Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Megkezdte 475. tanévét a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma

 

Pápa, Patak, Debrecen. E városok neve egybekapcsolódik híres református kollégiumukkal. Náluk ugyan régebbi Pannonhalma ősi iskolája, több mint ezeréves, de a hármak is lassan már félezer éve világító lámpásai a magyar művelődésnek. Talán Debrecen fonódott legjobban össze kollégiumával! A várost nem véletlenül nevezte így nyomdaalapító Huszár Gál: „Egész Magyarországnak és Erdélységnek… világosító lámpása” (Kálvin egyik Genfről szóló mondatát alkalmazva a városra). S nem véletlenül nevezték századokon át a Debreceni Református Kollégiumot „az ország iskolájának”, hiszen felsorolni is nehéz mindazokat, kik innen kiröpülve lettek naggyá a magyar történelemben, irodalomban, művészetben és tudományban

2012. szeptember 3-án 475. tanévét kezdte meg az „ősi shola”! Délután, a Nagytemplomban tartott tanévnyitó istentiszteleten dr. Győri József igazgató úr - megemlékezve a jubileumról is – elsősorban az eljövendőkre hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben még soha nem állt a magyar közoktatás olyan jelentős fordulat előtt, mint napjainkban, s sejteni engedte, hogy a Kollégiumra és annak gimnáziumára is reményteljes esztendők várnak…

A hagyományoknak megfelelően ez alkalommal fogadták kollégiumi polgárrá a 10. osztályosokat. Azért egyévnyi diákoskodás után, mert ekkorra már legalább tudják, hogy mire is vállalkoznak. (A „régiségben” ugyanígy, csak egy év és egy nap elteltével lehetett valaki városi polgárrá!)


A Nagytemplom falai komoly ünnepélyességgel visszhangozták: „Én….  hálát adok Istennek, hogy tanulmányaimat a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában folytathatom, ezáltal a Kollégium polgára lehetek. Ünnepélyesen elkötelezem magam az iskola házirendjének, a Kollégium írott és íratlan törvényeinek megtartására. Teljes igyekezetemmel azon leszek, hogy tanáraim vezetését követve hitben és ismeretben naponta előbbre jussak. Tartózkodom minden olyan cselekedettől és viselkedéstől, ami méltatlan lenne a keresztyén emberhez és a kollégiumi diákhoz. Képességeimhez és erőmhöz mérten igyekszem társaimat mindenben támogatni, a Kollégium jó hírnevét megőrizni és öregbíteni. Mindehhez a Szentháromság Isten segítségét kérem.


E fogadalomban talán benne rejlik az elmúlt 475 év is… 
                                                                                                          

(Megjelent a Polgár Portálon, 2012. szeptember 4-én)

Megtekintések: 132

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 8, 2012, 9:03pm

Ezt én is nagyon "komolynak és ünnepélyesnek", rendkívülinek tartom.

Hozzászólt Bálint Mária Szeptember 8, 2012, 2:04pm

Ez már valami! Hasznára válna a többi iskolásnak is, ha ünnepélyesen fogalalmat tenne. Alkalma volna beleéreznie magát a feladatba.

Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 7, 2012, 9:12pm

Eszembe jutott a nagyenyedi 375 éves évforduló, amit diákként éltem meg akkor és ott.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Szeptember 7, 2012, 5:09pm

Minél több ilyen tiszteletre méltó, "világosító" lámpásra lenne szükségünk...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek