Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Borongós rossz és kellemetlen idő miatt a személyes társasági találkozók megsokasodnak, étel és ital hangulata jó körítés a társasági összejövetelekre. A minap egy erdélyi –amúgy kellemes- társaságba a tereferélés közbe felvetődött a kitelepedés bonyodalmas és beilleszkedés személyes történetei is. Én, vizsla tekintettel hallgattam a történeteket, a mesélők pedig ravasz és hatásokat figyelő tekintetéből arra következtettem, hogy vannak bizonyos, majdnem tudat alatti szocializált kelet európai életreflexek, amiket magunkkal cipelünk. Ilyen például a kegyes hazugság- kegyes valótlanság szelleme, kétkedő hittele.

- A hirtelen gyors meggazdagodókat nem taglalnám, csak szimpla egyszerűségből, hiszen éltek a megtévesztő különbséggel. Egyféle és nem maradandó értéket teremtettek, ahogy érkeztek a semmiből úgy távoztak a semmibe. Kiderül hamarosan, hogy meztelen a „király”!

-  Ebben az új világban a lassan, de biztos tehetősebbek, nyomorból törtek fel és egyesek még keményebb korrupciós ügyletekkel haladtak tovább, de van bennük valamennyi önmérséklet. Igaz, hogy ízlés jó modor, kifinomultság, erkölcs kevésbé számít részükről, de elvárják, és sokszor megkövetelik maguknak az irántuk való együtt érzést, a kegyes hazugságokban. Vagyis, az elvárások és követelések pénzel megvehetőek! Aki nem így áll hozzá, még tereferélés közbe is, attól elhatárolódnak, sőt alávaló erdélyinek tekintik, hiszen demokrácia van! Vagy nem? Mintha a szolidaritás, oda- vissza csak zsarolási feltételekkel működik. Vajon így jó? Egy dolog igaz, hogy az együvé való tartozásba is a pénz is besegít, de nem jellemző, merem gondolni!  A tehetős felsőbbséget kinyilvánító jóindulatot és pártfogást ígér, vagyis a tehetős „mesélő” kegyes volt hozzánk és megengedi az „Ő házánál szolgáljunk”. Megtévesztő azonossággal élve, azonosként állítják az átlag erdélyit a tehetősebbekkel. Hazugságnak bizonyul, hogy erdélyi átlagos ember ugyanolyan jó, mint a márkás korrupcióra hajlamos és tehetős erdélyi honfitársa. Vajon így van? Szerintem ez egy megtévesztő azonosság!                                                                                                          - A sok ellentmondások után feltehetjük a kérdést magunkban, hogy vajon, a tehetősebbek hajlamosabbak arra, hogy mellőzzék a szolidaritás elméletét az azonosság gyökerei mellett? Igen! Hiszen Ők is „hátrányos halandók”! Hiszen a hatalom cinizmusába és a korrupcióba szocializálódtak, akár csak mások sokan a kelet európai tőmbe! Élni kellene a polgári értékmegőrző hagyományokkal, ami nem egyenlőséget, hanem egyensúlyt jelent. A hatékony egyensúllyal egy konszolidált új érték világot lehet teremteni! Mindenki végezze a dolgát a maga helyén, de azt nagyon jól! A tehetős jó befektetésekkel erősíti a közösséget, az „átlag” dolgos pedig a munkájával hozzájárul a jobb közösségi értékekhez, így mindenkinek jó lehet.  Rajtunk múlik, gondolom! Köszönöm a sorsnak, hogy e csodálatos találkozók és társalgások alkalmával a ravasz és hamis igény találkozott a nyugodt és türelmes „vizsla tekintettel”, részemről!!!

- Apropó a következő társasági összejövetel jelmezes lesz! Kötelező beöltözni. Igaz megkérdeztem, hogy nem vagyok Én elég figura egész évben, most még be is kell öltöznöm? A válasz egyszerű volt, egy évbe egyszer a „figurát”, magam kell megválasztom, hiszen egész évbe a figurát rám szabják, mások! Így igaz! Hát, sokat bíbelődtem a jelmezen, hiszen milyen „figura” is vagyok Én? Nem tudom! A jelmeztárból csak fogok valamit találni, ami esetleg rám illik. Minden esetre „vizsla” már nem lehetek! Gondolom! 2014. január 26. 

Megtekintések: 57

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek