Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Atyánkfia több mint harminc éve foglalkozik beszédtanítással. Eredetileg „kiegészítő sportnak” szánta irodalmi-színházi-művelődéstörténeti stúdiumai mellé, utóbb azonban fő foglalatossága lett a pedagógusjelöltek, leendő újságírók, rádiósok beszédművelése. Nagy-nagy hálával gondol egykori mestereire, Fischer Sándor és Montágh Imre tanár urakra, az utolsó mohikánok közül pedig Wacha Imrére. Minap döbbent csak rá arra – könyveit, sárguló feljegyzéseit forgatva -, hogy a legtöbbet mégis annak köszönheti, aki nem is tanította: Kodály Zoltánnak.

Már diákkorában nagyon imponált neki a Mester sokoldalúsága - zenét szerzett, tanított, sportolt, jógázott, politizált - s főképpen az, hogy mindemellett szenvedélyes beszédművelő is volt. Felesége, Emma néni ezért gyakran feddte: „Ne lőrinczézzen már annyit”! Nevezett, Lőrincze Lajos tanár úr, később derűsen említette egyik rádióműsorában, hogy ő bizony „megigésedett”.  

Kodályt különösen életének második felében foglalkoztatta nagyon beszélt nyelvünk sanyarú sorsa – talán nem véletlenül, hiszen diákkorában, a Csillag utcai Collegiumban a kitűnő nyelvész, Gombocz Zoltán volt magyar szakvezetője. 1937-ben egy nagy formátumú rádiós előadásban hívta fel először a figyelmet beszédünk romlására. Tudósi tárgyiassággal és művészi szenvedélyességgel ostorozta az idegenszerű fonetikát, a magyartalan hangsúlyozást és hanglejtést - rámutatva arra is, hogy hogyan kényszeríti rá „egy törpe minoritás nyelvszokását a többségre”. Hangsúlyosan foglalkozott beszédünk zenei követelményeivel (különösen az artikuláció és a ritmus elváltozásait helytelenítette!).

Atyánkfia szomorúan állapítja meg, hogy beszédbéli állapotunk ma rosszabb, mint háromnegyed évszázada volt. Akkor – nemkülönben az elmúlt évtizedekben! – Kodály sok-sok szakszerű javaslata süket fülekre talált. Mit tettek, mit tesznek ma az általa megszólítottak: a Magyar Tudományos Akadémia, a közoktatásügyi, a honvédelmi miniszter, egyetemeink, főiskoláink, egyházaink s a Rádió? 

 E szózavaros, dumazuhatagos időben fájdalmasan hiányzik egy Kodály-formátumú, tisztán látó, tisztességes és tiszta beszédű, igaz magyar, hogy lőrinczézzen nekünk, mert a legújabb „törpe minoritás” bizony nagyon nyomul… Atyánkfia, mint utóvédharcos, azért még reménykedik!

 

                                                                                                                                              

 

                                                                                                  

Megtekintések: 196

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor November 15, 2011, 8:02pm

Igen találóan mondta volt néhai Csiha Kálmán püspök úr: Magyarország szíve határain kívül dobog!

Hozzászólt Bálint Mária November 11, 2011, 3:42am

Ki tesz, mit tesz, leginkább senki semmit, aki helyzetben lenne. Lehet annak négy éve is: arra kellett felkapnom a fejemet, hogy egyik tv-csatornán dr. Senkicsoda azt bizonygatja, mennyire helytelen, elavult szavakat és kifejezéseket használok bizonyos kifacsart, se keze, se lába, de általa helyesnek vélt nyelvi fordulatok helyett. Azt is megtudtam, hogy miért: "ezeket a szavakat ma már csak az öregek használják." Adnék én neki, ha szembekerülnék vele, de legjobb lenne elvenni tőle. Azt az ebül elnyert doktori tudományos fokozatot.

Hozzászólt Nagy Magdolna November 7, 2011, 12:36pm

Édesanyám féltve őrzött kincse volt egy Kodály Zoltán dalos gyűjteményes kottás füzetecske, amit dedikálva személyesen kapott tőle a jáki templomban. Kolozsvári tanítójelöltként volt megtiszteltetésük Jákon Kodály dalokat énekelni az Ő jelenlétében. Nagyon nagy büszkeséggel a lekében, mesélte nekünk.

 Ez jutott most eszembe, Sándornak csak gartulálhatunk "utóvédharcos" odaadásáért, amit oly nagy tudással, hozzáértéssel tesz mindannyiunk, de leginkább a fiatalok okításáért.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek