Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.



 

Mindig megáll itt atyánkfia hazamenet, jól kihajolva a korláton, akár egy hajótatról, nézi a lassan hömpölygő vizet, hogy’ fut el lábai alatt, s mint régen, átadja magát az érzékszervi csalódásnak.  Így utazik az időben is.

A csatorna, melyen a híd ível, úgy osztja ketté a települést, mint a Duna székesfővárosunkat, csakhogy itt a pesti oldal a kisebb. Sokáig a „budai” részen laktak, hol valaha vár is volt (mára csak néhány utcanév utal erre), a hídtól macskaugrásnyira, a töltés tövében volt házacskájuk. A fából ácsolt régi hidat nagyon szerette, csodálta ügyesen szerkesztett gerendázatát, a míves csapolásokat – s persze az is kedvére szolgált a környék kamaszainak, hogy résein jól lehetett leskelődni, alulról kukucskálni a nyármelegben lengén öltözött lányokat. Lovak dübörögtek, szekerek zörögtek, meg lóré járt rajta, a szivattyútelepre szállított szenet-fát az állomásról, girhes lovacskái furcsán kapkodták lábukat a talpfák között. A híd melletti partoldalon telente szánkózni lehetett, a bátrabbak olykor még a meder jegére is leugrattak. Kora tavasszal gyakran utászok védték, a jégtáblák támadását robbantással hárítva, ilyenkor ki kellett nyitni otthon az ablakokat. Atyánkfia, miután szülei nagyobb kertre s gazdaságra vágyva a túloldalra költöztek, e hídon járt „fel” az iskolába. De itt pöfögtek át a nehéz Hoffer-traktorok is, lévén egyetlen átkelőhelyük a gépállomásról a földekre menet. A körmösre hatalmas ráfot húztak, majd ezt ledöntve, esti visszaútig az odaáti parton hagyták. Termetes vasráf volt, mázsányi, s nagy csábítás fémgyűjtési akciók idején. A „Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!” jelmondatát komolyan véve egyszerre csak nagyot ugrott a Párduc őrs napi teljesítménye, a traktorok meg éjszakázhattak a híd jobb oldalán. Csak a járási átrakóhely szemes darusán múlott, hogy harmadnap már újra rendeltetésszerűen használhatták. Hogy a párducok ezért mit kaptak… Előbb felszedték a lórét, helyébe egy fiatal mérnök szép új hidat álmodott vasbetonból, időállót, mondják ez volt a vizsgamunkája, majd elbontották a régit. Még sokáig látszottak a gerendatövek, aztán elkorhadtak, a parti füzes meg buján szaporodni s terjeszkedni kezdett, ágai mára összehajolnak a víz felett. Lassan már ez híd is nyugdíjas korba lép, de még mindig jól tartja magát, diagnosztizálta nemrég öreg tervezője.

Rosszul van, kérdi atyánkfiát egy utcabelije, megállva mögötte kocsijával, szívesen hazaviszem. Csak elgondolkoztam, válaszol, majd köszönve a szívességet, még elidőzik egy kicsit.

Megtekintések: 261

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Rokonál Ágnes Október 11, 2011, 8:15pm

 

Kedves Sándor!

Szinte nap mint nap időutazásban vagyunk, s ez nagy megelégedéssel tölt el bennünket "öreg lelkeket". Jó volt olvasni ♥

S. Krisztinának: hasonlóan gondolkodunk, és még bővíteném a sort azzal, hogy néha az ablakok se rosszak, na meg a tükrök aztán egyenesen észbontóak tudnak lenni :)

 

Hozzászólt Szente Cs. Janos Október 11, 2011, 11:46am

Nagyszerű gondolatokat ébresztett bennem is ez ez írás. Gratulálok hozzá. Remek, megérdemelt himnusz az emberi alkotáshoz, melyben megtanulhatjuk azt, hogy nagyon is oda kellene figyelnünk környezetünkre, a benne levő tárgyakra, és érzelmekkel felruházni őket.

Hozzászólt Nagy Magdolna Október 6, 2011, 9:18pm

Gondolatokat  indít bennem "A híd" írásod (is). Így jutottam el a Himnusz-Emlékmű-ig, ami "....híd, lélektől lélekig"- mondja az alkotó.

Érdekes, a híd csak összekötni tud, véleményem szerint, elválasztani semmiképpen sem...

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Október 6, 2011, 2:30pm
Kedves Krisztina, az elkorhadt, rombadőlt, elmúlt emberi kapcsolatokra gondolsz? Egy-egy régvolt vagy romos építmény sokszor fájdalmasan emlékeztet rájuk... Meg saját elmúlásunkra...
Hozzászólt Boros Magdolna Október 5, 2011, 9:12pm
A hidak, gyakorlati hasznuk mellett, a folyók ékességei. Sok város képét megszépítik. A moderneket csodálni lehet,de nekem jobban tetszenek a régi építményű, patinás hidak, mint pl. a felrobbantott mostari Öreg híd  és hozzá hasonlóak....

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek