Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

E ránk szakadt korai kánikulában atyánkfia szeret késő este sétálni, mikor pilled már a város, hűvösebb a lég - frissül ilyenkor a test meg a lélek is. Mint az aluvó, nem leplezi magát, kitárulkozik előtte Debrecen. Hosszú sétáin, Nagyerdőtől Nagyállomásig, van ideje gyönyörködni, s eltűnődni múltján, jelenén.  

Mennyire organikus is ez a város! Észak-déli tengelyén legfelül a szellemiséget képviselő egyetem, középen – fókuszában a Nagytemplommal - a lelkiség sávja, alul pedig a testiség territóriuma (egykor a Dohánygyár is itt volt!).

S minduntalan szobrokon akad meg szeme. Mily szépen is rajzolják ki a város gerincét – tűnődik. Előbb a nagy történelmi sorsfordulók szobrait, emlékművet szemlézi: ’56 és a világháborúk, majd Trianon, központi helyen szabadságharcaink mementói, végül lent a tragikus bombázás emlékoszlopa. Visszafelé irodalmunk nagyjai szegélyezik útját: Petőfi, Szabó Lőrinc, Csokonai, Kölcsey. Együtt lélegeznek a várossal! S hiába rendelt egykor kultúrpolitikai akarat szoborrezervátumot a Nagyerdőre, máig nem érzi-tudja magáénak Debrecen, mert testidegen, dísz csupán, olyan, mint angyalhaj a karácsonyfán (kedvenc Ady-szobra méltatlan sorsát sajnálja leginkább atyánkfia). És ami nem lélegzik együtt, ami nem szervül, ami nem a tartását erősíti, azt bizony előbb-utóbb kiveti magából a város - a rendszerváltó igyekezet elsőként tüntette el így Lenin szobrát meg a Tanácsköztársaság emlékművét, s a Pátzai-féle felszabadulási emlékmű is - sajátos metamorfózison átmenve – negyedfordulatot vett a főtér sarkán. Debrecenben végül mindig minden a helyére kerül, s csak a maradandó marad...

Atyánkfia szereti az új főteret is - neki ugyan nem hiányzik a díszkút sellője! -, de fájlalja, ha városa műremek címerét lábbal-kerékkel „illetik”.

Álmaiban továbbgerincesedik Debrecen: Kossuthtal szemben, a sete-sután terpeszkedő ivókút helyén, Széchenyi szobra emelkedik, átellenben, hol épp egy hajléktalan mossa lábát a másik kútnál, Gulyás Pál meg Tóth Árpád álldogál. S nyakas kálomistaként azért valahol helyet szorítana – mert ő is szobrot érdemel! - gróf Csáky Imrének, aki másfél évszázadnyi pauza után hozta vissza a katolicizmust Debrecenbe. Arról is álmodik még, hogy…

 

Megtekintések: 40

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 30, 2011, 9:00pm
Előre is köszönöm.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 30, 2011, 8:50pm
Rövidesen megjelentetek egy sorozatot Debrecen református templomairól - "ahogyan én látom, vagy amilyennek én látom" alcímmel. 6-7 temlomra gondoltam...
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 30, 2011, 1:53pm

Igen, már megnéztem a Google-ban, 1912-ben épült viszonylag új templom.

A felvételeid nagyon jók!

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 30, 2011, 1:49pm

Nem az! A Csonkatemplom a főutcán (Piac utca) található, bal oldalt, ha a Nagyállomás felől megyünk a főtér felé. Az Árpád téri templom a Csapó utca végén van, a történelmi város Kassai kapuja helyén épült, és sokkal fiatalabb az említetteknél!

(Lám, lám: Debrecenben minden "nagy": Nagyerdő, Nagytemplom, Nagyállomás. Ennek megfelelően van Kistemplom, volt Kisállomás, van továbbá sok kis erdő :-) )

Hozzászólt Boros Magdolna Június 30, 2011, 1:47pm
A Csonkatemplom  nekem már csak így szép. Kár lenne rá torony.
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 30, 2011, 1:36pm
Az Árpád téri templom ez, Sándor? Oda került a mi kőszgi lelkipásztorunk.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 30, 2011, 1:32pm
Debrecenről elsőnek mindenkinek a Nagytemplom, vagy a Nagyerdő jut eszébe. A "város gerincén" haladva, úgy a köldök tájékán található a Kistemplom, amit a debreceniek is csak Csonkatemplomnak emlegetnek. Azért lett csonka, mert a múlt század elején egy szélvihar letépte a tornyát (azóta sem állították helyre, s úgy látszik, már végleg csonka marad!). Nem olyan híres mint a "nagy", mivel ahhoz több jelentős esemény fűződik, mint ehhez, de a kistemplom a régebbi építésű...
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 26, 2011, 10:04pm
Aranyos kislány az Aranybika és szökőkút társaságában. Köszönjük a tudomány mellé.
Hozzászólt Boros Magdolna Június 26, 2011, 9:47pm
De aranyos!!!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 26, 2011, 9:44pm

Ismét van szökőkút az Aranybika előtt és újra zöldell a Nagytemplom környéke is...

 

 

 

D

E

B

R

E

C

E

N

 I

 

                                                                       A N Z I X

 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével adományozok


átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek