Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A bolt már gyermekkorában is bolt volt. Mondják, egy zsidó család alapította még az első világháború után, leszorulva ide, valahonnan Máramarosból, s hogy mindig Varjú-boltnak hívták, leghosszabb ideig regnáló tulajdonosa után. Eredetileg kimérést is ragasztottak hozzá, jobbára az hozta a hasznot, utóbb minősítették vissza raktárrá. Néhány nagyapakorú még őrzi a kocsmai kunsztok és borgőzös szóváltások emlékét…

 

Ide szalajtották hát atyánkfiát kiskorában, s most újra ide jár tejért-kenyérért, meg ami kell, a Varjú-féle boltba, hiába díszeleg cégtábláján az Ifjúság ABC felirat, csak e néven emlegetik. A keresztapa egykor még szóváltásba is keveredett, mikor egy Csóka nevezetű akarta tőle megvenni, mert azt hitte csúfságolja, de hátul aztán elsimították a dolgot.

A személyzet barátságos, rend és tisztaság mindenütt. A környék pár utcája adja vevőkörét, meg az egyik romatelep (ebből három is van a faluban, egymástól jól elkülönülve, törzsek szerint), nekik is útba esik. A választék mindig a vevők igényeihez igazodik, a tulaj szeizmográf-szerűen reagál az anyagi-korosztályi-ízlésbeli változásokra. Csak azt nem érti atyánkfia, hogy a tejet miért éppen Somogyból hozzák, a pékárut meg a szomszéd kisvárosból, mikor tejfeldolgozó a közelben is van, sütőüzem meg tán százlépésnyire. Abban azért már van logika, hogy töményt kizárólag félliteres kiszerelésben tartanak, az „ampullákat” meg a „kétdekásokat” ne itt fogyasszák a bolt előtt, aki inni akar, megveszi ezt is. Az italosztály a legtávolibb sarokban található, remek üzleti fogás, szépen kacskaringózva lehet megközelíteni, oda-vissza aztán mindig kerül még valami a kosárba.

Egy fiatalasszonyra csodálkozik rá atyánkfia, ki süteményt vásárolna iskolába induló gyermekeinek. A megszólalásig hasonlít egykori osztálytársára, a szép kis cigánylányra, aki hetedik után kimaradt, mert „úgy maradt”, s tizenhat évesen már a „kettedik urával” élt. Mai ez a bukta? – kérdi.  Persze! – hangzik a válasz, majd „félre”, hogy azért ő is hallja: A jövő héten meg alig várja majd, hogy leértékeljük a másnapos kenyeret. Most kaptak segélyt, költenek ész nélkül, fej nélkül. Atyánkfia azonban már az ismerős menyecske habos-babos belépőjét figyeli, a piacról jött, kosara zöldségfélékkel teli, kellene még egy kis delikát meg cérnametélt a főzéshez, de már fordul is, mert kezdődik az ismétlés.

Atyánkfia meg azon tűnődik, hogy a szépen ápolt pázsit helyén milyen jól mutatna náluk egy-két zöldségágyás a karfiol meg káposztafejek között. A díszkivilágítás azért maradhatna.

 

Megtekintések: 376

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt László József Attila Április 21, 2012, 12:29am

    Tettszett a kis történet! Ami a zöldséges kertet illeti anyagilag tényleg nem éri meg...de édesanyámnak tavaly volt 15 paradicsom palántája  és arról  a kis fiacskám  igen  szívesen szedegette le a paradicsomokat reggeli előtt amikor még a harmat csepptől ragyogtak.Igen az nagyon finom volt...MAGYAR ÍZE VOLT!!!!És ezt semmi nem potólja .köszönjük hogy vagytok és hogy egymásért vagyunk Magyarok!  

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 19, 2012, 10:01am

Milyen jó hogy van ez az oldal, a mi oldalunk...:).

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Április 19, 2012, 9:07am

Nahat, ezt a meglepetest! Ezt a templomot ugy ismerem, mint a tenyeremet, hisz nagyapam volt itt a lelkesz 1960-ig es itt laktak a parokian. A lentebb emlitett cukorkat idaig szopogattam :)))))

Hozzászólt Ozsváth Sándor Április 19, 2012, 8:23am

Kedves Mária, köszönöm a messze távolból küldött megjegyzését! Viszonzásképpen fogadja szeretettel néhány fotómat - Ákos gyönyörűséges Árpád-kori templomáról!

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Április 19, 2012, 5:25am

Gyermekkorom kis boltja Akoson volt, ahol meg arra is ideje volt a boltos bacsinak, hogy kikerdezzen a szorzotablabol. A "mennyi 7x8?"-ot annyit hallottam, hogy csak erre emlekszem. Az erte kapott cukorkat aztan hazaig szopogattam.

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Április 18, 2012, 9:37pm

Nekem Porumb néni boltja jelentette ugyanezt.Régi szép idők...Köszönöm, hogy megírtad!

Hozzászólt Dr. Csuták János Április 18, 2012, 1:04pm

Nálunk is volt ilyen "Varjú-bolt"-féle, csak mi kisszövetkezetnek (ejtsd: dupla esszel!) hívtuk. Volt cukorka zacskóba, két forintért, másfél-, kétkilós üvegekből lapátolta ki Zsófika néni kis fémlapáttal. Sokáig bírta magát az "önkiszolgáló" világban is, amikor már megnyílott a nagy ABC a faluban, aztán csak beadta a derekát. "Önki" lett belőle is, de ebben a formában nem élt sokáig; rend és tisztaság volt ott is, csak más volt a bolt illata,mint régen, amikor mégolyjjal volt felkenve a padló és gumicsövön szívták a petróleumot a nagy hordóból a sarokban. Ennek ellenére a fehér köpeny patyolat-tiszta volt a boltosnénin, aki mindíg mosolygott, bárki tért is be rendszeresen, vagy tévedt be csak olykor-olykor.

Ma viszont: nem éri meg a kertben zöldséget termelni - lehet hallani lépten nyomon. És ebben a TESCO-s világban talán ez kicsit igaz is. Sajnos.

Hozzászólt Boros Magdolna Április 18, 2012, 11:35am

Nekem tetszettek gyerekkoromban a Varjú - bolthoz hasonló kis üzletek. Nem csak a sajátos hangulat vonzott ide, hanem a polcokon hatalmas üvegedényben tárolt finom selyemcukor is. Két forintért 10 dkg-ot mért nekem a boltos bácsi, az általa megsodort papírtölcsérbe. Nem véletlenül örültem tehát, ha boltba küldtek! . .

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 18, 2012, 10:20am

Ebbe a "Varjú" boltba beleszorult múlt és jelen egyaránt, nagyon szemléletes módon, ahogy már megszokhattuk. Az "ampullán" vagy "kétdekáson" akadt meg a tekintetem, pontosan mit takar nem is tudom, de minap egy idősebb férfi vásárolt ilyen kis ampullás italt itt a mi kis boltunkban, mellé egy csomag cigit, az olcsóbból és még két zsemlyére is futotta pénzéből. Ilyeneken én mindig elcsodálkozom...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek