Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Már nem először hallom, olvasom, hogy a Nagytemplom és a Református Kollégium közötti – nemrég újrarendezett és körbekerített – parkot Romkertként emlegetik. Legutóbb éppen a Hajdú-bihari Napló április 14-i számában láthattunk egy totálképet az Emlékkertről, s a képaláírás itt is: Romkert.

Nem szeretném, ha összekevernénk az elnevezéseket! E terület időtlen idők óta Emlékkertként ismert, elsősorban a Gályarabok Emlékoszlopa miatt, melyet mártír prédikátor eleinknek állított a hálás utókor. Szakrális értékét tovább növeli, hogy Debrecenben jártakor II. János Pál pápa megkoszorúzta, jelképes bocsánatkérésként, kiengesztelésül az ellenreformáció túlkapásaiért. A Romkert nevű vendéglátó egység Emlékkertbe telepítése, a Nagytemplom tövébe, pár méterre az Emlékoszloptól több mint hiba volt! Debrecenben gyakran megforduló hazai és külföldi barátaim-ismerőseim egytől egyig nálam sarkosabban fogalmaztak (s most megpróbálom a lehető legszelídebben interpretálni): Kinek volt az az ízléstelen ötlete, hogy idetervezze, s ki volt az az, eszement, aki engedélyezte?! Képzeljünk csak el egy hasonló műintézményt a Notre Dame tövében, vagy közvetlenül a kölni dóm évszázados falainál!

Bármilyen színvonalas és kulturált szórakoztatás színhelye is a Romkert, itt nincs helye ilyesminek, invitáljanak akár irodalmi teaházba, akár dzsessz-koncertre!

Oly kevés épen maradt műemléke-műemlékegyüttese van már Debrecennek! Ha már az átkosban – minden tiltakozás ellenére! - lebontották a Kollégium mögött Kölcsey-lakóházát, s helyén most a Hotel Lycium garázslejárója s egy minekisnevezzem óra (virág? nap?) díszeleg, ha már a legújabb kori üzleti tülekedés tönkretette a cívisváros legjellemzőbb belvárosi részeit, ránk erőltetve plázakultúrát, legalább a Nagytemplomot s szűkebb környezetét hagynák békén! Mert ha van Debrecennek a város történelmével, büszke kálvinista múltjával szervesen összefonódó, szakrálisnak tekinthető s emblematikusan is mindenkor és mindenhol megjeleníthető helye, akkor ez az! Az emlékkert pedig Emlékkert és nem rom!

Írom mindezeket az Úr 2012. esztendejében, április 18-án, a Műemléki Világnapon.



(Megjelent a Hajdú-bihari Napló 2012. április 21-i számában)

                                                                                                                         

Megtekintések: 127

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Április 28, 2012, 8:50pm

Igen. Emlékszem, régebb - mondjuk a szocreál idején, amiről aztán megállapítottuk, hogy az nem is irányzat, most mégis kiállítást szerveznek neki - az ilyesmiről mindig úgy kellett beszélnünk, hogy a régi és új harmonikus egysége...

Hozzászólt Rokonál Ágnes Április 25, 2012, 10:28pm

Szerintem egyszerűen gusztustalan, amit a főtérrel műveltek az utóbbi időszakban. Páváskodás, divatos hivalkodás, bulvár mámor - na és persze: pénz...

Ami nem bulvár, az már nem is "eladható"?

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 25, 2012, 1:45pm

Remélhetőleg nyitott fülekre, szemekre és főleg szívekre talál jajkiáltásotok. 

Hozzászólt Boros Magdolna Április 25, 2012, 1:11pm

Emlékkert bizony,  a benne levő szobrok, emlékoszlopok miatt is!   Mindig rosszul esik a szemnek, ha műemléképületek közé  modern épület ékelődik. Mit keres egy vendéglátó egység a Nagytemplom és Református Kollégium között, két méterre a templom tövétől? Sem stílusában, sem méretében, sem rendeltetésében nem illik a képbe, Hol vannak a városrendezők, műemlékvédők?  Vagy fontosabb az " üzlet " ? 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek