Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kering az atyafi a pesti belvárosban, barkácskészletet szeretne vásárolni. Nem idevalósi, nyugalmazott néptanító, ahogyan odahaza, a túloldali Szatmárban mondják, de most ideát telel, nagylányánál. Órák óta keresgél egy olyan boltot, ahol végre megvásárolhatná a kis lombfűrészt, fúrót, reszelőket, fogót, kalapácsot, miegyebet tartalmazó egységcsomagot, olyan hatéves fiúcskának valót. Régebben, van annak már vagy húsz éve, több helyen kínálták otthon is meg itt is a kirakatok, de most sehol. Egy ideje gyakrabban jár Pestre. Teheti, mert mióta felvette a magyar állampolgárságot s bejelentett lakása van, „Gyula-bérlettel” utazhat, vagyis ingyen. Azelőtt sokáig nem járt át, mert még a ’80-as évek végén vérig sértették. Ott magyarsága miatt bozgorozták, itt meg lerománozták. Elhatározta, hogy csak akkor fog újra jönni, ha útlevél nélkül és magyar állampolgárként teheti. Igaz, eredetileg ezt nem így gondolta, ahogyan végül megvalósult, de az Úr útjai kifürkészhetetlenek…
Váratlanul ordibáló fiatalok rohannak el mellette, valamilyen szakállas-emberes zászlót lobogtatva, majd a sarkon eltűnnek a Duna irányában.

Kezdő tanítóként még a hetvenes évek elején gyakran jött atyánkfia is kisútlevéllel Mihályfalvánál vagy Börvelynél, leginkább történelmi könyveket, folyóiratokat vitt haza, a későbbi ínséges időkben meg margarint, delikátot, kávét, szappant „csempészett”. ’88-ban bukott le egy Erdély-trilógiával, miért aztán bevonták a kishatár-átlépőjét. Pestig egyszer sem merészkedett el, csak már az új évezredben, mikor óvónő lánya ide jött férjhez. Sajnos, nem jól éltek, a férj elhagyta a családot is, legutóbb Írországban látták, s hogy a lánya két gyermekkel magára maradt, bizony elkél a férfisegítség.  A leányka még hagyján, de a fiú nagyon eleven, örökmozgó, nehéz kordában tartani. Karácsonykor, a fenyőfaállításkor, díszítéskor vette csak észre, hogy milyen ügyes a gyerek, szívesen segédkezett, órákig bíbelődött ollóval, papírral, ragasztóval, s egész kis műremekek kerültek ki keze alól. Akkor határozta el, hogy barkácskészletet vesz neki.

A következő sarkon, a Duna felé fordulva nemsokára utolérte a közel félszázra duzzadt csapatot, kik „Orbán, takarodj!”-ot skandálva rajcsúroztak a soros kereszteződésnél. Körbejárt a laposüveg is, húztak belőle becsülettel, gyantáznak, gondolta, mikor megakadt a szeme egyikük pólóján. No, nem az ugrabugra leányka hullámzó dombocskái érdekelték, hanem a rajta feszülő négy nagybetű. Még gyermekkorában látta először a tévében, valamilyen nemzetközi meccsen, piros mezes focisták hátán. Csak egy-két tévé volt még náluk akkoriban, s ők a kultúrházba jártak estézni, mert ott a lehetett fogni Pestet is. Igazából két antenna is volt a tetőn, a másik Bukarestet hozta, s a teremben egy váltókarral lehetett választani. Ha felcsapták, Budapest jött be, ha meg le, akkor Bukarest. Kérdezte is az éppen mellette pipázó Gyula bácsit, hogy mit jelent a négy betű, az a cöcöcöpö. Az ötven körüli nagy focirajongó, aki a világháború után még pár évig a Szovjetunió vendégszeretetét élvezte, jó szaftosan válaszolt: a cirmos cica cafrangos p….ja, s ráadásképp sercintett egy nagyot.

A feliratos lányka éppen elkezdte őt is agitálni, hogy „jöjjön velünk, tata, mert a zorbánnak menni kell”, mire válaszként, összeszedve a nyolcévnyi tanulás során felhalmozott orosztudását, visszakérdezett a betűkre bökve: Znaes li ti, sto eto znacsit? A leányka a száját is eltátotta zavarában, majd, miután a lámpa zöldre váltott, még hátralökte: Paraszt! Az, persze, mosolygott atyánkfia, hiszen minden ősöm az volt. De hol egy barkácsbolt?

(Kissé rövidített változata megjelent a Magyar Hírlap 2015. január 24-i számában)

Megtekintések: 424

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Szilágyi Mihály Január 28, 2015, 2:44pm

Jó írás, nagyon tetszett!

A hátteret nem érdemes firtatni, mert csak fontosabb dolgainktól vonja el a figyelmünket.

Hozzászólt Ambrus Ákos Stefan Január 28, 2015, 12:52pm

Talán "az" Orbánoknak(vagy "a"...oknak?miért nem "egy"...-eknek?,nincs "egy Lőrincze Lajos",meg az "Édes anyanelvünk"rovat?) nem állt érdekében fenntartani a barkács bóltokat,nehogy az ügyeskedő nebulók a gondólkodás mellett elüssék őket a ...{"ne szóly szám,nem fáj fejem"?nem! Nem tudom és nem az Én dólgom,bár a vállasztásokig több felkérést küldtek (az Orbán Viktór aláirásával,vagy  nélkűle)felkérve(szólitva?), hogy élyek szavazási jógommal.Az óta semmi!(gondolom" az"Orbánra kellett vólna,de nem tettem,mert :"ne üsd az órrod a más fazakába", vagy inkább:"törődj a magad dólgával"?("nu-ti ba(Ö)ga nasul,unde nu-ti fierbe oala"!!!}Sajnos Mv.helyen is eltűntek a barkács bóltok,valami hasonló létezik,de nem a gyerekeknek való,pedig ,de jó lenne(jobb mint a TV,...)Talán nem ez a lényeg,engem ez inditott hozzászólásra.Szegény gyerekek,rontsátok a szemetek,mert e bóltok már nem léteznek!(sajnos,eme tájékoztatást gyerek nem hiszem,hogy ólvassa,lehet,hogy tűntetnének?Hát,ha a "nagyok"-hoz is eljut ez a hiányosság,változik valami?(Előfordúlhat,hogy akkór sem tőrténik semmi,vagy igen?)}

Mv.hely.2015.jan.29.                                                Tisztelettel A.Ákos.

Hozzászólt Hajdó Károly Január 28, 2015, 9:38am

Hátha, ezek mindig tüntetnek, mikor dolgoznak? Bocsásd meg nékik Uram, mert nem tudják mit cselekednek!

Gratulálok! Aktuális, életszerű. A jót sugározza. Remélem, megtalálta a barkácskészletet, ha már felfedezte a kedves, de csintalan unokájában azt a "szikrát", amelyet ápolni kell, hogy ne váljon a tüntetők martalékává.

Hozzászólt Sebestyén Péter Január 27, 2015, 9:57pm

Attól, hogy paraszt, még nem bunkó. Sőt. S mégcsak nem is vidéki...:)

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Január 27, 2015, 9:53pm

...főleg a sorok között. Hogy ne sértsek meg senkit, mert jön az ombudsman.

Hozzászólt Gálffy Mária Január 27, 2015, 9:33pm

Nagyon,nagyon jó.Egy pár sorban átfogva több emberöltőnyi történelem.Élvezetes volt olvasni(a sorok között is)

Szívesen olvasnék máskor is.

Köszönöm

Hozzászólt Barta László Január 24, 2015, 12:52pm

Bizony-bizony,jár így az erdélyi akarva-akaratlanul.És jó a "helyzetjelentés" is! Életszerű.

Tetszett! Üdvözlettel.

Hozzászólt Sebestyén Péter Január 24, 2015, 11:57am

Nagyon jó! Le a kalappal! Köszönjük!

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Január 24, 2015, 9:59am

Nagyszerű élmény volt olvasni! Hangulatjelentés történelmi "alátéttel" - mesterfokon. 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek