Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Édenteremtés 

 A közösségből mindig akad valaki, akit ingerel a másik fokozott tevékenysége s az ebből származó népszerűség. Lám, Téged is számonkértek miattam. Fájt valakinek őszinte vallomásod. Mikor kérdezted leveledben, hogy bővebben írjál-e róla, elhárítottam, mert már nem élnek azok, akiknek egyrészt fényesítettem vezetői tekintélyét a munkámmal, másrészt ingereltem őket. Csodálkozva látom, milyen sokan emlegetnek könyvedben, mikor csak négy évig tűrtek meg. Kegyetlenül, örökre szólt a tiltás, és nem magamért, a munkámért, hanem más érdekért vettek vissza a tanügybe. Köszönöm sorsomnak ezt a megaláztatást, mert igaz barátokat szerzett, akik a bajban álltak mellém – és valahogy így teljes, a megaláztatással, a próbára tevő időszakokkal az élet.

Kijövetelünk morálisan kínzott meg, amíg fel nem ismertem itteni feladatomat. Nagyon közel érezlek a lelkemhez. 

Félek az otthoni látogatástól, öt évvel ezelőtti hazajárásunk után sok sértődés, fájdalom maradt, mert nehéz megérteni, hogy a hetedik és nyolcadik X között is rengeteg feladata lehet az ember lányának; bárhogy is húzza a szíve, nem maradhat, ha visszahívják – unokát őrizni.

Alkalmazkodnom kell. Pedig több mint negyven volt tanítványommal levelezem, s úgy lenne jó, ha mindenikkel beszélgethetnék. Ez lehetetlen. Emlékszem, mennyire elítéltem valakit, aki hazalátogatásomkor megüzente, hogy feltétlenül látni akar, menjek ekkor s ekkor a lakására! 

L. tegnapelőtt hívott fel. Beszámolt egy szívmelegítő rendezvényről, amiért nagyon tisztelem, mert MAGYAR BÁLT sikerült összehoznia. Hogy ez milyen nagy dolog, csak most értem meg igazán, mióta látom, mennyire igyekszik a magyarok egy rétege – a nagyi vagy egy távolabbi rokon németsége révén – ősgermánná válni. Ezek a Duna tévét sem szerelik be, magyar könyvet, lapot sem olvasnak. Szerencsére vannak olyanok is, akik a gyermekeikkel naponta tanulnak a megfelelő osztály magyar tankönyve alapján. Ezek a magyarok éltetik mind az egyházat, mind a kulturális életet.

Most volt vendégünk D. Gy. író, a berlini magyar kultúrház vezetője, s elmesélte, milyen nehéz helyzetbe került Düsseldorfban, mert a Magyarországról meghívott író, E. I. egy órai késéssel találta meg a helyiséget, melyben több mint félszáz irodalomkedvelő várta. D.GY. aztán beszélt az íróról, felolvasott a könyvéből, de a találkozás magával a szerzővel: elmaradt. Ilyen nálunk (otthon) nem történhetett volna meg, mi virággal mentünk volna érte vagy az állomásra, vagy autóval hoztuk volna el. D. irigykedve hallgatta, hogy Erdélyben mekkora rangja van a meghívottnak, hogy ínséges időkben is összeadott ételekből díszvacsorát rendeztünk. Hogy még jobban megmozgassam fantáziáját az erdélyi kultúrapártolókról, meséltem Rólad, kutatói, népművészeti, hagyományéltető, egész falut összetartó tevékenységedről, de akkor kapta fel a fejét, mikor kürtőskalács-sütő művészetedet is szóba hoztam.

Egyébként annak idején jó párszor éjjelizenét adó végzős osztályoknak én is kürtőskaláccsal kedveskedtem, volt erre segítségem. 

Rossz kézírásommal folytatom a beszélgetést, az ajándékba kapott elektromos írógéppel még nem tudok bánni. Egyébként Kós Károly az írógéppel írt levelet „mocskolódásnak” tartotta. Őrzök tőle pár értékes levelet. Megtisztelt azzal, hogy írótársairól is véleményt mondott. Nagyon elítélte az elmenőket. Wass Albertet is, és akit a legjobban szeretünk – vendégem is volt Sz.-ben – Áprily Lajost is. Ezért volt nekem olyan nehéz az eljövetel, mert legalább nyolcvan ballagó diákomnak készített R. bácsi fotót Kós Károlyról – mint az itthonmaradás, a helytállás jelképéről. Pár jó irodalmár tanítványomnak Kós Károly-ajánlással, kézírással adtam át az érettségi után ajándékomat. B. J. is ilyent kapott, és máig szégyellem, hogy D. J.-nek semmit sem adtam. Emlékszem, egyszer nagyon megbántott; de egy igazi nevelőnek nem szabad megbántódni. Régen megbocsátottam neki; magamnak nem tudtam megbocsátani akkori fájdalmamat. Hallom, örökbe vettek egy kisfiút. Nagy felelősség, rengeteg áldozat. Itt nagyon sok rossz szülő-gyermek kapcsolatot látok. Nagy ajándéka életünknek gyermekeink hálás jósága. Menyemet, vejemet gyermekemként szeretem. 

Kudarcot is sokat könyvelhetek el, amik most is fájó emlékek. Az összes Németh László-i tanításból három segített a legtöbbet: 1. A gályapadot is kutatásra használni. 2. A minőségre való törekvés. 3. Az édenteremtés. Igenis, ez az elsőrendű női feladat a családban, mert csak a derűs, intellektuális közeg alkalmas tanulásra, munkára, szórakozásra.  

Megtekintések: 276

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Március 22, 2014, 2:04am

sokáig jött az eltévedt levél... kilencvenes évektől eddig... sokmindent nem értek belőle , kéretik élnézni nekem, s mégis bizonyos dolgok megérintenek , különösen a nagy nevek.Ha jól értelmezem egy nő írta levélről van szó . Igenis én is így tudom , hogy az elsőrendű feladatunk : az édenteremtés....

   Üzenem Neked Bölöni Domokos , a legjobb , hogy soha nem fogjuk megtudni milyen is a halálon túl is sajgó fájdalmak s mégis úgy fájnak itt és most , hogy néha bele is döglünk. S hogy mid vérzik még a szíveden kívűl??? kitalálom : egy kicsit a lelked...

Hozzászólt Bölöni Domokos Március 17, 2014, 8:18pm

Ma nagyon megsértett valaki, egykori osztálytársam.

Vannak halálon túl is sajgó fájdalmak.

De én még élek.

Csak a fenti 2. pontot róttam fel neki, mert magyartanár létére slendriánul fogalmazta meghívónkat az ötvenéves érettségi találkozónkra.

A szöveget és a meghívót és magát a találkozót is viszont egyedül való sajátjaként "promoválta".

Hát legfeljebb nem leszek ott.

Mim vérzik még, a szívemen kívül?...

Majd pedig "szabályosan" kiközösített.

Ha nem leszek ott június hetedikén, ne az ő rovására írjátok, hanem kizárólag az enyémre.

Ezt az ellentétet, sajnos, nem tudtam kezelni...

 

Hozzászólt Tóth Ildikó Irma Március 17, 2014, 11:20am

Mintha a szüleim levelét olvasnám! Köszönöm.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek