Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ahogy én emlékezem …

 

Ott állt a homályos éléskamra egyik sarkában. Aszalt gyümölcsök, befőttek, savanyúságok, besütött hússal teli zsírosbödönök jellegzetes vegyes illatában. A cakkos kézimunkával szegélyezett polcok, mint szigorú, aláhúzott sorok, meghatározták a kamra rendjét.

De a sarok az övé volt, csak az övé.

Ez járt neki.

Óriási utasszállító hajó gyomrában ringatózott át Amerikából, az óceánon, a számomra elképzelhetetlen nagy vízen át, 1912-ben.

A diószínű fa ládán díszes vaspántok feszültek, a zárszerkezet már egymaga egy valóságos remekmű volt. Ha csak tehettem (szaladj, lyánka,hozz két tojást a kamrából!) megsimogattam domború fedelét. Maga volt a megtestesült titokzatosság. Akkori filmes élményeim, melyeket a hetente kétszer jelentkező mozikaraván táplált, csupa filmbéli látottakkal ruházta fel.

Egy tikkasztó nyári napon aztán felnyitottam.

Nagyanyám horkolva aludta délutáni álmát, én izgalomtól remegő kezekkel surrantam a nyikorgó ajtón át a félhomályos kamrába.

Felnyitott fedelét a falnak támasztottam. Mosószappan illat áradt szabályosra hajtogatott asztalterítők, konyharuhák soraiból. …

Ez hétköznapi, megszokott látvány volt. De a láda belseje … reklámújságokkal gondosan  körberagasztva! Itt-ott már foszladozó, de akkor is: amerikai reklámok! A ’60-as évek  erdélyi kisfalujában! Óvatosan kiemeltem a szögletesre simított kupacokat, hogy az alját is láthassam  Még, még, mi van még …? Némelyikről sejtelmem sem volt micsoda, csak bámultam a festett arcok széles mosolyát,a titokzatos angol nyelv rejtelmes szövegét, a rejtélyes képeket. Egy másik világ, más emberek, más élet és annyira messze, hogy az biztos meg sem mérhető.

A csillagfényes nyári éjszakában a látottakat tovább szőttem. Fodros hosszú ruhában, kalapban, napernyővel sétáltam egy sohasem látott óriás hajó fedélzetén, egy sohasem látott  óceán acélkék vízén …Boldog voltam. Vagyonom ott ringott a hajó gyomrában, óriási hajóládákba zárva. Elindultam új életet kezdeni, valahol a titokzatos végtelenben …

 

A bőrszegélyű, vászon útiokmány tartót ma is őrzöm, nagyanyám egykor püspök lila, csontberakásos, kapcsos imakönyvében, az 1907-ben kiadott vászonkötésű bibliája mellett. 1912 és 2012. Száz év!

B.Karlsberg, Hamburg, Ferdinandstrasse 55.

Hajójegy eladás Amerikába, Canadába (így „C”-vel) és Délamerikába

Pénzváltás,szállítás

Hihetetlenül jó állapotban maradtak a hajó- és poggyászjegyek. Ma is ropogós papír. Nem fakult meg a pecsét színe.

Mámi és Táti az 1914-ben, Amerikában mondták ki a boldogító igent. Ámulattal vegyes értetlenséggel néztem azt az egykori, ottani divat szerinti, fiatal menyasszonyt, aki, a falon sorakozó fényképek tanúsága szerint, itthon már fejkendőt kötött, sötét ruhákban járt.

Kevély tartású, hideg asszony volt. Nem szeretett. Szerintem senkit sem, talán még önmagát sem. Hazahozták a nagy vagyont, házat építettek, földeket vettek. Dolgoztak, kíméletet sem érzelmeket nem ismerve, mások, de önmaguk iránt sem.

Aztán mindent elvitt a kollektivizálás …

Néhány tengeren túli tárgy, melyeket ma is megilletődéssel veszek a kezembe. Mennyi álom, terv, kemény elhatározás és akarat fűződik hozzájuk. Nekem még emlék, a következő generációknak már filléres kacat.

Volt egyszer egy generáció, akit nem tudott ott tartani az amerikai álom. Visszahívta őket a szülőföld. Visszahívta, élni és meghalni.

Megtekintések: 608

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Június 24, 2012, 10:20pm

Köszönet Mindenkinek,aki elolvasta és a kedves szavakért is! Remélem a leírtak jobban visszaadták  az emlékezés varázsát,mint a szénceruzám.Tényleg ilyen volt ...

Hozzászólt Györffi Miklós Június 24, 2012, 3:04pm

Tenke, sírásfakasztó.

Hozzászólt MÉSZÁROS Z-NÉ, POSZERT PIROSKA Június 16, 2012, 8:09pm

  JÓ VOLT OLVASNI. 

Hozzászólt Illés László Június 16, 2012, 9:17am

Nagyon jó! És mekkora igazság !

Hozzászólt Süle Irén Június 15, 2012, 12:33pm

Nagyon tetszett!Köszönöm.

Hozzászólt Tóth Attila Június 15, 2012, 6:33am

   Jó.

Hozzászólt Sebestyén Sándor Június 14, 2012, 9:39pm

Nem szólok hozza az elöttem hozzászólükkal együtt érzek szerintem is igazuk van.Ha valaki nem osztja a véleményünket állok elébe.

Hozzászólt Nagy Zsuzsa Június 14, 2012, 7:41pm

Nekem is örömet szerzett ez a hajósláda. Jó visszaemlékezni, nézegetni a régi képeket, nagyszüleink, szüleink világát...Jó lenne, ha a mi unokáink ugyanilyen nosztalgiával és szeretettel gondolnának majd ránk. Köszönöm.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 7, 2012, 9:26pm

A régi tárgyaknak hatalma van fölöttünk. Elsüllyedt, régi világba hívnak, régvolt korokról, régen elporladt emberekről mesélnek. Szeretem őket, nálam otthonra találnak.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Június 7, 2012, 4:17pm

Megható és szép valós történet. Olyan nagyon érdekes...mindenikünk életében van egy hasonló hajókoffer ....egy levéltárca, akár egy megsárgult kép vagy egy hajfonat. Elég ahhoz ,hogy Rájuk gondoljunk azokra akikből vagyunk...akiknek másai lehetünk vagy akikhez hasonlítani szeretnénk. Egyre kevésbé tud megtartani bennünket az "álom"... s ahogy telik az idő fölöttünk, egyre inkább mintha csalogatna a szülőföld. A baj csak az , hogy már ott sem tudnánk igaz szívvel létezni...megváltozott  minden és vele együtt mi is. Még egy kicsit kóstolgatjuk az érzést milyen is lenne otthon élni de fogva tart az " itthon". Nem tudsz dönteni , mint ahogy döntöttek az akkori " amerikások".

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek