Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ráduly János, a tekintélyes munkásságú folklorista, néprajz- és rovásírás-kutató, költő és műfordító olyan termékenységről tesz bizonyságot, mint aki legalább száz éve gyűjt és publikál. Ne akadjon hát fenn senki azon, hogy az 1989 előtt nem túl sűrűn publikáló szerző az utóbbi két évtizedben oly hévvel vetette rá magát a könyvírásra és -megjelentetésre, mint szűkebb pátriánk irodalmában szinte senki más. Amikor áprilisban irodalmi körünkben köszönthettük őt Marosvásárhelyen, egyszerre három kötetet mutatott be és dedikált. Akkor ezt írtam róla: mire betölti hetvenötödik évét (1937. október 27-én született), minden bizonnyal túl lesz a nyolcvanadik kötetén is. Az erdélyi magyar művelődési élet egyik legszorgosabb s egyben legsokoldalúbb munkása; sosem tétlenkedik.

 

A világot némileg kizárta a mindennapjaiból (sem vezetékes, sem zsebtelefont nem használ, világhálós kapcsolata sincsen, de szövegeit azért már számítógépre írja), a szívének-lelkének oly kedves Kibéden élve Erdély egyik legrokonszenvesebb „remetéje”: Hangyaszorgalommal építgeti életművét, amely oly széles, tágas, mint a maga rendjén Csokonainál a poétikai mező, s amelynek tökéletes kiteljesítéséhez, ha őrajta állna a vásár, a harmadik évezred minden hátralevő  évtizedét is magának követelné ez a már-már megszállottan céltudatos írástudó.

 

„ – Hihetetlen alak – mondja róla Madár János című lírai szövegében a fialalabb költőtárs, Kuti Csongor. – Útját öntörvényűen, szelíd hajthatatlansággal járja. Igazából nem járja: megfigyeltem, alig érinti a földet. Lebeg. Mert úgy akarja. Lepkekönnyű lett a testem, / lelkem pedig dalos madár / két szemébe költözött. Magyart tanítani negyvenhat évig jó(rossz!)részt a román nacionál-kommunizmus idején. Azután még a nacionál-kapitalizmusban is egy kicsit. Ugyanabban az iskolában. És nem ám a flaszteres-kávéházas-színházas-mozis kozmopolita nagyvárosban, hanem falun. Kis falun, a Kis-Küküllő mentén. Mert úgy akarta.

Több kötetet publikálni, mint ahányszor életében Földünk a Napot megkerülte. Népmeséket, rigmusokat, balladákat, rovásemlékeket gyűjtögetve. Tanulmányokat, verset, fordításokat közölni. Román költőket magyarítani, a nagy romániai magyar köldökbámulás korában.

Saját világot hasítani a tarkán, élénken csobogó és csörömpölő, nyugatbalkán-keleteurópa határán schengentelenül billegő transzszilván falu valóságából. Telefon és internet nélkül; a szavak világát. Igazából a nemszavakét. Csak életem szakad meg számomra egyszer, / valamikor. / Csak a fű ismeri a föld ízeit. / Csak a vérem vágy valójában / a szívem után, amikor elhagyja őt.

Mert úgy akarja. Sirályszárnyakon.

Nem tudni, hány könyvfiók várakozik még röptetőjében, hogy útjukra bocsássa őket, önző módon remélem, hogy számtalan.”

 

A madárcsontú nyugdíjas tanárt határtalan munkabírása és legyűrhetetlen optimizmusa tartja életben. Sokoldalúsága lenyűgöző.

Sajátos humora segítette át a sors számos buktatóján, emlékezetében a kedves, a szép mozzanatokat őrizte meg, ezeket idézi fel munkásságának „könnyebb” ágazatában: anekdotáiban. Ilyen az itt következő jellemző történet is: „Molnos Lajos költő nem száz, hanem milliónyi szállal kötődik a korondi tájhoz, ahol elébe futnak apró ösvények, és ahol az utak szélén gubbasztó bogáncs sorsát panaszolja. Ő maga azonban nem Korondon, hanem Budapesten született. A nagyvároshoz viszont nem kötik gyermekkori élmények.

Nos, a nyolcvanas évek elején, az egyik korondi író-olvasó találkozó alkalmával Molnos azt kérdezte tőlem: – Igaz-é, hogy te Korondon születtél?

–  Igaz – mondom –, de két-három éves koromban apámékat másfelé űzte a sors. Választott szülőföldem a Kis-Küküllő menti Hármasfalu.

Molnos elgondolkozott. Azt mondta: – Na, akkor neked csak annyi közöd van Korondhoz, mint nekem Budapesthez.

– Hát nem éppen így áll a helyzet – mondom –, mert né, Korond fölfedezte, hogy én a szülöttje vagyok, s látod, azóta mindig hazahív, folyton hazavár. De te hogy is állsz Budapesttel?”

 

Mit kívánhatnék Ráduly Jánosnak a 75. születésnapján?

– Kedves János, olvasóiddal hozok neked koccintásra hetvenöt icce bort, te pedig tedd a századik köteted is ide, az asztalra!

Megtekintések: 115

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bölöni Domokos November 7, 2012, 5:44pm

Remélem, hogy valaki majd a számítógép képernyője elé csalja János tanár urat, és megmutatja neki a sok jókívánságot. Én egyelőre nem tehetem, mert nem adott hírt magáról. Csütörtök a piaci nap Vásárhelyen, hátha beüti magát...

Hozzászólt KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA November 6, 2012, 11:30pm

Kedves Domokos...kedves írásoddal egy gyerekkori élményemet juttattad eszembe..1978 vagy 1979-ben találkoztam kisgyerekként Ráduly Jánossal szülőfalumban,Makfalván.Akkor hozta el a Makfalvi iskolába egyik könyvét "A vízitündér leánya"-t.Mesélt róla és a testvéreimnek adott könyvet dedikálta is.A könyv még ma is megvan a testvéremnek. Én még óvodás voltam,de részt vettem ezen az eseményen. Nagyon nagy benyomást tett rám akkor...meséit nagyon sokszor és szeretettel olvastam még sok-sok év múlva is.A sors azóta messze vitt szeretett falumtól.Boldog lennék,ha még kezembe kerülne írása és a gyerekeim is olvashatnák a szép népmeséket.""Kibéd is kedves a szívemnek,hiszen gyökereim oda is vezetnek"" Ezúton kívánok neki minden jót,erőt,egészséget és töretlen munkabírást.

Ürítem poharam RÁDULY JÁNOS EGÉSZSÉGÉRE!

Hozzászólt Ősz P.Zoltán November 4, 2012, 7:09pm

  Még az ötvenes évek elején voltam iskola és bentlakó társa a a Bólyai líceumban.Hetvenötödik születésnapján jó egészséget és további töretlen munkabírást kívánok,Zoltán barátod.

Hozzászólt Fábián Magdi November 3, 2012, 7:58pm

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Hozzászólt Bölöni Domokos November 3, 2012, 11:29am

Köszönöm. Köszönjük...

Hozzászólt Kenesei Aurélia November 3, 2012, 10:56am

...ürítem képzeletbeli kristálypoharamat Ráduly János egészségére s és a Tiedre aki hihetetlen szeretettel,finom gondossággal megírtad az ünnepet! Isten éltesse  s adjon neki erőt , "éltesse a szent Föld sóval, pogácsával, itassa a mennység jó remény borával"

 ...egy icce bor..egy jókívánság...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek