Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hogy mikor nyílik ki az a másik világ, ami a kerítésen túl van, azt utólag nehéz megmondani.

 

          És ha ilyen végeláthatatlanul hosszú az utca, ott                          távolban a dombtetőn égbenyúló templomtoronnyal,                    akkor még hol lehetnek az üveghegyek és az                                   Óperenciás tenger? Talán ott, a hegyen túl, hol              a napfelkeltét bámulom ablaküvegre tapasztott orral.

 

A telek alatt futó patak bizalomkeltőbb volt. Árnyas bürök- és keserűlapi erdők, na meg az égig érő fák, mintha zöld, napfényben szikrázó kupolát alkottak volna. Az égbolt csak imitt-amott volt látható.

Az út felőli telekrészt téglából rakott kerítés szegélyezte, melyen cserépsor futott végig, A gazdasági udvar felől vaskos kőlábak tartották a galambdúcot, olyan magasan, hogy a szénásszekér elférjen alatta, ha megnyíltak a nehéz kapuszárnyak. Kulcs csak jelképesen volt a szegre akasztva, nem zárták be a kiskapukat (az utcajtót , ahogy felénk mondták).

Azt már tudtam, hogy az óvoda átellenben van, néhány méter szintkülönbséggel fennebb, az út túloldalán. (Lévén völgyben a falu.). A vidám gyerekzsivaj csak úgy gyűrűzött a levegőben. Nagyon csábító volt, én pedig roppant kíváncsi. A bátyám már óvodás volt, talán ezért is volt nagyobb merszem átosonni. Sűrű, áthatolhatatlan orgona sövény, zárt kapu.

De megoldottam. A hegyoldalról lefolyó esővíz formás kis teknőt mosott a kapu szegleténél. Méretben meg is felelt, ahhoz, hogy hason kúszva bejussak, a baj csak az volt, hogy ezt a kis rejtett utat a libák is ismerték. Az otthagyott „névjegyük” igazolta ezt, na meg az én kötényruhácskám foltjai. Alig nézhettem körül a számomra ismeretlen világban, -a sok gyerek, játékok, hinta, nagy homokozó egy hatalmas, öreg eperfa alatt,- az óvónő kézen fogott és visszavitt nagyanyámhoz. Napközben az ő gondjaira bíztak.

Többszöri próbálkozásom után az óvónő mondta: „Hagyják, úgyis folyton itt van! Jövőre meg amúgy is jöhetne.” Attól kezdve csodás időszak kezdődött. Imádtam az óvodát, az óvónénit, a dadát. a közös étkezéseket. Már nem csak este, a déli alvásnál is volt mese. Bújócska, háborúsdi a nagy udvar bokrai között. Megtaláltam életem első szerelmét. Minden nap volt „esküvő”. Eljátszottuk, úgy ahogy a felnőttektől láttuk. Lévén én a legkisebb, én voltam általában a „házaspár” gyereke. Ott is felejtettek egyszer letakarva a napon. Csuromvizesre izzadva talált rám az óvónő.

Szerettem a közös foglalkozásokat, de amire gyakran gondolok, az a szüret ideje. Lovas kocsik hozták be a dombokról a faluba a szőlős, almás, szilvás ládákkal telerakott szekereket. A kocsisor megállt az óvoda előtt. Félkörökben ültünk a fűben, szépen sorban. Látom ma is a pöttyös kis kötényruhámat, amint szőlőt raknak bele. Olyan finom talán sosem volt a Küküllődombói szőlő, mint akkor. Annál is inkább, mert ehhez az egészhez édesapám alakja is szorosan hozzá tartozik. Ő is osztotta a gyümölcsöt, de akkor nem ugorhattam a nyakába. Fegyelmezett rendben kellett ülni. Csak egy simogatást kaphattam a masnis fejemre.

 

Uram-atyám, mikor voltam én óvodás? Még most is az vagyok néha, csak most a kis unokám játszótársaként …a kötényruhám már régen szertefoszlott és olyan szőlőt sem találok már …

Megtekintések: 288

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt voros eva Május 6, 2014, 12:07pm

   Nagyon tetszett!!!

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Február 16, 2014, 8:41am

Kedves Szente Cs.! Akár el is mehettünk egymás mellett.Dombón megfordultál?

Hozzászólt Bartha Terike(szül.Gellér Terike Február 16, 2014, 8:39am

Köszönöm Mindenkinek a rám szánt időt és a méltatásokat!

Hozzászólt Győrffy János Február 15, 2014, 8:17pm

Kedves Terike.Tetszett  az írása,valóságsugárzó.Az utolsó mondatához fűznék, némi ellenvetést...O))Én is  játszottam és még teszem unokáimmal,DE nem vagyok a régi....o))Rég kérdem magamtól,miért/általában/ a nagyszülők jobban ,másként, egyeznek unokáikkal,mit gyermekeikkel egykor???,...

Szerintem,mert jobban közeledünk szellemileg hozzájuk,időnk is több...és amint az irása is tükrözi,,,szeretnénk újra élni a régmúlt eseményeit"...de ez nem baj.Tisztelettel...

Hozzászólt Verebelyi Tabajdi Marta Február 12, 2014, 10:34am

En is a batyam utan szoktem, de nem az ovodaba, hanem az iskolaba. A tanito neni a szomszedunk volt, csak akkor szolt a szuleimnek, mikor jott a szakfelugyelo, hogy mar nem mehetek oda tobbet. Ekkor derult ki a titok.

Hozzászólt Beke Ernő Február 7, 2014, 4:33pm

Kinyilt egy újabb gyerekkori titkos szelence, amely oly sok szépet, jót, érdekesset, emlékezteset tartalmaz"első szerelem,..azok a buta libák...felejthetetlen íző szöllő fürtök..." hát ennek folytatását várom. Legközelebb..

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Február 7, 2014, 2:31pm

...örömmel olvastam szívhez szóló, a mesés gyermekkort megidéző, kedves soraidat!

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Február 7, 2014, 12:59pm

Szeretem olvasni a soraidat! Kedves, aranyos írást hoztál.

Hozzászólt U.Marika Február 7, 2014, 12:42pm

Aranyos írás Terike! :)

Hozzászólt Tóth Ildikó Irma Február 7, 2014, 11:13am

Kedves Terike!

Gratulálok, írjon még a gyerekkoráról, nagyon jó olvasni.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek