Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Először nyugaton járva, úgy bő három évtizede, atyánkfia még csodálkozott azon, hogy a kinti tévék időjárás-jelentéseiben Bécsnél véget ért Európa, az volt nyugat legkeletibb pontja, s ha egyáltalán szóltak rólunk, mi voltunk a keleti tömb legvidámabb barakkja. Betudta ezt a nagyon is létező vasfüggönynek, bár a nap- és széljárás már akkor sem ismert határokat… Később, a rendszerváltás hangorkánjában még tétován próbált eligazodni a sokféle földrajzi-politikai tájolásban, a csak úgy röpködő Kelet-Európa, Közép-kelet Európa, meg Kelet-közép Európa között, de csupán a vadkeletet találta ideillőnek. Ma már kifejezetten zavarja, hogy Talmácsit Kelet-Európa első motoros világbajnokának titulálják idehaza, vagy ha a lengyel-magyar barátság napján keleteurópázik a média. Elő a földrajzi meg a történelmi atlaszt, lássuk, hová is tettek le bennünket valójában eleink! Akárhogyan méri-nézi atyánkfia, hazánk bizony változatlanul Európa közepén van, nem mászott el egyik égtáj felé sem az elmúlt bő ezer évben.

 

Nemrégiben, Kárpátalján járva, a Tisza mentén talált rá arra az emlékműre, mely Európa mértani közepét jelöli meg - állíttatott az Osztrák-Magyar Monarchia idején, felújíttatott a szovjet érában -, s ma is büszkék rá ottani magyarjaink. A hont foglalók igen jó helyre verték hát le az utolsó sátorkarót, majd építettek házat-hazát itt, a Kárpát-medencében. Hallja ám azt is, hogy az újabb, még pontosabb mérések szerint a mértani közép Tokaj-hegyalján lenne, talán Tállya táján, s hírlik, szorgos kezek már rakják is az új emlékmű alapjait.

 

Ha én Schmitt Pál helyében volnék – játszik el a gondolattal atyánkfia –, ott, az új jelnél rendeznék egy államfői partit a diplomáciai testületek vezetőinek, a hazai média identitászavaros szereplőinek és valamennyi közámító politikusnak, hogy nézzenek már jól körül, s jegyezzék meg azt a pontot egyszersmindenkorra, mert a hely, ahol állnak, Európa kellős közepe!

 

Megtekintések: 46

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Filep Mária Július 3, 2011, 10:11pm

Atyafi, és kedves Olvasók! Azon már nem veszünk össze, hogy melyik magyar település Európa közepe.  A tudományos meghatározás legyen a földmérők és a földrajztudósok dolga . Politikai minősítés ide, vagy oda, én bizony jól érzem itt magam, számomra a világ közepén. Annyira, hogy el sem akarok innen menni. 22 év tapasztalata után pedig egyre kevésbé zavar a "kelet-európai"minősítés. A minősítők teszik dolgukat. Minősítenek, és megosztanak.    A sporttárs(ak)nak magam is tudnék edzéstervet javasolni.

Atyafi! Ez az írásod tetszik.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 2, 2011, 11:30pm
Ebben - valószínűleg - igazad van Zsuzsa! De mikor fog lekopni rólunk ez a minősítés?
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Július 2, 2011, 7:34pm
Lehet, hogy a több évtizedes politikai hovatartozásunk "emléke" ez a minősítés?
Hozzászólt Boros Magdolna Július 2, 2011, 11:11am
Hol van Európa közepe? Tállyán, Kárpátalján? Meg még egy tucatnyi település vallja, hogy náluk. Ez, csupán földrajzi érdekesség. Számunkra fontosabb, annak a néhány évtizednek a következménye, amelyik alatt bennünket a keleti tömb tagjaként tartottak nyilván.
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Július 1, 2011, 10:16pm
Nem emlékszem, mikor és hogyan csúsztunk át Közép-Európából Kelet-Európába, egyszer csak itt találtuk magunkat... Mi még az előző változatot tanultuk az iskolában... Egyetértek az ötlettel, a legmagasabb szinten kellene helyretenni ezt a bosszantó tévedést! Az államfői parti nagyon jó alkalom lenne, hogy a médiumok világgá repítsék a hírt.
Hozzászólt Nagy Magdolna Július 1, 2011, 7:08pm
Látni és láttatni, nagy erény. Evidenciákat kell bizonygatnunk a mai napig, hallatni hangunkat, magyarázni bizonyítványunkat... Kedves Sándor, köszönjük.
Hozzászólt Boros Magdolna Július 1, 2011, 6:18pm
Én is úgy hallottam, 1992-ben végzett mérések alapján Tállya Európa közepe. Egy sziklatalapzatra helyezett,  fából készült, mintegy 4 méter magas szobor, egy főnixmadárral a tetején, jelzi ezt a"  nevezetes  "pontot.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek