Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A lakosság felekezeti megoszlása szinte reformáció-korabeli: nyolcvan százalékban református, a maradék jobbára római katolikus, vagy görög, csak töredéke a két kisegyházé.  Két temploma is van a többségieknek, két önálló gyülekezettel, két lelkésszel. Nyakas kálomisták, parancsra vagy kényszerre még nagy időkben sem hajoltak, s a kurucos tartás ma is jellemzőjük. A kistemplomot a Kádár-éra egyházellenes éveiben építették, torony nélkül, mert azt végképp nem engedélyezte a hatalom, de a helyét jól megalapozták, falát tetőig felhúzták, s amint enyhültebb idők jöttek, azonnal megépítették. Atyánkfia e templomba jár, bár még a régi, „fentiben” konfirmált (az orgonát is fújtatta olykor, ha a nagyobbak megengedték).

 

Vagy húsz évig egy többgyermekes házaspár pásztorolta a két gyülekezetet, közmegelégedésre - a kistemplomiban többnyire a tiszteletes asszony szolgált. Szerették is nagyon, mert szép szavú, jó hangú, barátságos teremtés volt. A hívek zöme idősebb, de feltűnően sok a kisiskolás korú, s igen népes a konfirmandusok köre – velük mindig a KIE-ben foglalkozott nagytiszteletű úr, miként a gimnazistákkal is.  (Az új tiszteletesékkel atyánkfia még ismerkedik.)

Bár a templom új, a rend azért a régi: szószékről nézvést balra a férfiak, jobbra a nők s a gyerekek. A mózesszék előtt már elektromos orgona díszeleg, a lelkészek szükség szerint kántorizálnak, de az istentiszteletet megelőző közéneket ma is a kurátor vezeti, ki évszázados tradíció szerint diktál. E szerepkör még a kálvini őseklézsiák idejéből való, az írástudatlanság korából, mikor a kántor, vagy valamelyik jó hangú literátus atyafi soronként recitálta a dicséretet, mit aztán a gyülekezet szépen kiénekelt. Így zajlik ez mindmáig! Zsoltárreform ide, bibliareform oda, biz’ itt a régi módon zengik, andante, hosszan kitartva a sorvégeket. A hetven felé ballagó kurátor - egyben a mindenkori temetések funerátora, kisebb alkalmakkor a tiszteleteséket  is helyettesíti, ha kell  -  közmegbecsülésnek örvend, s mint mondják, „tálentumos” férfiú, pedig csak egyszerű faipari szakmunkás volt.

 

Vasárnap van, már a biciklitömegből látni, hogy bent lehetnek vagy háromszázan, a virágdíszből meg hogy keresztelnek is.  Korszakos újítást jelentett be idejövetelekor a "régi" nagytiszteletű úr: a cigánygyermekeket is szabályosan, az úrasztalánál kereszteli, a teljes gyülekezet előtt, nem pedig a torony alatti kis szobában, mint elébb - Isten báránykái ők is! Az első két sort ezért tölti meg ma széles rokonság.

De az Úri imádság még mindig a régi módon szól, ahogyan azt Károli közreadta volt: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben…

 

Megtekintések: 136

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Boros Magdolna Április 23, 2012, 1:38pm

Írásodat olvasva, egyik legszebb zsoltárunk sorai csengtek fülemben:  "Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az Ő szent nevét áldják!  "

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 23, 2012, 12:55pm

Felesleges szót sosem találok, akármelyik írásodra gondolok. Mindig a lényeg kerül az olvasó elé, ez nagyon nagy érdem, sokan tanulhatunk ezekből a tömör, mindig más témát körüljáró írásaidból. Részemről hálás köszönet, hogy itt vagy közöttünk, és írsz, csak írsz. Így érdemes!

Szenteltessék meg a Te neved...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek