Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Régi szüretekre emlékezik atyánkfia az otthoni kertben, egy lélegzetvételnyi szünetben, felegyenesedve a sorok között.

Borkedvelő nép az itteni évszázadok óta. A magára valamit is adó gazda szőlőt tartott, boltos pincéje volt, de nem kereskedett a borral, napi fogyasztásra kellett nehéz ételek mellé, meg az inaszaggató munka után egy kis estvéli poharazáshoz. A Makkoson nagy szőlőskertek voltak, művelésük az idősebb férfiakra hárult, elbabráltak vele tavasztól őszig, közben meg komáztak, vagy a magányt enyhítendő, társalogtak a demizsonnal. Szüretkor kiszínesedett a domboldal, sógor-koma összefogott, s egy alkalmas hétvégén, mikor délután már az árnyék is nyúltabb, leszedték, kitaposták - később már préselték - az Izabellát vagy az Othellot. Cigánybanda járta a kerteket, mindenfelé nóta szólt, délbenmeg pörkölt vagy sült szalonna illata szállt, s a gondos gazda csapra ütötte az ez alkalomra tartogatott óbort. (Atyánkfia most is érzi azokat az ízeket meg szagokat, s szinte hallja a forrásnak induló must pezsgését, mikor megszólal zsebében a mobil, munkahelyéről hívják, másnap értekezlet lesz, mire készülnie kell.)

A téeszesítés lendülete aztán elsöpörte ezt a világot is, kiszántották a szőlőt, ilyen-olyan fákat telepítettek - ma satnya erdő szerencsétlenkedik a helyén.  Kiürültek a pincék, a hordók kiszáradtak, dongáikat eltüzelték, a prés meg felkerült a padlásra, ott pókhálósodott évtizedekig. Csak újabban, a kertbarátok szorgalma keltette új életre a szőlővel-borral bíbelődést a ház körüli lugasban, vagy lent a kertben, nyolcvan-száz tőkével, pár kordonnal, s bár már nincsenek direkt-termők, sőt korszerű eljárásokat is alkalmaznak, ez már csak halvány visszfénye az egykor voltnak. Már késő, állapítja meg rezignáltan atyánkfia, sajnos késő, mert a komázó, kalákába járó, keresztelőt-esküvőt-temetést tisztességgel megülő, disznótort meg névestéket tartó magyar falu haldoklik, miképpen vele pusztul az öntudatos paraszti közösség is.

Atyánkfia idei szürete szűk, családi, egy-két régi barát még rájuk néz, besegítenek a szedésbe pár vödör erejéig, s már siet is mindenki a dolgára. A szürettel még csak-csak, de a borral, ingázva, meg „mellékállásban”, már nem boldogulnak. Eladni nem érdemes, aztán az uniós előírások meg a szigorú hazai szabályok még azt is padlóra küldik, kinek kedve és ideje volna hozzá. Így aztán a javát elosztogatják, dicsérik is a rokonok, barátok meg kollégák, a sokmázsányi maradék meg műanyagzsákba, aztán utánfutóra kerül, majd csak lesz vele valami…

 

 

 

Megtekintések: 478

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt László Emma Október 2, 2011, 11:33pm
Könnye hull a maradék szőlőtőkének is, nemcsak annak a kevés, kevés gazdának.
Hozzászólt Bálint Mária Szeptember 30, 2011, 10:24pm

Mert a sört az ajtósarkában is el lehet készíteni, főleg ha van sörkonzerved.

Sándor, nem tudtam én, hogy olyan bálról maradtál le, ami még le se zajlott! Sajnálom.

Hozzászólt Berekméri Edmond Szeptember 30, 2011, 9:33pm
A közelmúltban vettem részt egy hangulatos szüreten Gernyeszegen. Barátaink meghívásának tettünk eleget, s nagy örömmel segítettünk a szőlő leszedésében és a must elkészítésében. Két évvel ezelőtt, Gernyeszegen még 20-25 gazda dolgozta meg a szőlősét, de idén már csak hatan vállalták a munkát. Ma már nem jövedelmező a kisebb parcellák megmunkálása és nagy gondot jelent a szőlő megőrzése. Településünkön, Marossárpatakon jelenleg három család foglalkozik szőlőtermesztéssel. A környező falvakban, sajnos, már a hagyományos szüreti bálok is kezdenek kimaradozni. Borkedvelő nép vagyunk, de újabban egyre nagyobb teret hódít a sör körünkben...
Hozzászólt Ozsváth Sándor Szeptember 30, 2011, 9:09pm
Az előbbi bejegyzésben épp azon sopánkodtam, hogy e hétvégén sajnos, már nem tudok mozdulni. Az ecsedi szüreti mulatság is holnap, azaz október elsején lesz, s legnagyobb bánatomra nem lehetek ott...
Hozzászólt Bálint Mária Szeptember 30, 2011, 8:53pm

Íme: Szilágyballán (Borla), Zilah mellett vasárnap, október 2.-án lesz a szüreti bál. Emitt tőled 138 km:

http://www.viamichelin.com/web/Itineraires?strStartLocid=31NDFkY2wx...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Szeptember 30, 2011, 5:21pm
Hol lesz a közeljövőben szüreti mulatság (felvonulás, bál és ami ilyenkor szokásos) a környékünkön, azaz Debrecen "tágabb" térségében? Szívesen elmennék egy kis fotózásra, jó szóra meg másra... (A nagyecsediről már lemaradtam, pedig de szerettem volna ismét ott lenni!)
Hozzászólt sipos gizella Szeptember 30, 2011, 2:25am
Koszonom kedves Maria,szeretettel varom uzenetedet puszi Gizus !!!
Hozzászólt Bálint Mária Szeptember 30, 2011, 2:10am
Sose búsulj Gizus! Legott megérdeklődöm neked, hogy mikor lesz Szilágyballán a szüreti bál! Felvonulás is van ám, pántlikás szekerekkel, lovakkal, csárdással a temlomtéren, meg a bót előtt.
Hozzászólt sipos gizella Szeptember 29, 2011, 11:16pm
Szuretkor! Igen,sok szep emlekek fuznek a SZURET szoval kapcsolatosan.Mert vissza emlekszem a gyerek koromtol kezdve,milyen szep is volt a csoportos SZURET,a SZURETI bal stb. Most is szivesen elmennek,bar milyen messze is el kellene utazni a Videki falvakban csak ertesitene valaki egy jo SZURETI BALROL,!!Minden ERDELYI MAGYART,es a Nagyvilagban ello Magyar testvert szeretettel udv.es jo egeszseget kivanok Gizus!!!
Hozzászólt Nagy Julianna Szeptember 29, 2011, 4:46pm
Koszonom szepen,,,,,,,,szep is,,,,,regen voltam szureten,,,,,,mar,,sajnos,,,nincs kihez menni,,,,jo vissza gondolni ra,,,,,,,,udv Jutka,,,

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek