Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Egyre gyakrabban gondol rá atyánkfia: Kellene egy kutya! Barátai is biztatják, merthogy a kutya jó társ, meg enyhíti a magányt, s szinte egybehangzóan állítják, neki egy spániel volna az igazi, mert olyan egyforma a karakterük.

Ötéves lehetett, mikor az apja váratlanul, kis narancsszínű, vinnyogó szőrgombolyaggal állított haza, a furcsa színű valamit aztán Betyár névre keresztelték. Remélte, hogy ha majd nagy lesz, versenyre kel utcabeli társaival - atyánkfia még a falkavezérséget sem tartotta lehetetlennek! Az eb növekedtével aztán reményei egyre apadtak, mert a Betyár, nevével ellentétben nem lett harcias, került minden összeakaszkodást, inkább eloldalgott, még futni sem szeretett, napszámra csak lófrált. Furcsa színe miatt meg állandóan csúfolták - helyette is sírt szégyenében.

A nagyfiúknak, az igazi kutyásoknak agaruk volt, némelyiknek kettő-három is, csakhát korcsok szegények, sajnálkoztak, nem olyanok, mint régen, a báró úr idejében. Egy kimondhatatlan nevű francia arisztokrata honosította meg errefelé az agarászatot, még a két háború között.Gyönyörű falkája volt, mellette pecéreket tartott, irigyelték is érte nagyon a környékbeli suhancok, s titokban utánozták bizonytalan eredetű agaraikkal, évtizedeken át. Szép tavaszi vasárnapokon, délután, rendszerint a csatorna töltésén futtatták kedvenceiket, a hídtól a villanygyárig. Gyönyörű látvány volt, s atyánkfiát mindig lenyűgözte, ahogy a kutyák szinte úsztak a levegőben, gazdáik után száguldva. Az öregek persze legyintettek: Láttátok volna a báróét!

Aztán, valamikor a '60-as évek elején nagyot fordult a világ! Épp a környéken forgatták Mátyás királyról a "Mit csinál felséged 3-5-ig?" című filmet, s az egyik jelenethez - gazdáiknak némi pénzmagot is ígérve -  agarakat verbuváltak. A szakértők majd' hanyatt estek a meglepetéstől, mikor pár fiú beállított a toborzóra 6-8 fajtatiszta magyar agárral, a már kihaltnak vélt fajtából. Akkor derült csak ki, hogy az eddig lenézett "korcsok" egyike-másika többet ér a francia báró teljes falkájánál. Annyi pénzt kapott némely legényke, hogy megcsinálta belőle a szerencséjét!

Majd' négy évtized telt el azóta, s már atyánkfia felett is őszül, de nem hagyja nyugodni azoknak a tavaszoknak az emléke. Nemrég hozták hírét, hogy ismét futtatnak odahaza. Kellene egy igazi agár - morfondírozik. A neve már megvan!

 

 

Megtekintések: 72

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Június 16, 2011, 6:15pm
Lám, odagyűlünk, ahol kutyáról van szó.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 16, 2011, 12:03pm
Mennyi jó "kutyás" ember egy csokorban! Öröm olvasni a bejegyzéseket...
Hozzászólt zachari ilona Június 14, 2011, 10:41pm
en nagyon szeretem a kutyakat es nem erdekel ,hogy milyen fajhoz tartozik. huseges legyen ez a lenyeg.
Hozzászólt Dr. Csuták János Június 14, 2011, 10:18am
Bálint Mária hozzászólásával kapcsolatban: nekünk van egy nagyon jó szomszédunk ("keresztszülei" a kutyánknak). Ez a legjobb megoldás.
Hozzászólt Bálint Mária Június 14, 2011, 9:43am

Arra azért gondolj, hogy lesz-e kire hagynod, ha elutazol több napra valahova. Ha magaddal viszed, vonatjegyet kell neki venni, ha külföldre mész vele, akkor még kutya útlevél is kell, meg "csip", oltások ( a piszkos anyagiakat zárójelbe írom, ez mindjárt 15000 Ft.). A kutyapanzió elég drága. 

 

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 14, 2011, 9:25am
Sok jellegzetes, régi kutyafajtánk van - sajnos, keveset tudunk róluk. Főleg azok foglalkoznak vele, akiket valamiképpen érint - tenyésztik vagy tartják.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 14, 2011, 7:04am
Az egyik volt tanítványom szakdolgozatát forgatom éppen (címe: A magyar agár), kit művelődéstörténeti szempontból érdekelt e kérdés...
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 13, 2011, 5:58pm
Korcskutya vagy fajtiszta - egyformán lehet szeretni. Mi öt éve vettük magunkhoz egy "majdnem kihalt" magyar kutyafajta képviselőjét, egy mudit. Úgy gondoltuk, pásztorkutya lévén leginkább a Bojtár név illik hozzá. Nem is tévedtünk sokat. Kölyökkorában sokszor kétségbeejtette a családot - és a vendégeinket - féktelen viselkedésével. Minden általunk ismert nevelési módszerrel kudarcot vallottunk. Végül kutyatrénert hívtunk hozzá, aki felvilágosított, hogy ez egy falkavezér típus, így kell kezelni! A tanácsait követve mára egy rendkívül aktív, szolgálatkész, szófogadó kiskutyánk van. Szinte elfogytak a rossz tulajdonságai. Nincs reménytelen eset!
Hozzászólt Bálint Mária Június 11, 2011, 12:49pm
Szegény! A kiskutya is, meg te is. Volt sírás-rívás nálunk is, amikor édesanyám elparancsolta a háztól Lardit. Az ő neve a három tulajdonos nevének az egyvelege, amit a bátyán kisfia talált ki. Hiába minden, nagyon szeretett a zöldségeskertben szaladgálni. Állítólag, - szememmel nem láttam -, kitaposott mindent, úgyhogy, amikor mi látogatóba mentünk, már csak a hűlt helye volt, meg az adomák róla.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 11, 2011, 11:34am
A Betyárnál is régebbi kiskutyám - mindössze két hetet volt játszótársam -   Mackó névre hallgatott. A kiskölyök német juhász, míg vendégségben voltunk elpusztította anyám frissen keltetett kislibáit. Nagy pocakja meg a meghagyott lábacskák árulták el, hogy ki is volt a tettes... Bárhogy kérleltem, őt meg édesanyám "pusztította el" a háztól - elajándékozta.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek