Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 

Két jegyzőkönyvecskére leltem nemrégiben. Egy észak-erdélyi fiatalember naplókötetei, melyet még szülőfalujában kezdett írni 1944. október 1-én. Az akkor éppen 21 éves levente, november 16-tól már a 8/II. 6. számú honvédezred katonája, nyitott szemmel és érzékeny lélekkel élte át a II. világháború utolsó félévét, majd az amerikai hadifogságot az Atlanti óceán partján, Franciaországban, a szabadulást, végül a hazatérést ’46 márciusában.

Történészek, politikusok, a „közbeszéd” oly sokszor emlegeti ezt az időszakot, s már könyvtárnyi az irodalma, de hogy mit látott, mit gondolt, hogyan érzett ugyanakkor egy parasztfiú, egy egyszerű magyar honvéd, arról vajmi kevés híradás szól.

A zömében fogságbéli napló szinte minden sorát érdemes volna idézni! Mivel első feljegyzései éppen Adventre estek, e napok elmélkedései közül a december 24-i bejegyzést idézem – a tisztelet és a tisztesség kedvéért szöveghűen.

                                                                                                         O. S.

 

 

Karácsony szent estjén: Robog a vonat az Erfurt-Fulda közötti távon. A hideg kocsikban sokat szenvedett magyar honvédek körül álják a füstölgő tábori kályhát. E nehéz helyzetbe a messze idegenbe a szenvedések között is de boldogan visszaemlékezve az édes szeretteikre s a régen eltöltött boldog időkre. Itt állok én is a többi bajtársak között s karácsony szent estélyén visszaemlékezek az othol maradt szeretteimre a régi boldog időkre s a már eddigi szenvedésemre s szemeimet ellepik a nehéz könnyek s keblem belsejéből egy mély sóhaj száll az egek urához „Istenem vajon a jövő karácsony szent estjét is igy fogom tölteni” Ezen az éjszakán nemigen gondoltam másra csak az othol maradt boldogságra. Egy békés kis magyar falura, Egy jó öreg asszonyra, az édesanyámra, a kis hugomra s a szeretet ösmerösokre. és egy barna kislányra akitől még else tudtam bucsuzni. E szent estén gondolatba othol jártam odahaza nagyon boldog voltam. E szent estén nagyon elszomorodtam akkor amikor az üres tarisnyámat elővettem. Vacsorázni  kelett volna ha lett volna mit. nincs annyi enni valóm, hogy jól lakhassam. Máskor ezen az éjszakán karácsony szent estéjén, azt sem tudtam, hogy mit egyem, kalácsot, különbnél különbb féléket tésztát, vagy a jó eledeleket, de nemkelett egyik sem mert nemvoltam éhes. S ittvagyok most. nincs egy betevő falatom se nincs jó meleg ruhám, nincs egy csep szülei meleg a közelembe. A régi boldog karácsony szent este helyett ittvan egy hideg, zord s boldogtalan szent este. De én bizom a jó Istenbe, hogy meg fog még segíteni s haza fog még egyszer vezérelni szerencsésen a boldog családi othonba s fogok még tölteni szebb jobb s boldogabb szent estét. Isten legyen velem

                                                            

Megtekintések: 470

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Január 9, 2012, 4:46am

Legyen beke! Ne keljen haborut at elnunk! Isten legyen veled es mindnyajunkkal!

Hozzászólt Ozsváth Sándor December 24, 2011, 7:56am

Köszönöm a hozzászólásokat, a videofelvételeket és Berekméri Edmond marossárpatataki "párhuzamos történetét". A Budapesti Operettszínház lenyűgöző Abigél-előadását én is szeretettel ajánlom megtekintésre mindenkinek.

Boldog ünnepeket!

Hozzászólt Huszár Lajos December 23, 2011, 5:47am

''Az ember sosem tudja, mi is az a karácsony, amíg egy idegen országban el nem veszíti azt.'' / Ernest Hemingway/

Hozzászólt Mária Hendrik December 23, 2011, 2:20am

Nekem ez jutott eszembe.

Hozzászólt Mária Hendrik December 23, 2011, 2:19am
Hozzászólt Rokonál Ágnes December 22, 2011, 10:41pm

Most egy dal jutott eszembe ... halovány reflektálásnak talán megteszi: http://www.youtube.com/watch?v=7qL1HBkjG7M&feature=related

Hozzászólt Boros Magdolna December 22, 2011, 5:27pm

Nekünk is meg kell állnunk egy pillanatra, s gondolni mindazokra, akik ma sem bővelkedhetnek a Karácsony örömeiben!

Hozzászólt Modi Dezsö December 22, 2011, 4:46pm

Megható történet sajnos régen a zürzavaros idökbe sokan töltöttek hasonlóan az ünnepeket.

........hogy miért nem tud megszünni a háború mindenütt e kerek földön????????

Ès élhetnének az emberek békében-szeretetben,függetlenül vallási és nemzeti hovátartozásuktól!!!

Áldott-Békes Karácsonyt mindenkinek!

Hozzászólt Nagy Magdolna December 22, 2011, 11:25am

Megtalált értékek ezek, Sándor és Edmond, köszönettel és lelkiekben gazdagodva várjuk a karácsonyt.

Hozzászólt Kenesei Aurélia December 22, 2011, 10:19am

A katonák sok szenvedés után végül hazakerültek,hogy bizonyságot tegyenek arról:"Minden lehetséges annak aki hisz"/ Márk 9/23/...velük volt a mi Istenünk s hazahozta őket.Nagy értékű,szép írások ezek a naplók, jó,hogy megismertettetek velük.Köszönöm így karácsony váráskor legalább rájuk gondolunk!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek