Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A békebeli Magyarország legdélibb területén járunk, a Duna-Száva közén. Magunk mögött hagyva Újvidéket, a Duna túlpartján meg Péterváradot, a Monarchia egykor volt legnagyobb erődjét, lépünk a történelmi Szerémségbe. A Tarcal-hegyre igyekszünk. E néven néhány idősebb délvidéki magyaron kívül már senki sem említi a Szerémség szelíd vonulatát, a mai Fruska Gorát.  Szabadkai orvos és újvidéki tanár idegenvezetőnk minden zegét-zugát ismeri a tájnak! Segítségükkel – erdélyi, felvidéki, anyaországi és vajdasági pedagógusok - különleges történelmi időutazáson veszünk részt: elbeszéléseik révén egy délutánra visszarepülhetünk az Anjouk, a Hunyadiak és a Jagellók korába.

A redneki várhegyre igyekezve gyönyörű panoráma tárul elénk. Igen, itt volt egykoron az a híres-nevezetes borvidék! Valaha királyaink s előkelőink itták a Tarcal-hegy levét, de külföldön is évszázadokon át keresett magyar exportcikk volt a szerémségi bor. Szőlőt ma már csak nagyítóval találni errefelé. A környék a Monarchia utolsó évtizedeiben jobbára csak ércbányászatáról s vasfeldolgozó iparáról volt nevezetes. Ma fürdőjéről ismert, kedvelt kirándulóhely.

A történelmi vár alatt, a névadó település düledező régi temetőjében szerb, magyar, német, cseh és lengyel sírfeliratokra lelünk. Még ötven évvel ezelőtt is temetkeztek ide mieink, de a márvány meg öntöttvas sírjelek már ékezet nélkül – gyakran helyesírási hibákkal - tudatják, hogy kik nyugszanak alant.

A szórványok szórványán járunk. A helyiek becslése szerint jó, ha 3-4 százaléknyi a magyar errefelé – a Vajdaság fővárosának számító Újvidéken is tíz alatti!

Az állomáson azért egy megmaradt sínpár - rajta a Diósgyőr 1889-felirattal - a boldogabb időkre emlékezteti az utazót.



(Megjelent a Polgár Portálon, 2012. április 23-án)

Megtekintések: 111

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Boros Magdolna Május 2, 2012, 10:02am

Igaza lehet azoknak, akik Szent István országában az egykor virágzó Szerémséget, az első süllyedő magyar Atlantiszként emlegetik. Kezdődött a husziták üldözésével, dúlta a török, uralta az osztrák.....stb. stb. Véletlen, hogy a szórványok szórványává lett?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek