Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Atyánkfiát már fiúcska korában megérintette az élő történelem. Odaát, a trianoni határ szatmári oldalán, nagyszüleinél nyaralva mindig tátott szájjal hallgatta a felnőttek beszélgetését - nem mese ez, gyermek! - a háborúkról s a két békekötésről, mely e háborúkat lezárta. Már kisgyermekként érezte, hogy itt valami szörnyű igazságtalanság történt velünk, s nem értette, hogy papának miért kell románul beszélnie, ha a néptanácshoz megy, vagy jegyet vált az állomáson, mikor a hivatalnok és a vasutas is magyar - egyedül a milic nem az.

Anyai nagyapja mindig azzal a "rongy emberrel", a vörös gróffal kezdte történeteit, s Kádárral, meg az elhíresült marosvásárhelyi beszéddel fejezte be. "Eladtak bennünket! Négy boldog évünk volt csak, mikor újra magyarok lehettünk" - mondta, s legyintett. Az apai nagyapa, aki négy állam hadseregének volt tényleges katonája meg szekundált, apró történetekkel színesítve a fő szálat (hogyan sorozták be "önkéntesnek" a Piave poklából éppen hazatérő bakát Kun Béláék, vagy hogyan akartak belőle őrmestert kreálni a román királyi hadseregben, s hogyan is építették az Árpád-vonalat Horthy alatt).

Atyánkfia egy életre megjegyezte magának 1920. június 4-ét, a magyar történelem Mohácsnál és Világosnál is sötétebb dátumát, s 1947. február 10-ét, amikor - úgy tűnik, immár egyszer s mindenkorra - bevégeztetett.

Mesélnek-e ma unokáiknak az öregek? Gyermekeink honnan ismerhetik meg a magyarság legújabb kori igaz történetét? Ideológiákkal átitatott tankönyvekből, ilyen-olyan szemléletű történelmi munkákból? Aligha! A 64 vármegyések szent hevülettel tüntettek pár éve a Kis Trianon palota előtt - mert így tanulták! - a Nagy Trianon helyett, a párizsi béke 60. évfordulóján meg arról beszélt a rádióban egy neves történész asszony, hogy a Luxemburg palotában írták alá az okmányt, holott amint azt a "munkás ruhás" szemtanú, Illyés Gyula megörökítette: a világtörténelem e fertályórás intermezzójára a Külügyminisztérium Óratermében, meg az abból nyíló szalonban került sor, XV. Lajos asztalánál.

Atyánkfia már csak abban reménykedik, hogy egyre több fiatal olvassa majd Tormay Cécile '19-es, Illyés, Cs. Szabó és Márai '47-es eredeti naplójegyzeteit, hogy tisztábban lásson múltat s jövőt.

 

 

 

 

 

 

 

(A felvételek Debrecenben, a Trianon-emlékműnél, a Magyar Fájdalom szobránál készültek 2006-ban.)

Megtekintések: 69

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 6, 2011, 9:18am
Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Lengyelország is szerepel a Trianoni békediktátum aláírói között!
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 6, 2011, 9:10am
Nagyon örülnék, ha így volna. Sajnos a mi tudatunkból ennél fontosabb dolgok is sikeresen kitörlődtek.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 6, 2011, 8:37am

Szerintem meg nem! Változatlanul nagyon kedvelnek bennünket, ezt sokszor megtapasztaltam Lengyelországban járva, de itthon is, velük találkozva. Hogy fordítva is igaz-e - abban már nem vagyok biztos?!

 

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Június 6, 2011, 8:32am
Nem vagyok jártas a politikában, de úgy érzem, ez a barátság már rég a legendák világába tartozik...
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 5, 2011, 11:02am
Ami az eddigieken túl engem még nagyon elkeserít az az, hogy a sok aláíró állam között Lengyelország (!) is szerepelt. A lengyelek azóta legalább bocsánatot kérhettek volna - a '"lengyel-magyar két jóbarát..." szellemében!
Hozzászólt Boros Magdolna Június 5, 2011, 9:31am

A bloghoz kiválasztott Kárpát-medence térkép szép, odaillő volt. Szívem szerint, én gróf Teleki Pál híres " vörös térképét "tettem volna be,amit magával vitt a béketárgyalásokra. A térkép, a Kárpát-medence etnikai viszonyát ábrázolta,piros színnel jelölve a magyar lakosságot. 3 400 000 magyar sorsáról volt szó! Clemenceau tiltása ellenére, Lloyd George eszmecserét kezdeményez a magyar küldöttséggel, amit a résztvevők szemmelláthatóan nagy érdeklődéssel figyelnek. Hatásosnak bizonyult!  És mégis.....

Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 5, 2011, 7:57am
A "kerekséghez" feltétlenül olvassátok el még Filep Mária bejegyzését a Magyar Fájdalom szobráról és Lord Lothermere-ről!
Hozzászólt Szente Cs. Janos Június 5, 2011, 12:36am
Ez a dátum, milliók sorsát és lehetőségeit megváltoztatta
Hozzászólt Nagy Magdolna Június 4, 2011, 10:06pm
A képekkel nagyon "kerek" lett a mai megemlékezés, köszönetünk érte! Néhnyszor már megnéztem, csak gratulálni tudok az értékes pillanatokért!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 4, 2011, 10:00pm
Nézzétek meg a debreceni Trianon-megemlékezésről készült felvételeimet a "Fényképek" rovatban! Ezek a fiatalok már sejtik...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével adományozok


átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek