Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A bolt már gyermekkorában is bolt volt. Mondják, egy zsidó család alapította még az első világháború után, leszorulva ide, valahonnan Máramarosból, s hogy mindig Varjú-boltnak hívták, leghosszabb ideig regnáló tulajdonosa után. Eredetileg kimérést is ragasztottak hozzá, jobbára az hozta a hasznot, utóbb minősítették vissza raktárrá. Néhány nagyapakorú még őrzi a kocsmai kunsztok és borgőzös szóváltások emlékét…

 

Ide szalajtották hát atyánkfiát kiskorában, s most újra ide jár tejért-kenyérért, meg ami kell, a Varjú-féle boltba, hiába díszeleg cégtábláján az Ifjúság ABC felirat, csak e néven emlegetik. A keresztapa egykor még szóváltásba is keveredett, mikor egy Csóka nevezetű akarta tőle megvenni, mert azt hitte csúfságolja, de hátul aztán elsimították a dolgot.

A személyzet barátságos, rend és tisztaság mindenütt. A környék pár utcája adja vevőkörét, meg az egyik romatelep (ebből három is van a faluban, egymástól jól elkülönülve, törzsek szerint), nekik is útba esik. A választék mindig a vevők igényeihez igazodik, a tulaj szeizmográf-szerűen reagál az anyagi-korosztályi-ízlésbeli változásokra. Csak azt nem érti atyánkfia, hogy a tejet miért éppen Somogyból hozzák, a pékárut meg a szomszéd kisvárosból, mikor tejfeldolgozó a közelben is van, sütőüzem meg tán százlépésnyire. Abban azért már van logika, hogy töményt kizárólag félliteres kiszerelésben tartanak, az „ampullákat” meg a „kétdekásokat” ne itt fogyasszák a bolt előtt, aki inni akar, megveszi ezt is. Az italosztály a legtávolibb sarokban található, remek üzleti fogás, szépen kacskaringózva lehet megközelíteni, oda-vissza aztán mindig kerül még valami a kosárba.

Egy fiatalasszonyra csodálkozik rá atyánkfia, ki süteményt vásárolna iskolába induló gyermekeinek. A megszólalásig hasonlít egykori osztálytársára, a szép kis cigánylányra, aki hetedik után kimaradt, mert „úgy maradt”, s tizenhat évesen már a „kettedik urával” élt. Mai ez a bukta? – kérdi.  Persze! – hangzik a válasz, majd „félre”, hogy azért ő is hallja: A jövő héten meg alig várja majd, hogy leértékeljük a másnapos kenyeret. Most kaptak segélyt, költenek ész nélkül, fej nélkül. Atyánkfia azonban már az ismerős menyecske habos-babos belépőjét figyeli, a piacról jött, kosara zöldségfélékkel teli, kellene még egy kis delikát meg cérnametélt a főzéshez, de már fordul is, mert kezdődik az ismétlés.

Atyánkfia meg azon tűnődik, hogy a szépen ápolt pázsit helyén milyen jól mutatna náluk egy-két zöldségágyás a karfiol meg káposztafejek között. A díszkivilágítás azért maradhatna.

 

Megtekintések: 362

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt László József Attila Április 21, 2012, 12:29am

    Tettszett a kis történet! Ami a zöldséges kertet illeti anyagilag tényleg nem éri meg...de édesanyámnak tavaly volt 15 paradicsom palántája  és arról  a kis fiacskám  igen  szívesen szedegette le a paradicsomokat reggeli előtt amikor még a harmat csepptől ragyogtak.Igen az nagyon finom volt...MAGYAR ÍZE VOLT!!!!És ezt semmi nem potólja .köszönjük hogy vagytok és hogy egymásért vagyunk Magyarok!  

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 19, 2012, 10:01am

Milyen jó hogy van ez az oldal, a mi oldalunk...:).

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Április 19, 2012, 9:07am

Nahat, ezt a meglepetest! Ezt a templomot ugy ismerem, mint a tenyeremet, hisz nagyapam volt itt a lelkesz 1960-ig es itt laktak a parokian. A lentebb emlitett cukorkat idaig szopogattam :)))))

Hozzászólt Ozsváth Sándor Április 19, 2012, 8:23am

Kedves Mária, köszönöm a messze távolból küldött megjegyzését! Viszonzásképpen fogadja szeretettel néhány fotómat - Ákos gyönyörűséges Árpád-kori templomáról!

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Április 19, 2012, 5:25am

Gyermekkorom kis boltja Akoson volt, ahol meg arra is ideje volt a boltos bacsinak, hogy kikerdezzen a szorzotablabol. A "mennyi 7x8?"-ot annyit hallottam, hogy csak erre emlekszem. Az erte kapott cukorkat aztan hazaig szopogattam.

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Április 18, 2012, 9:37pm

Nekem Porumb néni boltja jelentette ugyanezt.Régi szép idők...Köszönöm, hogy megírtad!

Hozzászólt Dr. Csuták János Április 18, 2012, 1:04pm

Nálunk is volt ilyen "Varjú-bolt"-féle, csak mi kisszövetkezetnek (ejtsd: dupla esszel!) hívtuk. Volt cukorka zacskóba, két forintért, másfél-, kétkilós üvegekből lapátolta ki Zsófika néni kis fémlapáttal. Sokáig bírta magát az "önkiszolgáló" világban is, amikor már megnyílott a nagy ABC a faluban, aztán csak beadta a derekát. "Önki" lett belőle is, de ebben a formában nem élt sokáig; rend és tisztaság volt ott is, csak más volt a bolt illata,mint régen, amikor mégolyjjal volt felkenve a padló és gumicsövön szívták a petróleumot a nagy hordóból a sarokban. Ennek ellenére a fehér köpeny patyolat-tiszta volt a boltosnénin, aki mindíg mosolygott, bárki tért is be rendszeresen, vagy tévedt be csak olykor-olykor.

Ma viszont: nem éri meg a kertben zöldséget termelni - lehet hallani lépten nyomon. És ebben a TESCO-s világban talán ez kicsit igaz is. Sajnos.

Hozzászólt Boros Magdolna Április 18, 2012, 11:35am

Nekem tetszettek gyerekkoromban a Varjú - bolthoz hasonló kis üzletek. Nem csak a sajátos hangulat vonzott ide, hanem a polcokon hatalmas üvegedényben tárolt finom selyemcukor is. Két forintért 10 dkg-ot mért nekem a boltos bácsi, az általa megsodort papírtölcsérbe. Nem véletlenül örültem tehát, ha boltba küldtek! . .

Hozzászólt Nagy Magdolna Április 18, 2012, 10:20am

Ebbe a "Varjú" boltba beleszorult múlt és jelen egyaránt, nagyon szemléletes módon, ahogy már megszokhattuk. Az "ampullán" vagy "kétdekáson" akadt meg a tekintetem, pontosan mit takar nem is tudom, de minap egy idősebb férfi vásárolt ilyen kis ampullás italt itt a mi kis boltunkban, mellé egy csomag cigit, az olcsóbból és még két zsemlyére is futotta pénzéből. Ilyeneken én mindig elcsodálkozom...

Hogyan segíthetsz?

vagy

vagy

PayPal és bankkártya

 vagy

adományozok


Banki utalással

magyarországi átutalással
Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2019   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek