Erdélyi magyarok a világban

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne!"

Hogyan segíthetsz?

Támogass online:
magyarországi utalással számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005 (CIB Bank Zrt.)

 

Céljainkat itt olvashatod

Saját írások

Újratöltve

Vitos Zsolt írása; dátum: Július 21, 2014; idő: 10:38pm 15 Hozzászólások

Pókálom -Rémálom

Attila Benczi írása; dátum: Július 21, 2014; idő: 8:33pm 0 Hozzászólások

Miért nem voltunk bálban

Attila Benczi írása; dátum: Július 20, 2014; idő: 1:22pm 1 Hozzászólás

Az élő halott

Berekméri Dalma írása; dátum: Július 10, 2014; idő: 8:53pm 8 Hozzászólások

Tej

Szilágyi Perjési Katalin írása; dátum: Július 8, 2014; idő: 2:19pm 5 Hozzászólások

Hallgassunk zenét!

Gáspár Attila írása; dátum: Július 6, 2014; idő: 2:58pm 0 Hozzászólások

A közösség emlékezete

Csíki András írása; dátum: Július 4, 2014; idő: 9:23am 0 Hozzászólások

Hunok külföldön

Ozsváth Sándor írása; dátum: Július 4, 2014; idő: 8:15am 2 Hozzászólások

Az én menyasszonyom

Csiszér Tivadar írása; dátum: Július 3, 2014; idő: 12:03am 20 Hozzászólások

Búzatáblák között

Kósa Márta írása; dátum: Július 2, 2014; idő: 7:17am 2 Hozzászólások

Hamisság mindhalálig

Bálint Mária írása; dátum: Július 1, 2014; idő: 6:42pm 2 Hozzászólások

Őszi pillanatkép

Páll Albert írása; dátum: Június 30, 2014; idő: 10:32pm 8 Hozzászólások

A hamis csók öt pillanata.

Barta László írása; dátum: Június 29, 2014; idő: 2:52pm 13 Hozzászólások

Gyolcs

Bartha Terike(szül.Gellér Terike írása; dátum: Június 27, 2014; idő: 12:30pm 16 Hozzászólások

Félmagyar?

Bölöni Domokos írása; dátum: Június 25, 2014; idő: 10:00pm 2 Hozzászólások

A hamis csók öt pillanata.

Barta László írása; dátum: Június 25, 2014; idő: 3:50pm 4 Hozzászólások

A hamis csók öt pillanata.

Barta László írása; dátum: Június 23, 2014; idő: 9:53pm 0 Hozzászólások

A doboz

Berekméri Dalma írása; dátum: Június 23, 2014; idő: 5:55pm 11 Hozzászólások

Hírek Székelyföldről

Megújuló kultúrotthonok Nyárádremetén


Nyárádremetén és Deményházán megújulnak a kultúrotthonok a LEADER-program támogatásainak igénybevételével. A projekt márciusban indult a községben, de reménykednek a mielőbbi lezárásban.
Kategória: Aktuális/Marosszék

Kevesebb magyar bejutó az orvosin


Csakúgy mint az elmúlt két évben, egyetlen magyar hallgató sem jutott be az általános orvosi és fogorvosi szakok tandíjas helyeire. Az orvosi egyetem rektorhelyettese, Szilágyi Tibor szerint az eredmény a jelentkezők számát tükrözi.
Kategória: Aktuális/Marosszék

Néptánctanulás csűrben


A csíki és vajdaszentiványi táncok tanulása mellett kézműves foglalkozásokon, barantaoktatáson, hagyományőrző csoportok előadásain és hajnalig tartó táncházban is részt vehet az, aki ellátogat a csíkborzsovai Csűrdöngölő Néptánctáborba jövő héten.
Kategória: Aktuális/Csíkszék

Szesz- és cigarettacsempészeket fogtak el


Szervezett bűnözői csoportot számolt fel a rendőrség Hargita megyében, amelynek tagjai külföldről csempészett cigarettát, és valószínűleg belföldi eredetű, zárjegy nélküli szeszt forgalmaztak törvénytelenül.
Kategória: Aktuális/Csíkszék

Búcsú a Szent Anna-kápolnánál


Június 26-án, szombaton tartják a Szent Anna-tó melletti kápolna búcsúünnepét.
Kategória: Aktuális/Csíkszék

Támogatónk:

 

Sikerült ! Összegyűlt a pénz a vízimalom újrazsindelyezésére !

„Zsindelyt Zsindelyországba” –hagyományőrző akció

 

 

Örömmel közöljük, hogy összegyűlt a pénz a székelyvarsági  vízimalom újrazsindelyezésére !

Közadakozást hirdettünk, hogy Székelyvarságban (Zsindelyországban) a kényszer szülte hullámpala helyett a régi parasztházak tetejét újból hagyományos zsindelytető fedje.

 

Bálint Venci bácsi máig működő vízimalmára újra olyan zsindelytető kerül, mely eredetileg is fedte. A ronda hullámpala pedig végleg eltűnik róla.

Venci bácsi -a malom őrzője- nagyon vigyáz a régi értékekre. Bárki betérhet hozzá a Csorgókő vízesés felé menet, és ő örömmel mutatja meg mindenkinek azokat a már-már elfeledett csodákat, melyeket vízimalma őriz.

Az új zsindelytető és az emléktábla avatása 2014 augusztus 2.-án lesz 14.00 órakor Székelyvarságon a Málnaszüretfesztivál keretein belül. A zsindelyt máris megrendeltük.

A malom falára emléktáblát helyezünk, amin azok neve szerepel, akik 10.000 Ft fölött adakoztak. Még pár napig Ön is segíthet, hisz a munkadíjhoz hozzá lehet járulni.... Reméljük jövőre újabb épületet is avathatunk.

Akik már biztosan rajta lesznek az emléktáblán, és köszönet nekik:

-Aáry-Tamás Lajos

-Bálint Béni

-Bálint László és családja

-Bálint Mária

-Béres Kálmán és Mihály Noémi

-Blénessy László és családja

-Boér Antal (Székelyföldi Termék Kft.)

-Buglyó Anita

-Cseh Olga

-Győri Erdélyi Kör

-Hanyi Zsolt

-Horváth-Dori Zoltán és Németh Krisztina

-Fodor Lajos és Katalin

-Karancsi Mária

-Kádár Ferenc

-dr.Király Péter

-dr.Kiss Csongor

-Modi Dezső

-Nagy Miklós és családja

-Sátán Bige Csilla

-Simon László és Ilona

-Schultes Tibor

-Smelkó István és neje

-Szakács Miklós László

-Szauer Z. Otto

-Székely László

-dr.Szűcs István Zsolt

-dr.Turóczi Béla

-Vidd Hírét a Magyaroknak Alapítvány

-Vig Sándor és családja

-Wagner Róbert és Csengeri Orsolya

Büszkék vagyunk arra, hogy közös összefogással újból bebizonyítottuk, hogy néhány zsindellyel képesek vagyunk őrizni régi hagyományainkat.

Ezzel Ön is a hagyományőrzés részese lett Zsindelyországban!

 

Zsindelyt Zsindelyországba!

 

Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány

• számlaszámunk: 10700488-66317874-51100005 (CIB Bank Zrt.)

• online a www.erdelyimagyarok.com oldalon látható "DONATE" (adakozz) gomb segítségével

• nemzetközi IBAN számlaszámunk: HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005 ( SWIFT/BIC: CIBHHUHB )

 

érdeklődni: alapitvany@erdelyimagyarok.com

http://www.erdelyimagyarok.com/profiles/blogs/zsindelyt-zsindelyorszagba-hagyomanyorzo-akcio-indul

Az én menyasszonyom (Csiszér Tivadar)

Nem szeretek írni, nem is szoktam, ez életem első és utolsó irkafirkája. Az írás engem nem nyugtat, a feszültséget a sportban szoktam levezetni. Nem kell félreérteni, szeretek olvasni, tisztelem az írókat, és érdeklődően követem a hazai és határon túli írásokat.
Fontos esemény közeledik életemben, ezt akarom méltatni olyan módon, ahogy még sosem tettem.Történetem két emberről szól, íme, névjegykártyájuk: Az egyik főszereplő a képen látható Horváth Laura Dorka, született 1980. június 3-án, Zalaegerszegen. A másik „hős” jómagam lennék, született 1973. július 14-én, Székesfehérváron.
Kettőjük útja sok évvel ezelőtt a lehető legvéletlenebb formában ütközött össze, egy téves telefonhívásnak köszönhetően. A vezetékes számot egy kollégámtól kaptam azzal a megbízással, hogy egy késett rendelés érdekében hívjam fel X. ügyfelet. Az „ügyfél” egy női hang volt, ami azért lepett meg, mert a kezemben tartott cetlin egy férfinév szerepelt. Gondoltam, biztos egy családtag, azonban néhány mondat után kiderült, hogy téves számot tárcsáztam. Estefelé történt. Nem tudom hogy jutottunk ilyen szituációba, de hirtelen dumálni kezdtünk. Ömlöttek belőlünk a szavak, pedig idegenek voltunk egymás számára. Nem tudtam felfogni, mi folyik itt, de hagytam magam, mert jóleső érzés volt az addig még soha nem tapasztalt élmény. Amikor észrevettem, hogy kivirradt, fejemhez kaptam. Mi volt ez? Ki volt ő? Akkor jöttem rá, hogy basszus, átdumáltuk az éjszakát, és még a nevét se tudom. Hogy maradhatott ki egy ilyen alapinfó?
Egy erős kávé után elindultam a melóba, visszazökkentem hétköznapjaimba, de az a lány végigkísérte napom minden óráját és percét. Így ment ez másnap is, harmadnap is … A haverok csak bámultak, jómagam is csodálkoztam a különös hatáson. Döntöttem: ezt nem hagyom annyiba, ha fene fenét eszik is, kiderítem, ki az a lány. Semmit nem tudtam róla, nem volt mit tenni, újra felhívtam azt a vezetékes számot. Válaszolt. Elmondta, hogy benne is nyomott hagyott az a beszélgetés, csak nem tudott elérni. Nem volt hogy, de remélte, még jelentkezem. Nagyot nevettünk saját hülyeségünkön, rögtön bemutatkoztunk, és mobilszámot cseréltünk.
A 170 kilométeres távolság ellenére naponta együtt lógtunk. Sokat fecsegtünk, nevettünk, kirándultunk (nyugi, Lau, mindent nem mondok el xD), egyszóval elbűvöltük egymást. Tudtam, hogy az igazi, és ő is így érezte. A romantikus kezdet után, a folytatás nem volt zökkenőmentes. Elmúlt a mámor, feszállt a rózsaszínköd, a sok jó mellett, lassan felfedeztük egymás hibáit is. Mindig ezen a ponton szoktunk elcsúszni. Nem szívesen emlékszünk arra az időre. Hirtelen minden megkérdőjeleződött, már abban sem voltunk biztosak, hogy akarjuk egymást. A semmiségekből fakadó veszekedések, kibékülések, majd újra veszekedések, kibékülések sorozata egyre gyakoribbakká váltak. Úgy döntöttünk, tovább nem sanyargatjuk egymást. Szakítottunk. Ez hosszabbra sikeredett, két évig kussoltunk. Néhány közös baráttól azért hallottunk egymásról. Nem volt kellemes, de hittem a magam igazába. Ő is a sajátjába. Próbáltunk továbblépni, egymás nélkül folytatni az életet. Kínlódott ő is, kínlódtam én is, egyikünk se volt boldog. Annál önfejűebbek voltunk, hogy ezt bevalljuk egymásnak és önmagunknak. A két év alatt voltak kapcsolataink, de azokban lényegében egymást kerestük. Én személy szerint úgy voltam, hogy lehetett szebb is, okosabb is, normálisabb is, hiába, senki sem felelt meg, ha nem volt olyan, mint Ő. Amit vele éltem át, többet senkivel nem tudtam elérni. Felmerült bennem a kérdés: vajon igazam volt, vajon nem én tévedtem, vajon ez a helyes út? Bizonytalanná váltam. Ilyenkor a vitáinkra gondoltam, és újra a magam igazában hittem. Minden erőmmel azon voltam, hogy kiöljem magamból az érzést, az emléket, mindent. Olyanná voltam, mint egy vadállat, visszazuhantam a magányba, a szakadékszélére, arra az ismerős helyre, ahol ismerkedésünk előtt álltam.
Ma azt hiszem, ami odafent megírattatott, az ellen ember nem tehet, csinálhat akármit. A két év után egy olyan szituációba kerültem, amikor mindenki hátat fordított nekem, még az igaznak hitt barátok is. Ekkor bukkant fel Ő, félretéve vitákat, kölcsönös sértegetéseket, semmi nem számított. Legszívesebben elástam volna magam szégyenemben.
Idővel minden megoldódott, tisztázódtak a félreértések, helyreállt az egyensúly, megtanultuk elfogadni és szeretni egymás hibáit is. Ma már nem bosszant, ha gasztronómiától asztrológiáig mindenről trécsel, nem érzem úgy, hogy ezáltal „osztozkodom”. Ha ilyen lelkesem mellettem áll, ennyit én is elnézhetek neki. Büszke vagyok rá, hogy mások is igaz barátra leltek benne. Nem félek a kudarctól, megtanultam bízni magamban és őbenne. Tisztában vagyok a fontossági sorrendjével, és tudom, ez soha nem fog felborulni. Lesznek még nehéz idők, de arra a „téves hívásra” mindig emlékezni fogok…
Ez volt az egyik esküvői meglepim, Kicsim.

szólj hozzá:

http://www.erdelyimagyarok.com/profiles/blogs/az-n-menyasszonyom

angyalok a Mezőségen 2013

képek

Betöltés...
 • Adj hozzá képeket
 • Az összes megtekintése

Utolsó aktivitás

Berekméri Dalma jelezte, hogy tetszik neki Dénes Géza fotója
1 órája
Berekméri Dalma jelezte, hogy tetszik neki Dénes Géza fotója
1 órája
Berekméri Dalma kommentet írt Dénes Géza fotójához
Bélyegkép

DSC_0372

""Kóborló délután kedves kutyámmal"... te melyik vagy, Sz? :)))"
1 órája
Berekméri Dalma kommentet írt Berekméri Dalma fotójához
Bélyegkép

Lépcsők (Marosvásárhely - Hașdeu)

"Annyi baj legyen, legalább ott a Tescoban kéznél lesz minden. :)))))"
1 órája
Dénes Géza által közzétett képek
1 órája
Vitos Zsolt megjegyzést fűzött Vitos ZsoltÚjratöltve” blogbejegyzéséhez
"Sokat lehet filozofálni sok mindenen, de a végén mindig ugyanaz a kérdés marad "…. De mit tehet itt egy ló?" "
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája
KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA jelezte, hogy tetszik neki Páll Albert fotója
2 órája

AJÁNDÉKOZZON EGY FALATNYI ERDÉLYT !

Ajándékozza meg szeretteit egy falatnyi Erdéllyel !

Ez nem csupán egy könyv, hanem egyúttal egy csodálatos utazás az erdélyi emberek érzelmekben gazdag világába.

Idén megjelent antológiánkba a világ különböző részein élő, erdélyi származású szerzők írásait gyűjtöttük egybe. A kötetet már több európai nagyvárosban nagy sikerrel bemutattuk.

Most lepje meg szeretteit kedvezményesen 2500 Ft-os ajánlott támogatói áron, a készlet erejéig !

A gyönyörű könyv több mint 160 oldal, kemény fedéllel, varrva. Igazán büszkék vagyunk rá.

 

 
A antológia szerzői:
Lakó Péterfi Tünde, Bölöni Domokos, Kuti Márta, Szilágyi Perjési Katalin, Telchné Dancs Rózsa, Vetési László, Kercsó Alpár, M.Simon Katalin, André Ilona-Ibolya, Barta László, Bartha Terézia, Beke Ernő, Benczi Boglárka, Berekméri Edmond, Dr. Bige Szabolcs Csaba, Dr. Csuták János, Fekete Erzsébet, Halász Gizka, Kátai István, Kilin József-Attila, Kósa Márta, Nagy Szende-Mária, Ozsváth Sándor, Ősz P. Zoltán, Perczel Papp Ibolya, Réthy Margit, Ruszka Zsolt, S. Bálint Mária, Szente Csaba János, Szilágyi Mihály. 

A könyvet a világ bármely országába elpostázzuk szeretteinek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címen!

Személyesen Budapesten, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, és Sepsiszentgyörgyön juthat hozzá az "egy falatnyi Erdély" antológiához, érdeklődjön email-ben az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címen.

 

Chat

Aktív beszélgetések

kikapcsolva (1 online)

  Szétkapcsolva

  A chatre való csatlakozás megszűnt. A chathez való csatlakozáshoz kapcsolódjon az internetre.

  Felfüggesztve a chat alól

  Regisztráljon, hogy chat-elhessen az Erdélyi magyarok a világban közösségében

  Regisztrálás

   
   
   

  Hogyan segíthetsz?

  Támogass online:
   
  nemzetközi bankiutalással IBAN számlaszámunk:
  HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
  SWIFT/BIC: CIBHHUHB

  Fórum

  VICCES KÉPEK

  Márton Árpád indította. Utolsó válasz Hanczig Zoltán által Júl 13. 303 Válasz

  Szép szavak

  Szarvas Huba indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Jún 16. 117 Válasz

  munkát kínálok

  erdelyimagyarok.com indította. Utolsó válasz Kovács Zoltánné által Jún 14. 47 Válasz

  Gyerekszáj

  Vass Sándor indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Jún 7. 18 Válasz

  Hasznos tudnivalók a múltból

  Bálint Mária indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Máj 30. 21 Válasz

  Diétás ételek

  Dr. Bányai Erzsébet indította. Utolsó válasz Dr. Bányai Erzsébet által Máj 30. 9 Válasz

  Természetgyógyászat

  Dr. Bányai Erzsébet indította. Utolsó válasz Ferenczné Gabriella által Máj 21. 348 Válasz

  munkát keresek

  erdelyimagyarok.com indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Máj 13. 19 Válasz

  Tojásfestés

  Vincze Magdi indította. Utolsó válasz Beke Ernő által Ápr 19. 24 Válasz

  Hogyan készítsünk kokárdát?

  erdelyimagyarok.com indította. Utolsó válasz Fodor Lajos által Márc 15. 3 Válasz

  GyÓGYÍTÁS

  Dr. Bányai Erzsébet indította. Utolsó válasz hworm által Márc 3. 42 Válasz

  Székely viccek

  erdelyimagyarok.com indította. Utolsó válasz Kovács Róbert által Febr 27. 796 Válasz

  Székely viccek

  Indította Kozma Lajos. dátum: Febr 11. 0 Válasz

  Kullancs

  Ács Edit indította. Utolsó válasz Ács Edit által Febr 4. 29 Válasz

  Kit ne érdekelnének az ősei?

  Gulyás Viola indította. Utolsó válasz Székely-Benczédi Éva által Febr 3. 1 Válasz

  Autostop

  Bálint László indította. Utolsó válasz Szita Júlia által Jan 12. 4 Válasz

  Gyógymasszőr,"csontkovács", természetgyógyász

  Kőrösi Gyula indította. Utolsó válasz Gál Enikő által Nov 21, 2013. 60 Válasz

  Népi bölcsességek, hagyományok, szólások, mondások...

  Nagy Magdolna indította. Utolsó válasz Nagy Magdolna által Szept 29, 2013. 233 Válasz

  Mire lehet büszke a magyar

  Bálint Mária indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Szept 14, 2013. 61 Válasz

  Intelmek

  Gábor A. Pavluk indította. Utolsó válasz Bálint Mária által Aug 31, 2013. 34 Válasz

  Banner

  Betöltés...

  Zene

  Betöltés...

  © 2014   Created by erdelyimagyarok.com.

  Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek