Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Olyan, szinte vágható lekvár, sosem lesz a mi termésünkből, mint a varsolci "Golgotán érett szilvából, amit Birika hozott nekünk, eredeti Dézsházán készült szilkében. Olyan szivesség sem lesz, nincs is, ahogyan ő hozta a "tanárnéni"-nek a kosarában, szőttesbe csomagolt lekvárral teli cserépedényeit, az illatos csemegével. Mert nekünk, gyerekeknek, ez maga a mennyei manna volt, mikor télen ehettünk belőle.

Emlékekből viszont nem lehet megélni, így, mint minden évben, elkezdtem betervezni a dolgot. A szilva októberben az igazi, de nem lehet várni addig, mert a vihar nem kímélte, lefolyt szinte mind a fáról. Bő termés volt idén, valami még maradt is fent. Le kell szedni, nincs hova halogatni, pedig éjszakás héten nehezen tudom ráhangolni magam. Jött a jó idő, motiváló, hamar kialudtam magam és szedelőzködtem. Nagy edények elő. Kint hétágra süt a nap, rövidnadrág, trikó és hajrá már mostam is a kb. 25 kilónyi szilvát. Ami piros (vagyis zöld) még, azt külön szedegettem kompótnak, a kukacos túlérettet a cefrének. Fütyölni sem tudtam végig, sokat meg is eszegettem. Maradt 20 kg a javából. Ledarálni nem akartam, mert úgy az igazi mikor a héjak pöntyörödnek a jó sűrü lekvár között. Mivel olyan sűrű nem lesz mint a Birika üstben főtt "ráérős"(több generációs -Birika, anyósa, no meg a menye) lekvárja, gondoltam kimagozás után négybe vágom (a lányaim "pincos" torkán nehogy megakadjon az egész héj)

Hát aztán így nem volt valami szapora a munka, de a napocska sütött és a napfürdő sem egy utolsó kincs szeptember végén. Végre megtelt a 20 literes lábos. Így ni!szilvalakvár 005.jpg Mégsincs este. Oda is szaporáztam két karika gázra, és kavartam ameddig bírtam. Közben megérkezett irodai dolgozó lányom, ő is nekirugaszkodott. Az éjszaka közeledett, munkába kellett készülődnöm, indulnom.

Ma meg lesz az eredmény, ígérem. Kis alvás után még egy kis sűrítés következik, de elárulom Nketek, hogy már most nagyon finom. Olyan édes, illatos, zamatos, hogy az lenne a vétek, ha ebbe valami ízesítőt tennék. Fahéj, rum, cukor, amire mások esküsznek, csak elrontaná. ( Aki nem így gondolja nyugodtan tegyen bele, ízlése válogatja.)

Két nap kerekedik mire üvegbe tudom, de ha hiszitek ha nem megéri. Még lesz egy kép, ha felkeltem és kész termék lesz belőle.

Már most szilvalekváros jó étvágyat kívánok!

Miután szemtelenül köpköd, színe sötétebbre vált, a fakanál nyomában látom a lábos alját, mehet az üvegekbe. Egy késhegynyi szalicilt belekeverek a biztonság kedvéért. Van egy csőrikés kis merítőkanalam, azzal ügyesen bele tudom varázsolni, kiskanállal is megigazgatom, hogy ne maradjon levegő közötte. Szárazdunszt, a közben elkészült kompóttal együtt. Újra tele a pult, holnap a kamra. Most megérdemlek egy kis kerékpározást, még süt az áldott napocska, a mosogatás megvár.szilvalakvár 006.jpg

Megtekintések: 328

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna November 15, 2010, 10:17am
A finom csemege. Milyen jó, hogy van mihez nyúlni, nem kell mindenért a boltba futni. (Ott pedig nem is lehet hasonlót kapni.)
Hozzászólt Borbély Irén Szeptember 26, 2010, 6:06pm
Kipróbáltam tegnap Veronika ecetes- kemencés receptjét is...és finom lett.Jó pap holtig tanul :)
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 26, 2010, 4:39pm
Köszi, de akkor nem marad benne a finom pöntyörödött héja a kész termékben. Nekem az is fontos, a keverést meg ki kell bírni valahogy. Akinek sürgős, így csinálja.
Hozzászólt dr. Szabó Dániel Szeptember 26, 2010, 4:16pm
Adalék a szilvalekvár készítéshez. Én főzni nem szoktam,nem is értek hozzá,pusztán annyit segitek a nejemnek, hogy mikor rottyant egyet a tűzön és ez által a gyümölcs massza felpuhúlt a turmix késes részével összevágom, így fele időre csökken a főzés.
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 24, 2010, 8:08pm
Kedves, szabadságában kipihent Kata!
Akkor most tessék csak nekiállni a befőzésnek! Mindenki nevében köszönöm a kedves biztatást. Nincs lazsálás lányok, terített asztallal kell várni a férjaket, udvarlókat, ahogy János is mondogatja.:-)))
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 24, 2010, 7:59pm
A cibere nálunk az üvegben van. Ezt én nem tudom, anyósom ügyködik vele. Veres szilvából készül azt tudom, nem besztercei szilvából. Ez előbb érő szilva, itt nem is ismerik Vasban. Krasznáról "jött" velünk.
Én ezt tudom ciberének, híg ivólé másként.
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 24, 2010, 7:54pm
Kedves Katalin!
A zakuszka után még egy kis szilvát is fózzél, ha kipihented. A mandulás nagyon finom lehet. Ki fogom próbálni, nagyon köszönöm. Hozzászólásodat külön is köszönöm!
Szeretettel
Magdi
Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 24, 2010, 7:50pm
Kedves Irén!
Nagyon megörültem soraidnak, jelenlétednek. Birikának sok puszit küldök, mondd meg neki légyszíves, hogy a szőtteseit ereklyeként őrzöm. Jó egészséget kívánok neki és családjának.
Hozzászólt Laczkó Ildikó Szeptember 24, 2010, 6:28pm
Kedves Borbély Irén, cibre lesz az(mifelénk úgy nevezik az üstben főtt szilvaízt). A cibere az amit te írtál le.
Hozzászólt Borbély Irén Szeptember 24, 2010, 4:48pm
A szilvalekvár mindannyiunkban gyermekkori emlékeket idéz. Mifelénk szilvaíznek hívják azt a változatot amit Magdika le írt.Mi több, dédanyám cukrot se tett bele,cserép edényben tárolta és még celofánnal se kötötte.Hagyta,hogy "bébőrözzön" azután le födte.Nagyon finom volt. Írja már le valaki mi a cibere mert én készítek búzakorpáből,puliszkalisztből (kukorica liszt),lestyánból erjesztve,de ezt csorbák savanyítására használjuk.Az az érzésem a ti ciberétek valami más.

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek