Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Alig fél évszázada, atyánkfia falujában még gyakran hangzott fel az elnyújtott kiáltás: Drótoszó-fótoszóóóóó! E hírverésre Rozi néni meg Juliska már készítette is a reparálni való lábast, sajtárt, tejesköcsögöt. Ha kiszakadt a vizeskanna füle, vagy kilyukadt Lajos bácsi bormérője félretették, mert tudták, a drótostót, hátán hordva műhelyét, évente többször is beköszönt a faluba, s mindent megjavít, ami edényben a ház körül csorbát szenvedett. Nagyobb helyeken akár négy-öt napot is eltöltött, annyi munkája akadt. Előbb beszállásolta magát egy ismerős portára, hol a koszt-kvártélyért természetben fizetett (mindent megjavított, mi reá várt), majd másnap reggel kiült az árokpartra, vagy egy kút mellé, árnyas fa alá telepedve fogadta a kuncsaftokat. Mindenre volt célszerszáma meg kelléke egy kis ládikában, ügyesen szortírozva. (A mester fogásait atyánkfia, a többi gyerekhez hasonlóan, tisztes távolból próbálta ellesni.) Jöttek is a népek csőstől! Az összegyűlt pénzecskét kicsi kendőbe kötözte, s ha már mindent befoltozott-megdrótozott, újra hátára vette a betyárbútort. A szomszéd faluszélen aztán megint rákezdte: Drótoszó-fótoszóóóóó! Zemplénből-Gömörből valók voltak e derék atyafiak, kora tavasztól késő őszig - szép, nagy kört leírva az Alföldön - gyakorolták mesterségüket.

Manapság egyre zajosabb, olykor tolakodva magakínáló házalók járnak már arrafelé is. Úgy visít fel a jégkrémes autó a legváratlanabb pillanatban, hogy majd kiesik a toll atyánkfia kezéből! A dunyhát-tollat felvásárlók szinte naponta váltják egymást, hangszóróból ajánlva jobbnál jobb üzletet. Az ócska bútor vagy fémhulladék iránt érdeklődők meg rendszerint délelőtt kiabálják ki a házbelieket, a már-már üde színfoltnak számító, mert csendesebb szavú, "románból" batyuzók meg jobbára délután kéredzkednek be portékáikkal. Mindenen túltesz azonban a reggelente menetrend szerinti pontossággal felhangzó "Boci-boci, tarka"! Atyánkfia még jól emlékszik kezdő hegedűóráinak slágerszámára (szenvedett is a szárazfa vonója alatt, míg elfogadhatóan előcsalogatta belőle e műremeket), de ez a mostani minden eddigi ilyetén élményét felülmúlja csengő-bongó instrumentális ötleteivel, kisgyermekes bocivokáljával, poénosnak szánt csattanójával: "Odamegyünk lakni, ahol tejet kapni". És az előadást, oda-vissza az utcában, naponta megismétlik.

Műsoruk prolongálva! De meddig?

Megtekintések: 161

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 22, 2011, 6:48pm

Bokáig érő porban, olyan hepehupákban közelítettük meg az Óvoda épületét, amilyet addig én nem láttam. Az óvodában egy képesítés nélküli óvónő fogadott késtségbeesve, hogy neki távoznia kell onnan. Az egerek futkoztak a teremben, amikor kinyitotta az ajtónak nevezett tákolmányt.

Édesapám megnyugtatta a hölgyet, hogy nyugodtan maradhat a helyén, mert a lánya ide nem jön. Ő nagyon örült, mi pedig hazakullogtunk.

 (A falu népéről nem sok tudomásunk volt, ez a látvány már elég volt a döntéshez.)

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 22, 2011, 6:35pm
Kedves Mária! Most már tudom biztosan, hogy oda valók voltak azok a házaló fazekasok. Köszönöm a "megfejtést"! Olyan kicsiny falu lehet, hogy nem találom a térképeimen... Elég iszákosak a népek arrafelé - úgy hallottam. Lehet, hogy ezért nem örült a kinevezésnek édesapád, Magdolna!
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 22, 2011, 6:04pm

Oda kaptam az első kinevezésemet, de édesapám azt mondta ide nem jössz óvónőnek, ha soha nem leszel az, és októberben megkaptam a krasznai állást, amit nagyon nem nekem szántak, de sikerült!

Hova kanyarodtunk a Boci-bocitól :).

Hozzászólt Bálint Mária Június 22, 2011, 1:48pm
Kedves Sándor! Nem ismerek ilyeneket, de Szilágycseh felé menet, az országúttól félreesően van egy Désháza.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 22, 2011, 1:32pm
Kedves Mária! Már napok óta töröm rajta a fejemet, hogy a Szilágyságban hol is van az a híres cserepező falu: Pósháza vagy Kósháza - ezek ugranak be...
Hozzászólt Bálint Mária Június 21, 2011, 12:43pm

Érdekes! Nálunk is jár a Boci-boci-tarkás! Szóltak neki, s már lehalkította, s nem "tülköl" folyton. Amikor egy-egy új megállóhelyre kerül, akkor kapcsolja be egy kis időre jelzésképpen.

Lehet, hogy voltak Szilágyságban hajdan cserepesek, de én csak korondiakra emlékszem. Pedig a "szilke" szó csak Szilágyságban használatos. A szilkénak az volt a lényege, hogy nem volt mázas, a szilvaíz nem penészedett meg, hanem egyre sűrűsödött, amíg már megint kiesett a kanálból. Akkor jó az állaga, ha veszel belőle, s annyira sűrű, hogy nem esik ki a kanálból. Akkor már  igen jó szilvaízes derelyét lehet készíteni belőle. Ha még tovább szárad, akkor meg megint kiesik a kanálból, mert annyi nedveség sincs benne, hogy hozzáragadjon. Jól állt benne a zsír is, nem avasodott. De a cserépcsuporban lett finom az aludttej is, cserépkorsóban vitték a vizet, meg a csígert is a mezőre, s csöcsig (a fülén volt egy szopóka, azon keresztül lehetett inni) beleásták a földbe, hogy ne melegedjen fel.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 20, 2011, 7:48am
Ez nemcsak a leánykákkal esett meg! Ha az a régi börvelyi kerekes kút beszélni tudna...
Hozzászólt Tállai Enikő Június 19, 2011, 7:58pm
Magdi, nekem is eszembejutott, a tiedéhez hasonló, "véletlenszerű" kimenetel az utcára, ha valaki olyannal akartam találkozni, aki tetszett. :)) Történt mindez 14 évesen, amikor nem volt mobiltelefon, SMS, e-mail, amivel a fiúkkal kapcsolatot lehetett volna teremteni... :)))
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 19, 2011, 2:28pm

Én is szeretem a friss házi tejet, veszek tőlük, még ezt az új módit is elfogadnám, csak ne szólna olyan iszonyatos hangerővel!

Józsán biztosan konszolidáltabb, de nálunk... Lehet, hogy a mi Boci-boci tarkánk halláskárosult? :-)

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 19, 2011, 2:18pm
Árpádon (Szalonta mellett) ártézi kút csalogatta a falu népét, fiatalokat egy kis trécselésre, persze az éltető víz fontossága sem hanyagolható, netán találkára vagy csak véletlenszerűen ki a kútra, ha fontos személy volt ott éppen. Az ablakból figyeltem, mikor érdemes kimenni, Ági ezt most Te juttattad eszembe :). Akkor voltam 14 éves...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek