Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Advent van, díszbe öltözött a város. Néhány üzlet már karácsonyi lázban ég, itt is, ott is felhangzik a diszkósított Csöndes éj, s van ám minden, mi szem-szájnak ingere… Piacon, bevásárlóközpontban járva – veszem észre magam – mindig kerül kosaramba egy kis csemege, legtöbbször datolya, vagy füge, s a mozdulat, mellyel értük nyúlok, szinte önkéntelen.

Otthon, kisgyermek koromban, az ötvenes évek közepe táján, Karácsony közeledtével egyre fokozódott az izgalom: Vajon mit hoz a Jézuska? Kishúgom pettyes ruhás babára vágyott, én meg arra a barkácskészletre, melyet nagyapa levélbelileg már megígért. S mindketten szívrepesve vártuk a még sosem látott nagyszülőket a határ túloldalán maradt Szatmárból. Vajon milyen lesz az első találkozás? Mit szólnak majd hozzánk, kiket még csak fényképről, s a sűrűn forduló levelek beszámolóiból ismernek? Légvonalban tán nyolc kilométer ha elválasztott bennünket, szép időben még falujuk tornyát is megmutatták szüleink a Kraszna-partról, papának-mamának mégis majd nyolcszáz kilométert kell vonatoznia, egészen Kötegyánig kerülve, hogy végre láthassanak bennünket. Örömünk még teljesebb lett, mikor egyszerre s váratlanul mind a négyen megérkeztek! Az apai-anyai ág méretes csomagokkal felszerelkezve jött, gyorsan előkerült a baba és a lombfűrészes barkácskészlet, de a csodák csodája még csak aztán következett: egy kisebb papundekli bőrönd több kilónyi déligyümölccsel tele!  („Odaát” akkor még szinte mindent lehetett kapni, később aztán fordult a kocka… ) Én, az ötéves  nagyfiú, a felnőttek elbeszéléseiből már hallottam bizonyos déligyümölcsökről, hogy van olyan, mint narancs meg banán, s egy fél citromot már láttam is, mert mikor beteg voltam, egy ismerős néni azzal kedveskedett, megízesítve teámat, de amit ez a bőrönd tartalmazott… A  sok-sok közönséges narancs mellett még doboznyi datolyát, meg karikába fűzött fügét is kaptunk! Olyan karácsonyom sem volt azóta.

Ma, ha valamilyen különleges, kedves ízre vágyom, bevásárláskor ezért nyúl önkéntelenül is e csemegékért a kezem. Mostanság azonban gyakran keseredik meg számban az édes íz, mert naponta látom-hallom, meg újságban olvasom, hogy újfent ridegebb-hidegebb a világ, s hogy mily sok ember számára örömtelen ismét a Karácsony.

Kisjézuskám, csak egy bőröndkével, ha kérhetném, de mindenkinek…

                                                                                                                                            

                                            

Megtekintések: 619

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Huszár Lajos December 4, 2011, 1:35pm

Megtekintések : 510 !!....Gratulálok Sándor! Kevés bejegyzés van ezen az oldalon  - Erdélyi magyarok a világban  -   ilyen sok megtekintéssel ! Ha egyáltalán van. Még várok  ehhez hasonlókat , de bármit, mert nagy-nagy érdeklődéssel olvasom , olvassuk !

Hozzászólt Kőrösi Gyula December 4, 2011, 12:38pm

És egy hasonló lelkiséget mint e cikk írójának is van... mennyivel más lenne mindenki karácsonya....és a világ!   köszönjük Sándor.

                                     Gy.

Hozzászólt Kékedy Nagy Magdolna November 30, 2011, 7:34pm

Nagyon szép,szivet melengető irás,köszönöm.

Hozzászólt Cseh Tamás November 30, 2011, 12:33pm

köszönöm, jó írás.

Hozzászólt gyuge erzsebet November 28, 2011, 1:58pm

Irasodbol a szomoru valosag ellenere az emlekeidbol a szeretet arad  felenk.Mindig atolvasom a hozza szolasokat is .A Jezus-i Szeretet es a karacsony szelidsege sugarzik beloluk.A felgyorsult mai rohano vilagbol Jezus egyre jobban kiszorul! Igy a szeretet is valahol hatul kullog. Az ajandekok lehetnek nagyon dragak is meg sincs ertekuk nem potoljak a szeretetet. Ket-harom nap utan majdnem senkinek se kellenek mar. Akiknek igazan szukseguk lenne legalabb betevo falatra azok pedig nem kapnak.A szeretetet nem csak unnepnapokon kene gyakorolnunk.Mindenkinek egy szeretetteljes unnepet foleg a "KOZEPKORU GYEREKEKNEK".

Hozzászólt Bálint Mária November 28, 2011, 1:29pm

Bizony Éva, a szaloncukor, az nagy  szó volt!

Gyerekkorunk elején, meg felnőtt korunkban megint.      

Sándor, az írásodtól akkora gondolataim támadtak, hogy külön blogba írom őket, mert itt túl nagy helyet foglalnának. A mottójuk: Karácsonyi füge.                                  

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin November 28, 2011, 12:38pm
Megmelengetted a lelkem.Ilyentájt,a várakozás belső csendjébe feledkezve meghalljuk az Angyal súgta titkok mellett a régmúlt gyermekkor karácsonyainak emlékeit is.Kívánom,hogy Te is találd meg lelked csöndességét.
Hozzászólt Radics Pálné,Medgyessy Éva November 28, 2011, 11:54am

Kedves Sándor!

Soraiddal gondolatban nekem is visszaidéződött a Nagymamám által készített szaloncukor íze,amiket az ágya melletti éjjeliszekrényén lévő márványlapon szikkasztott.Miután 48-as születésű vagyok,hasonló korú voltam az ötvenes évek elején,de a mi családunknak nem kellett átélnie hála Istennek ,hogy elszakadjanak egymástól.Négyen vagyunk testvérek(egy fiú és 3 lány,akik közül én vagyok a legfiatalabb) és a mai napig őrzöm(mert Szüleink halála után a testvéreim így döntöttek) azt a porcelán fejű,nagyon szép arcú babát,amit egyik Karácsony alkalmával közös ajándékként kaptuk mi, a három lány.Köszönöm lélekmelengető soraidat.

Hozzászólt Fodor Rozalia November 28, 2011, 10:57am

Felidezted  a gyermekkoromat.  Abbol a  borondkebol  en is   kivanok de  MINDENKINEK.

 

Aldott   varakozast, keszulodest  kivanok.  Koszonom  jo volt  olvasni.

Hozzászólt Laza Kozma Eniko November 27, 2011, 9:43pm

................de tenyleg mindenkinek.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek