Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Ifjúkorom egyik legmeghatározóbb könyvélménye a Móra Kiadó Képes Történelem sorozata volt. Diákként, majd kezdő tanárként másfél évtizedig gyűjtögettem köteteit. Később aztán néhány „feledékeny” tanítványom miatt közel felére csappant számuk, de a maradékot ma is kedvvel forgatom. A régen érzett ifjonti izgalommal és lelkesedéssel vártam hát a Kossuth Kiadó 23+1 kötetes új vállalkozását, a Magyarország Történetét.

„Ilyen jellegű munka ekkora terjedelemben és magyar nyelven most jelenik meg először” – írja a sorozat előszavában Romsics Ignác főszerkesztő, „szakszerű összefoglalást” ígérve. A szakmai igényességre és a történészek szakszerűségére tett ígérete – na végre! – csak tovább fokozta várakozásomat. A sorozat darabjai gyorsan és pontosan érkeztek, a befogadói igyekezet szinte követni sem tudja e sebességet (áprilistól-áprilisig 24 kötet, nem kis teljesítmény!).  Már valamennyit kézbesítették, de én még mindig csak az elején tartok. Az elsők elolvasása után azonban igen nagy lélegzetet kell vennem, hogy a kezdeti izgalommal és kíváncsisággal forgassam a továbbiakat. A miért?-re adandó válasz hosszabb tanulmányt érdemelne, remélem, tanult kollégáim ezt rövidesen megteszik, kifogásaim (szolidabban: értetlenkedéseim) közül most csak egy tárgykörre szeretnék fókuszálni.

A kéttucatnyira tervezett sorozat második kötete (Font Márta: Államalapítás 970-1038) mindössze néhány sorban, egészen pontosan 460 karakternyi szövegterjedelemben intézi el a Szent Koronát: „ A magyar koronáról régóta tudjuk, hogy két részből áll. Az alsó, görög feliratos rész (corona graeca) 11. századi bizánci munka, a lemezek Krisztust, hat szentet, a világi személyek közül VII. (Dukasz) Mihály bizánci császárt, fiát, Konstantint és I. Géza magyar királyt ábrázolják. A corona latina, azaz a felső rész lemezei ismeretlen rendeltetésű tárgyról származnak. A két rész összeillesztésére legvalószínűbben III. Béla idejében (1172-1196) került sor.” (35-36. oldal).

 

Ha van valami, ami múltunkból ma foglalkoztatja a közvéleményt, az a Szent Korona! Hetente, olykor naponta hallhatunk, olvashatunk róla, könyvek tucatjai, értekezések és hírlapi cikkek százai foglalkoznak vele. De úgy tűnik, a magyar történetkutatást évtizedek óta uraló szemlélet mai utóvédharcosai mindebből semmit sem érzékelnek! Tudományuk elefántcsont-tornyában figyelembe sem veszik a honi és külföldi művészettörténészek, magyarságkutatók, művelődéstörténészek, arany- és zománcművesek, ötvösművészek, természettudósok (fizikusok, matematikusok, anyagszerkezettel foglalkozó kutatók) e tárgyban publikált könyvtárnyi anyagát – rosszabb esetben nem is tudnak róla! Legalább megemlítenék, a tudósi tisztesség okán, hogy vannak más nézetek, tudományos álláspontok is!  Sőt változatlanul elvárják, hogy ma is készpénznek vegyük az évtizedek óta kényelmesen puffogtatott „régóta tudjuk”-tól „legvalószínűbben”-ig terjedő szaktudományos okfejtéseiket.

Nekik a Szent Korona - a Magyarország Története kötetfolyamában - csak egy porszemet, mindössze 460 karaktert ér! Ennyit. Ennyit?

 

 

                                                                                                                                             

 

Megtekintések: 367

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 23, 2012, 11:54pm

Rendkívül értékesnek/érdekesnek ígérkező szkíta-konferencia lesz Debrecenben, március 10-11-én!

Hozzászólt Illés László Január 8, 2012, 11:02am

Tökéletesen egyetértek !

Hozzászólt Ozsváth Sándor Január 8, 2012, 5:01am

A kötetet a Magyar Ház Kiadó jelentette meg. Debrecenben a Szkítia Könyvesboltban vásárolható. Szkítia Pesten is van, s tudomásom szerint a Püskinél is kapható...

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Január 7, 2012, 7:08pm

Hol kapható ez a könyv?

Hozzászólt Ozsváth Sándor Január 7, 2012, 6:15pm

NAGYON FONTOS KÖNYV!


A magyar nyelv eredetének finnugor elméletét cáfolja Angela Marcantonio Az uráli nyelvcsalád című kötetében. Kitűnő, a kérdés megválaszolásában perdöntő munka! Nem könnyű olvasmány, viszonylag komoly nyelvészeti ismereteket igényel - de megéri a fáradtságot, érdemes hát végigolvasni.

Marcantonio professzor - elfogulatlan, külföldi, nem "délibábos" nyelvészkedőről van szó! - könyvével nagy szolgálatot tett! Szorgalmas és szakszerű munkája nyomán a magyarság is tudományos alapokon ismerkedhet meg saját nyelve és kultúrája valódi eredetével.

(Fotókon: a könyv borítója és fülszövege)

Hozzászólt Kenéz Endre Zoltán Január 7, 2012, 6:18am
Hozzászólt Kenéz Endre Zoltán Január 7, 2012, 6:08am

Sajnos  oly korban éltünk kishazánkban, ahol a "történészek" dolga nem a magyar történelem megismertetése, hanem FELEDTETÉSE és meghamisítása volt.
A Magyar-Hiller-féle "Magyarország bemutatás" az Európai Unióban:
http://www.valtozast.hu/web/index.php?option=com_content&task=v...

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Január 6, 2012, 12:15pm

Ezt a "várat" biztosan nem lehet egyetlen rohammal bevenni. És nem is a "védőktől" kellene várni a változást, hiszen nekik az a kenyerük... De ha valaminek lejárt az ideje, és van helyette hiteles, jól bizonyított elmélet (van ilyen?), csak idő és kitartó munka kérdése...

Hozzászólt Boros Magdolna Január 6, 2012, 10:52am

Ez így van! Senki nem meri, vagy nem akarja felvállalni az ügyet. Nehéz helyzetben van a " tudós társaság " ,nem kellemes megcáfolni azt, amit ők hirdettek hosszú időn át.

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Január 6, 2012, 10:25am

Genetikailag biztosan nem vagyunk rokonságban. Ezt még a legelszántabb finnugristák is elismerik.

Az előbb arra gondoltam, hogy mindannyian találkozhatunk a magyarság eredetét elemző könyvekkel, különböző nyelvrokonságot bizonyító tanulmányokkal. Érzelmileg könnyű volna egyik-másikat elfogadni, de vajon hiteles-e? Ki tudja megítélni? Olyan egységes és támadhatatlan elméletet kellene kidolgozni a különféle tudományágak képviselőinek, amit ország-világ elé lehetne tárni, mint hivatalos álláspontot. Ezt hiányolom.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek