gyarmatosító” szándékot illeti, egy vicc jut eszembe: Kohn áll a város szélén egy csokor virággal. Arra jár Grün, csodálkozva kérdi Kohntól, te mit csinálsz itt?  Hát, várom az amerikaiakat! Grün felháborodva mondja, hogy nem szégyelli magát, hiszen 44-45- be ugyan így vártad az oroszokat Kohn, csak lazán annyit mondott, és NEM JÖTTEK? 

Örömteli mámoros érkezés, aztán majd 70 év után lehajtott fejjel és bűntudattal mentek, rengeteg emberi áldozatokkal maguk után.(Google képgaléria jóvoltából)

Az évforduló napján, azért jó az emlékezet fenntartása, hogy soha ne felejtsük el, mindig lesznek „fal” építők és mindig lesznek „rés” nyitok is, de az egyensúlyos rend fenntartásáért időnként a „pórnép- mezei nyúl” választhat „szabadságot” hite és akarata szerint, de csak is egyéni felelősséggel!Ha esetleg még sincs egyéni felelősség, akkor lehet állni a virággal a város szélén és várni a csodára! 

2016-11-09

Megtekintések: 95

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek