Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Itt az ősz, s mint mindig nekem óriási gond a két napig tartó zakuszka eltevés. Időigényes, de mindenhogyan időt kell rá kicsikarnom, mert e nélkül (egyszer próbáltam) üres a kamra. Hiába a finom lekvárok sokadalma, kompótok, egyebek.

Gondoltam egy blogbejegyzést megér, hátha a magányos férfiaink is kedvet kapnak erre a két napra. Higgyétek el megéri, és nagyon egyszerű, csak időben kell nekiállni.

Kezdem az augusztusi paradicsommal. Befőzés, lényeg minél sűrübb legyen a zakuszkába szánt adag. Jó a bolti paradicsompüré is, ha ez egyszerübb.

Padlizsánsütés, ki hol éri, megéri. Legjobb kint megsütni a szabadban, mert tele a ház vele, ha bent sütjük. Két nap nem elég kiszellőztetni.

Bab a következő lépés. Gyenge bab, (megfőzve persze) a kertből az igazi. Már rájöttem, hogy a bolti konzerv is pótol, (ha nincs éppen elegendő a kertből). Jól le kell mosni azt a levét, amiben mindenféle van.

Eddig az a rész amivel megelőzhetjük magunkat

Paprika úgy jó benne, ha vegyesen tesszük érett és zöld, fele-fele (zsimi-zsuma:-) arányban. Variálható, leginkább az ami van, de legjobb az érett pritamin vagy kápia, zöldnek pedig tényleg akármilyen lecsónak való megteszi.

Hagyma, na ez a legkellemesebb része a dolgnak, a bacikat mind kiűzi belőlünk. Ugyanis meg kell pucolni két kilót legalább. Vízbe teszem, de így is csííííp. Négybe vágom és úgy darálom le a felvágott paprikával együtt. Ja, nem én darálom, hanem akit meg tudok fűzni éppen. A vége úgyis nekem marad, mert kidől mellőle, aki elkezdte.

A legkisebb adagot mondom, amiből lett 20 kis üveggel.

-a már emlegetett 2 kg hagyma,

-4-5 kg paprika,

-8 dl olaj,

Ezt kell odatenni főni, ez az alap. Ízesítem kevés borssal, babérlevéllel (6-8db.) és sóval.

Két óra kevergetés után beleöntöm a

-2 l sürített paradicsomot, majd az adag felébe

-3 kg padlizsán összevagdalt, lecsöpögtetett, sült belsejét.

Másik felébe jön a főtt bab, ami 1 kg.

Az üvegeket is előre fertőtlenítem. (száraz kell hogy legyen, csillogó)

Még forrón belekanalazom, majd száraz dunsztba teszem, letakargatom másnapig. Ja, 5 percig fejjel lefordítom az üvegeket, miután néhány "csillám" szalicilt teszek a tetejére.

Akkor ez már a harmadik nap, és itt az eredmény.20.jpg

Ne hagyjátok ki! Télen nagyon hálásak lesztek érte.

Szertettel ajánlom kedves mindnyájatoknak. (Azért írtam ide, hogy többen lássátok, jusson eszetekbe, ha elfelejteni nem akarjátok)

Megtekintések: 452

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna November 15, 2010, 10:12am
De milyen finom, hogy már összeértek benne az ízek. Aki megkóstolta, mindenkinek kellene belőle. Vevő is lenne rá. Zakuszkát kell gyártani!
Hozzászólt Nagy Magdolna Október 14, 2010, 3:48pm
Köszönöm a tapasztalatod megosztását. Nyugodtan tegezz, nem érzem így jól magam, ha magázol. Itt mindenkivel hamar tegező viszonyba vagyunk.
A parafadugót én sem tartom semmire, engem nem tanított édesanyám ilyenekre. Nem akartam senkit megsérteni.
A bolti givecset szerencsére nem ismertem.
Hozzászólt Dávid Sándor Október 14, 2010, 2:14pm
A givecset árulták valamikor a hazai üzletekben, de az nem nagyon hasonlított a zakuszkához, abban a zöldségek jó darabosan szerepeltek, mint például a padlizsán is egész nagy darabokban voltak benne. Én akkoriban elég sokat ettem belőle, nem volt az íze a legfinomabb, de abban az időben elég szomorú dolgok uralkodtak az élelem terén, aztán a zöldség ellátás is igen gyatra volt a mi vidékünkön.
Hozzászólt Dávid Sándor Október 14, 2010, 2:07pm
A parafadugó olyan az odakozmált zakuszkánál, akár az elsózott ételbe egy nagy krumpli belefőzése egészben, vagy a halottnak az aszpirin meghűlés ellen, a döglött lónak az új patkó a lábára, a kommunistának a biblia, az oroszlánnak az írásbeli figyelmeztetés. Egyetlen dolog jöhet szóba, és ez egy jó nagy szögletes FAKANÁL, olyan lapát formájú, amelyet folyamatosan üzemben tartunk a főzés alatt, ez az eszköz teljes mértékben megteszi a magáét kozmálás tekintetében, higgyék el, kipróbáltam! Ha már a parafadugóról került szó, gondolom por formájában jöhetne számításba, mivel a dugó nem oldódik, ami onnan is látható, hogy évszázadok óta a boros és egyéb üvegeket parafadugóval zárják le és a bort sem ízesíti. Ha a parafadugó pora belekerül a zakuszkába, akkor annak az lesz a következménye, hogy zakuszkaevés után jókorákat fogunk durrogtatni, mert a parafadugónak ez a hatása jön elő. Gondolom, hogy ezt szívesen elkerüli mindenki, ha lehet.Amennyiben a parafadugót egyben tesszük bele a zakuszkába, az ottmarad a felszínen, mivel nem oldódik, így egyáltalán nem vesz részt semmiféle folyamatban, így az ízek megváltoztatásában sem. Ezt el kell hinni nekem, különben is mindenki megtapasztalhatja, csak tesztelje le a dolgokat......
Hozzászólt Dávid Sándor Október 14, 2010, 1:46pm
Itt kimaradt a paradicsom lé, és a paradicsomsűrítmény a leírásból, pedig a zakuszkában benne van. Bocsánat érte.
Hozzászólt Dávid Sándor Október 14, 2010, 1:43pm
Kedves Magdi! Minden beképzeltség nélkül elmondom, hogy magammal szinte teljes mértékben elégedett vagyok, ami a ZAKUSZKAGYÁRTÁST illeti, mert olyan technikát alkalmazok bizonyos mozzanatok elvégzésére, amit szinte senki nem alkalmaz a zakuszkaiparban, és amely technikát egy botmixer képvisel. Ez a szerszám, amelyből már a harmadikat használom, és amelyik egy igen széles körben használlható eszköz a háztartásban: így például az a levesek besűrítésére használt eresztéket is azzal keverem össze, ti. az ereszték nálam savanyútej, vagy joghurt, de az édes tej is jó, ha nincs egyéb, aztán egy-két tojás, és krumpli vagy kukorica keményítő.
Hogy ne térjek el a zakuszka ipartól túl messze, nekem a nagyobbik problémát a hámozások okozták, mert ilyenkor nemcsak a padlizsánt sütőm meg, hanem a paprikákat is részben. Így a fűszerpaprikát ( kápia, azoknak akik a paprikát árdénak mondják) és a paradicsompaprikát megsütöm, majd hámozom. A darabosra szeletelt zöldpaprikát, a sárga paprikát pedig a darabosra szeletelt hagymával bele a forró olajba párolni. Teszek még bele zellergyökeret, sárgarépát, szemes babot, gombát, melyeket külön külön mind puhára főzök, és abban az edényben melyben főztem saját levében a botmixerrel összetörök vigyázva arra, hogy ne túlzottan finomra. Miután mindent igen gyorsan összedaráltam a botmixerrel, amely mozzanatok összessége nem tart többet mint 8-10 perc, ha nagyon kényelmesen csinálom, és következik az összetevők összekeverése a fazékban, majd az ízesítés, ahol a következő főszereket használom: só, darált bors (fekete és fehér), szemes bors, szegfűbors, babérlevél, piros édes rózsa porpaprika, erőspista nevű csípős paprika készítmény. Ezen két utóbbiból 16 liternyi zakuszkához porpaprikából 25 deka, erőspistából egy üveggel tettem, ami egy diszkrét csípősséget ad a zakuszkának. Miután összefőtt az egész és kezd a végleges formájára alakulni, azaz az olaj feljön a tetejére, A kályha sütőjébe pakolt és olyan 120 fokra felmelegített üvegeket egyenként kiszedem hegesztő kesztyűvel, és beletöltöm a zakuszkát, amely tovább rotyog az üvegben, és a segéd majd ráteszi az üveg csavaros tetejét, természetesen ő is munkavédelmi kesztyűvel, mert éget, majd be az előkészített szigetelő anyagok (plédek) alá. Innen a következő nap a kamra polcaira kerül. Ha észrevette Magdi, akkor tartósító szert egyáltalán nem használtam a zakuszkához, mert nekem soha még zakuszkám el nem romlott egyetlen esetet kivéve, amikor a fedele nem volt kellőképp rászorítva. Azt gondolom, hogy azt is észrevette, hogy az üvegekben tovább rotyog a zakuszka, ez azért van mert az üvegek hőfoka 120-130 fok körül van, és azt is elmondom, hogy mindeddig kb. 4-5 üveg pattant el az eddigi gyakorlatomban. Ez a hőfok teszi sterillé az üvegek belsejét, és azt is hozzáteszem, hogy a mai napon is van még 6 (hat) éve eltett zakuszkából, ami teljesen élvezhető, semmiféle íze nem változott meg, nem kapott új ízt, az olaj nem avasodott meg benne. Isten engem úgy segéljen, ha nem igaz minden, amit ide leírtam.
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 17, 2010, 7:11pm
Igen, én is givecsnek tudtam gyerekkoromban, édasnyám csak így nevezte.
Hozzászólt Peter ( Kertesz ) Anna Julia Szeptember 17, 2010, 11:39am
Lattam, hogy valaki a parafadugorol mint magikus hozzavalorol irt, mi akkor dobunk parafadugot a zakuszkaba ha odakapott az alja.( elveszi az egett izet )
Gyerekkoromban, otthon a mamanal givecs neven keszult a zakuszka. A zakuszka mint elnevezes csak a 80-as evek elejetol hasznalatos a mi kornyezetunkben.
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 12, 2010, 7:09pm
Ez a lerbe sütés tetszik, ki fogom próbálni.
A paprika héjával nekem semmi bajom, ezért én nyersen darálom le.
Ahány zakuszka annyiféle, de mind finom.
Hozzászólt Tordai Sarolta Szeptember 12, 2010, 9:06am
Mi már kász vagyunk vele,nagyoon finom lett.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek