Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Ma már derűs emlék csupán a negyedszázaddal ezelőtti, mikor osztályos orvosa így köszöntötte egy reggel: Hogy vagyunk ma Négyeske? Számossága azóta egyre szaporodik. Azt még természetesnek vette atyánkfia, hogy meg kellett tanulnia a személyi igazolványét (Bródy János dalra is fakadt tőle), s még pár fontos telefonszámot is könnyen fejben tartott, de a ritkábban használatosokat már felírta zsebnaptára belső oldalára, az e célra rendszeresített rubrikákba (jogosítvány, útlevél, gépkocsi-rendszám). Aztán sorjázni kezdtek a rubrika nélküliek, szaporodtak a körülírások, s végül önálló füzetkét kellett nyitni számukra.

Minden baj a személyi számmal kezdődött! A sajátját még sikerült megjegyeznie, de a gyermekekét már fel kellett írni. Eleinte még próbálta mederben tartani a számfolyamot, de mivel könyvecskéje mára szinte túlcsordult, most új ötlettel, méretes irkában, tematikus kanalizálásba kezdett. Elsőbbséget kapnak benne az adó, az adóazonosító és bankszámlaszámok, következnek a különböző igazolvány- és tagsági-könyv számok (a már említett kardinálisokon kívül a vállalkozói, az újságírói, a könyvtári, az utazói, a vásárlói 1., 2., 3.). Önálló ágba kell majd sorolni a különböző ügyfélszámokat (víz, gáz, villany, kábelszolgáltatók) meg a biztosítókét (élet, vagyon, családi, CSÉB, nyugdíj, gépjármű, utazási), s ne feledkezzünk meg a naponta használatos kódszámokról sem, mert ezeket könnyen elfelejti, vagy összekeveri az ember (bankautomaták, munkahelyi telefonok, különböző ajtók, kapuk, biztonsági zárak 4-5-sokszámjegyű kódjai). Természetesen önálló fejezetet kapnak majd a legfontosabb okmányok, bizonyítványok, diplomák, tanfolyami oklevelek, anyakönyvi kivonatok is! Az előbbieken kívül tárolni kell még néhány fejben nem tartható, vagy névjegy-kártyával könnyen elveszíthető barát, távoli családtag, ismerős, kedves vagy barátnő telefonszámát, különböző orvosok, szolgáltatók, ilyen-olyan mesterek numerikusan rögzíthető elérhetőségét.

Már azt is nehezen viseli atyánkfia, hogy ez internetes, on-line-os cudar világban szinte mindenütt lehullott nevéről az ékezet, s hogy a hivatalokban-intézményekben csak ügytizedként kezelik, de hogy mindenütt csupán egy számsor legyen… Éppen azon tűnődik a 3. számú debreceni postahivatalban várakozva, hogy tervét a hagyományos (nagyobb irka) helyett ne inkább digitális (zsebkalkulátor) kivitelezésben valósítsa-e meg, mikor szomszédja - rábökve a kezében lévő sorszámra - figyelmezteti: 4. ablak, 423, maga következik!

 

Megtekintések: 69

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Huszár Lajos Július 18, 2011, 4:58pm

Lányom,  Huszár Judit, július 29-én megy Debrecenbe. A Piac utca 41. sz.  /benn az udvarban/,  alatti  EZO - BOLT-ban  szokott vásárolni. A tulaj , Barta Éva jó barátnője . Megkérlek, légy olyan kedves és vidd el odáig a könyvet, hagyd ott, a lányom majd elhozza. Köszönet még egyszer!

Majd a jelzett dátum után ,  látogass el az üzletbe, én is fogok valamit küldeni. Baráti üdvözlettel, Lajos.

 

 

Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 18, 2011, 10:16am

Mindhárom "rejtőzködő" példány elkelt! Hölgyeim, hova küldhetem ?

(A címet levélben kérem)

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 18, 2011, 9:31am
Én is régóta pályázom rá, remélem a 3. (:)) az enyém lehet, már kértem volt...
Hozzászólt Huszár Lajos Július 18, 2011, 8:00am

Köszönöm Sándor barátom !

Megírom majd, hogyan küldheted el nekem a könyvet, tudniillik a lányom gyakran jár Debrecenbe, ő elhozza.

Gyors és sikeres befejezést a ''renováláshoz'' !

Hozzászólt Bálint Mária Július 18, 2011, 1:04am
Lehetne a másik az enyém?
Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 17, 2011, 11:10pm
Nem kell sokat barangolnod! Most, hogy a festés-mázolás-parkettázás miatt a nagyszobát teljesen ki kellett ürítenem , "elfekvőben" még találtam 3 példányt - ezekről már meg is feledkeztem -, egyik a Tiéd! Postán vagy valamelyik ismerősömmel/ismerősöddel eljuttatom...
Hozzászólt Huszár Lajos Július 17, 2011, 6:26pm
Köszönöm a pontosítást, visszavontam a megrendelést! Sajnos a jelzett könyved nem található a bookline.hu oldalon. Majd ha el barangolok '' MAGYAR HONBA ''..esetleg keresni fogom. Üdvözlettel, Lajos.
Hozzászólt Ozsváth Sándor Július 17, 2011, 5:44pm

Kedves Lajos Barátom! Már mások is összekevertek bennünket Osváth Sándorral. Mi Ozsváthok vagyunk, így, ZS betűvel. Középső fiamat egy időben nagyon irritálta e betűbéli különbség, s ha rákérdeztek, hogyan is kell írni, rendszeresen ezt mondta: zs-vel és th-val, mert múlt idő! Ezen 'lökött' válasz alpján aztán mindenki megjegyezte.

Osváth Sándor tőlem kb. 6-7 évvel fiatalabb, s szintén foglalkozik publicisztikával. Általad említett könyve magánkiadásban jelent meg, ezért nehezebb hozzáférni. Az én utóbbi (egyben első 33-as!) kötetem az Accordia Kiadónál jelent meg Budapesten, emellett már 5 Accordia antológiában is szerepeltem 3-4 írással - legutóbb épp a Magánbirodalom címűben. Talán emiatt is elkötelezett vagyok e Kiadó mellett. Következő könyvem kézirata már kész, szeptember elején fogom leadni, hogy a karácsony előtti könyvünnepre kijöhessen. Ma már anyagilag is hozzá kell járulni a megjelentetéshez - némi eufemizmussal ezt közös kockázatvállalásnak nevezik -, s mivel egy nagyobb összeget nem tudok most mozgósítani (teljes lakásfelújítás közepén vagyok éppen!), ezért a késleltetés. Mellékelem a kötet fotóját!

Szeretettel üdvözöllek!

Hozzászólt Huszár Lajos Július 17, 2011, 8:34am

Kedves Sándor barátom !  423 . !?.  A fenti írás nagyon tetszik!

TITKOK, VALLOMÁSOK c. könyvednek hányas számot adtál? Most rendeltem meg a bookline.hu oldalon. Kerestem, ugyanott, de nem találtam a 3 könyv egyikét, a 33 illusztrációval .Érdekelne ez is.

További sikeres evezést a ''számtengerben ''! Baráti üdvözlettel, Lajos.

Hozzászólt Bálint Mária Július 16, 2011, 10:26pm
Ami a számokat illeti, addig volt vidám élet, amíg mind fejben lehetett tartani. Egyrészt, mert nem volt ilyen sokféle, a telefonszámok is rövidebbek voltak, a dokumentumokat nem kellett folyvást újra cserélni, másrészt, fiatalabbak voltunk és még sok hely volt a fejünkben. Nem is tudom, mely részét sajnáljam jobban.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek